Technologie

Sestavit mobil vlastníma rukama? S unikátní stavebnicí MAKERphone žádný problém!

Moderní technologie jsou dnes široce dostupné, stále méně lidí však rozumí tomu, jak vlastně fungují a k čemu nejrůznější součástky v jejich útrobách vůbec slouží. Stavebnice MAKERphone vám v tom udělá jasno. Doplníte si technické znalosti a na konci vás čeká odměna v podobě funkčního telefonu, na který můžete být právem hrdí. A je úplně jedno, jestli je vám deset nebo osmdesát.

Sestavit mobil vlastníma rukama? S unikátní stavebnicí MAKERphone žádný problém!
Sestavit mobil vlastníma rukama? S unikátní stavebnicí MAKERphone žádný problém!

Zdroj: kickstarter.com 

Výuková pomůcka pro všechny

MAKERphone pomůže ukojit vaši zvědavost. Konečně zjistíte, co je uvnitř vašeho mobilu! Ocení jej technicky orientovaní modeláři, ale může sloužit také jako interaktivní výuková pomůcka pro větší děti. Díky této stavebnici nahlédnete pod pokličku fungování elektronických přístrojů a pochopíte i základy programování.

Pomůcky pro velké děti

Za celým nápadem stojí chorvatský designér a technologický nadšenec Albert Gajšak, který loni slavil velký úspěch s podobnou stavebnicí nazvanou MAKERbuino, pomocí které si může každý vlastnoručně sestavit svoji originální herní konzoli.

Vlastnoručně sestavený mobil

Potěší i milovníky osmibitovek

Jednoduchou herní konzoli MAKERbuino si loni objednalo přes 6000 zájemců. Mnozí z nich ocenili i charakteristický retro styl, který zůstal zachován i v aktuální stavebnici. Zároveň ale došlo k celé řadě vylepšení a změn.

Splňte si své sny ve snu! Chytrý náramek InstaDreamer vás naučí lucidnímu snění

Komu se podaří mobil úspěšně sestavit a zprovoznit, může se těšit na barevný displej, vylepšený procesor, kompatibilitu s programovacími jazyky Python a Scratch, osm individuálně programovatelných LED diod, stále aktuální čas díky tzv. hodinám reálného času (RTC), díky kterým může mít telefon i funkci budíku, dále Wi-Fi, Bluetooth a mnoho dalšího.

MAKERPhone

Všechny technické součástky jsou přehledně uloženy v praktickém boxu. K sestavení budete kromě nadšení pro technologie potřebovat už jen pár základních nástrojů, jako je šroubovák, pájka, štípačky nebo izolační páska. Kdo je nemá, může si potřebnou sadu náčiní objednat současně se stavebnicí.

MAKERphone v praktickém boxu

Uživatel může být tvůrcem

Ačkoli MAKERphone je určen i pro děti starší 11 let, nelze jej srovnat s dětskými technickými stavebnicemi, jedná se o skutečnou elektroniku. Komponenty se z většiny shodují s těmi, které byste našli i ve svém smartphonu.

Konec scrollování, jak jej znáte? Rolovací tablet připomíná starodávný papyrus

Mobil ze stavebnice vyrobíte přibližně za 7 hodin. Budou se hodit nějaké zkušenosti s pájením, ale s pomocí podrobných návodů dostupných na webových stránkách výrobce by měl zvládnout funkční telefon sestrojit prakticky každý.

Kampaň na Kickstarteru vyvolala velkou vlnu zájmu, deset dní před koncem kampaně byla minimální potřebná částka pro realizaci projektu díky bezmála 1900 přispěvatelům překonána více než sedmnáctinásobně. Stavebnice se nabízela za cenu od 89 dolarů (cca 2000 Kč).

MAKERphone do kapsy

Tvůrci slibují další podporu a tutoriály, díky kterým se základy programování postupně naučí i úplní začátečníci. Na sestaveném mobilním telefonu si pak budou moci naprogramovat vlastní hry nebo různé aplikace.