13. prosince 2018

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové


Posledním příspěvkem v předvánoční recenzním okénku je Recyklovaná kuchařka. Možná si na první pohled nejste jisti, o co se v kuchařce bude jednat, ale jde vlastně o takovou příručku jak naložit s přebytky a zbytky v kuchyni a ve spíži, abyste je nemuseli zbytečně vyhazovat. Někde jsem nedávno četla, že je život bez zbytečného plýtvání v poslední době in...


Doma redukujeme odpad, třídíme, snažíme se nepoužívat zbytečné sáčky a tašky v obchodech, nakupujeme bez obalu a vaříme od ocásku po čenich, beze zbytku a plýtvání. Když se ale zamyslím, tak to poslední je vlastně poměrně historický počin, protože kdy si v minulosti mohl kdo dovolit zbytečně plýtvat jídlem? 

Recyklovaná kuchařka v tomhle snažení přichází se zajímavými recepty, ve kterých se zbytky dají ještě plnohodnotně využít. V menu kromě úvodu najdete možnosti, jak zpracovat rýži, luštěniny, zrniny, taky mléko a výrobky z něj, chléb a pečivo, potom maso, ryby a uzeniny, zeleninu a brambory a v neposlední řadě to, co zůstalo ve spíži a lednici. Najdete tu třeba recept na čočkový salát, sýrovou polévku, domácí sýr nebo třeba zavařeninu z bílé části melounu (ta mě obzvlášť zaujala). 


Co se týče receptů, je jich tu celkem asi 40, ale mnohem důležitější než recepty tu jsou návod a tipy, jak jednotlivé potraviny uchovávat, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Spíš než kuchařku, i když recepty tu zabírají podstatnou část, ji beru jako rádce na cestě za menším plýtváním jídla. Je to vlastně svým způsobem takový návrat ke kořenům našich babiček, které taky uměly z mála udělat hodně a vše doma využít.

Příspěvek byl vytvořen ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)