Hlavní navigace

Moje domácí kancelář. Jak "bojuji" s prací z domova?

14. 12. 2018 8:39 Bedřich Nývlt

Před pár měsíci jsem odešel jsem z práce na plný úvazek a rozhodl se jít na volnou nohu. Jako začínající živnostník pracuju většinu času z domu a tak jsem stál před úkolem zařídit si doma svoji pracovnu / kancelář / homeoffice. Pracovat totiž někde u kuchyňského stolu nebo u stolu v obýváku nejde, pokud potřebujete být maximálně produktivní.

Už dlouho mě živí projektový management a konzultace a ukázalo se, že teď je ten správný čas zkusit to jako freelancer, protože firmy mají o lidi jako jsem já zájem. K odchodu na volnou nohu mě vedlo mnoho důvodů, ale nejvíc asi možnost být pánem svého pracovního a volného času. 

Za klienty často docházím, ale stejně potřebuji svoje vlastní místo, svoji kancelář, kde se můžu na práci soustředit a odvádět maximální výkon v co nejkratším čase. Rozhodl jsem se kancelář umístit do nevyužité místnosti ve sklepě našeho baráku :) Zní to hůř než to vypadá, okna jsou tam na sklep docela velká, takže denní světlo není za takový problém. To byla ještě ta snazší část.

Pak přišlo na řadu vybavení. Dosud jsem totiž pracoval ve firmách, takže jsem doma neměl ani pracovní stůl a můj starý Acer noťas rozhodně nebyl spolehlivým pracovním nástrojem. První věc tedy samozřejmě bylo pořízení počítače. Přemýšlel jsem i nad stolním počítačem, jenže v mém případě potřebuji něco, co s sebou můžu nosit na pracovní schůzky. Takže výkonný a spolehlivý notebook, který se zároveň nepronese. Vyhrál HP Elitebook 850 a musím říct, že zatím maximální spokojenost, ať už co se týká rychlosti, tak výdrže baterie. Jen ten externí monitor mi ještě chybí :)

Nábytek jsem nejdřív moc nechtěl řešit, ale jelikož jsem si už prošel kvůli sedavému životu rehabilitací, rozhodl jsem se nezanedbat ergonomii. Chtěl jsem eletrický polohovatelný stůl a překvapilo mě, že ho prodává už i IKEA a to za dost příjemnou cenu oproti konkurenci. (mají i levnější variantu, kde si stůl posouváte ručně). Samozřejmostí byla polohovatelná ergonomická židle. Snažím se totiž půl dne sedět a půl dne stát. 

Čas od času při práci ocením možnost dělat si poznámky k projektům na tabuli. V kanceláři v bývalé práci jsem jednu měl, ale do současné pracovny bych tabuli prostě nedostal. Protože jsem ale místo na poznámky potřeboval, vyřešil jsem to chytrým nátěrem na stěnu. Na zeď s tímto nátěrem pak můžete kdekoliv psát a mazat stejně jako na tabuli.

Pak už jen chybělo pár kontejnerů na kolečkách se šuplíky na skladování dokumentů. Snažím se co nejvíc archivovat dokumenty v elektronické podobě, ale stejně potřebuju často něco ve vytištěné podobě, hlavně různé smlouvy a dokumenty pro klienty. No a pak jsem zjistil, že potřebuju novou tiskárnu se skenerem a kopírkou… :D Je to pořád něco, ale o tom možná někdy příště…

Jedna rada na závěr: Nechtějte pracovat z domu, pokud nejste připraveni investovat něco do vybavení. Ze začátku se to zdá jako pár věcí, ale postupně se to nabaluje.

Sdílet