V sobotu 1. prosince proběhl v Mratíně dvanáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018 za účasti 18 kuchařských týmů. Zvítězila inovace, nebo klasika? A jak saláty chutnaly redaktorce Apetitu Stáně Moravcové?
Ve středočeském Mratíně se opět sešli kuchařští mistři, aby si zasoutěžili o nejlepší bramborový salát v České republice. Přípravu tradičního vánočního pokrmu a jeho výsledek hodnotila šestičlenná porota pod vedením spisovatele Michala Viewegha. Ten ke své účasti v porotě uvedl: „Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju.“
V porotě zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová: „Líbí se mi, že jde o milou, sousedskou akci. Přihlásit se může kdokoli: sjíždějí se sem lidé z celé republiky, své zástupce má v soutěži tradičně i Mratín. V juniorské kategorii soutěží často týmy z odborných učilišť, jimž jejich učitelé zapáleně fandí. Na soutěž se přijde podívat celá obec. Všechny týmy připraví dvě kila salátu, který po odebrání vzorků pro porotu rozdají v podobě degustačních porcí divákům. Veřejnost i porota může kuchaře sledovat i při práci.“
A jaké saláty zaujaly naši ženu v porotě nejvíc? „Pozoruhodný byl salát z fialové odrůdy brambor, která si uchovala inkoustovou barvu i po uvaření,“ říká Stáňa, „nejoriginálnější byl určitě thajský, který si i navzdory nečekaným ingrediencím dovedu dobře představit na štědrovečerním stole. Kromě nespočtu variací na klasický bramborový salát jsme ochutnali i saláty obohacené kyselými houbami, ananasovým kompotem nebo nakládanými rybami. A s potěšením mohu prohlásit, že i neobvyklé kombinace byly chutné.“
Bodovaly exotika i klasika
Kromě chuti se u salátů hodnotil také vzhled, vůně, originalita a celkový dojem. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. Mezi seniory nakonec zvítězily Majolenky z Mratína s opulentní variací na klasický salát. Nejlepšími juniory se stali Mariňáci ze SOU v pražské Písnici s variantou inspirovanou asijskou kuchyní.
Mratínský bramborový klasik
Kategorie: senioři
Tým: Majolenky (Eva Pilařová, Hedvika Molitorová a Eva Přibylová)
Suroviny
- 1500 g brambor
- 2 větší mrkve
- 1,5 petržele
- 7 vajíček
- 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku
- 3/4 větší cibule
- 6 větších kusů nakládaných okurek
- 1 jablko
- 150 g salámu junior
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- šťáva z půlky citronu
- 4 lžíce nálevu z okurek
- 430 g majonézy Vitana
- sůl
- pepř
Postup
Brambory, kořenovou zeleninu a vajíčka uvaříme den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájíme zeleninu, přidáme hrášek a salám, poté přidáme nadrobno nakrájená vajíčka, brambory, nakrájené na kostičky, a nastrouhané jablko se slupkou. Přidáme okurkový nálev, citron, hořčici a majonézu. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Thajský bramborový salát pikantní
Kategorie: junioři
Tým: Mariňáci (David Sodomka, Lukáš Pavlačík a Maxmilián Švára)
Suroviny
- 700 g brambor
- 350 g mrkve
- 280 g manga
- 70 g cibule šalotky
- 35 g jarní cibulky
- 210 g salátových okurek
- 210 g tygřích krevet
- 315 g majonézy Vitana
- 7 g čerstvého koriandru
- 0,21 g sušeného chilli
- 28 g limetkové šťávy
- 14 g rybí omáčky
- 35 g drcených arašídů
- sůl dle chuti
Na ozdobu
- 210 g tygřích krevet
- čerstvá chilli paprička.
Postup
Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.
Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.