Menu
StudentMag
Kariéra pro studenty

Práce při studiu medicíny je náročná, ale není nemožná

Jana Langová

Jana Langová

7. 12. 2018

Možná už jste ve svém okolí slyšeli, že pracovat při studiu medicíny se nedá. Chudák medik je šest let závislý na rodičích a vydělávat může jenom o prázdniny, pokud ho zrovna nečeká praxe. My vám však chceme ukázat, že to jde! Je to sice cesta trnitá, ale s příjemnou odměnou na konci. A ještě se naučíte lepšímu plánování a přípravě! Bez toho to jde stěží. Protože však nejde zvládat všechny druhy práce, vybrali jsme pro vás ty nejlepší a nejschůdnější, kdy nebudete muset omezovat studium. Nabídka brigád je momentálně velmi bohatá, proto neváhejte a vybírejte!

N. B.: Z vlastní zkušenosti se přikláníme variantě brigády až od druhého ročníku, protože v prváku je učení opravdu hodně a než objevíte svůj učící styl, tak to může trvat také půl semestru. Nicméně jsou lidé, kteří práci stíhají už od prvního ročníku a pokud vy cítíte, že na to máte, tak směle do toho.

Práce v nemocnici

Tato brigáda je primárně záležitostí štěstí, popřípadě známostí. Nemocnice nabízejí nejčastěji pozici sanitáře a doprovodu pacientů, kdy se o ně budete starat během jejich cesty po vyšetření. Nečekejte převratný plat a jednoduchou práci, ale na druhou stranu budete v kontaktu s vaším budoucím pracovištěm a lecčemu se zde můžete naučit. Neocenitelné jsou i možné kontakty do budoucna.

Práce při studiu medicíny – Doučování

Jste dobří v biologii, chemii, fyzice anebo snad matematice? Jste rodilým mluvčím či vám jdou skvěle jazyky? A umíte zároveň dobře vysvětlovat? Tak pro vás nebude nic jednoduššího než si vydělat drobný peníz doučováním! Umístěte inzerát na internet, rozhoďte sítě mezi známými a vyvěste nabídku na nástěnkách škol. V případě, že máte některý z jazykových certifikátů, můžete zkusit zaslat životopis do jazykové školy. Nezapomeňte si přiměřeně ocenit váš drahocenný volný čas – 250 Kč na hodinu je standard. Další možností je i post lektora přípravných kurzů na medicínu, kde můžete nabídnout nejenom znalosti, ale i zkušenosti se studiem.

Život studenta medicíny. Jak tráví dny průměrný medik

Práce při studiu medicíny – Asistent

Pokud vás některý z předmětů baví a máte v něm dostatečné znalosti, můžete se stát asistentem. Plat se na jednotlivých fakultách liší, ale rozhodně to není zanedbatelná částka a navíc se to bude skvěle hodit do životopisu. Také si budete stále udržovat přehled, vzděláte se více do hloubky a můžete získat i cenné kontakty. Zkrátka vám to může přihrát mnoho výhod nad rámec brigády.

Práce při studiu medicíny – Hosteska a promotér

Jestliže vám jde komunikace s lidmi, zaregistrujte se u některé z hostesingových agentur. Plat je příjemný a většina akcí taktéž, vyberete-li si dobře. Většinou budete nabízet nějaký produkt, dělat ochutnávky anebo dávat letáčky. Pro zástupce mužského pohlaví je pak variantou i pozice promotéra.

Studium medicíny: na každém předmětu vypadne několik lidí, říká medička

Práce na směny

Na výběr máte z široké palety možností, stačí otevřít některý z portálů nabízejících brigády. Brigádníci se nabírají hlavně v období Vánoc a těsně po nich, práci si ale můžete udržovat po celý rok. Důležitá je dobrá domluva s vedením a vašimi kolegy, abyste si v případě zkoušky nebo neočekávané výuky vycházeli vstříc. Zkusit můžete některou z pozic v supermarketech a obchodech, recepční v hotelu anebo fitness centru, práci na poště, v restauraci či v baru.

Práce při studiu medicíny – Hlídání dětí

Klasická brigáda vhodná pro milovníky dětí. Pokud nebudete mít rošťáky, dost dobře se při tom můžete i učit a při hraní relaxovat. Vše závisí na správném výběru rodiny a dětí, takže vybírejte pečlivě!

Erasmus na medicíně. Je to snadnější, než si myslíte

Vaše přidaná hodnota

Existuje hromada dalších možných brigád, které umožňují výdělek i při časově náročném studiu. Záleží jen na vás, vašich dovednostech a jak je dokážete prodat. Můžete tvořit webové stránky nebo aplikace pro telefony. Populární je i malba na zakázku a další kreativní činnosti – šití, korálkování a výroba šperků. Pokud vás baví psát, můžete se přidat do týmu některého online magazínu, dělat copywritera anebo vytvořit blog, kde vám bude vydělávat reklama. Možnostem se meze nekladou!

A jakou brigádu máte vy? Myslíte si, že je moudré pracovat při studiu?

Ohodnoťte tento článek:
3,3
Právě čtete

Práce při studiu medicíny je náročná, ale není nemožná