17. prosince 2018

Schwarzwaldské koule

Můj poslední letošní recept na vánoční cukroví je asi ten nejlepší nový recept, který jsem letos dělala. Jde o hutnou čokoládovou směs těsta, do které se balí višeň naložená v rumu. Už z toho popisu je jasné, že to bude dobrota, nebo? Já jsem využila višně, které jsem v létě nakládala na višňovku, ale budou stačit i sušené, když je přes noc necháte nasáknout rumem. Doporučuju je rovnou dělat z dvojité dávky, protože mizí rychlostí blesku.


cca 50 koulí
těsto
  • 125g hladké mouky
  • 75g cukru
  • 20g kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce jogurtu
  • 50ml oleje
  • 1 vejce
dohotovení
  • 100ml šlehačky
  • 150g hořké čokolády
  • višně v rumu
  1. Na těsto ušlehám všechny ingredience v jednolitou hmotu, kterou rozetřu na výšku 2 centimetry na pečící papír a peču v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut.
  2. Hotové těsto nechám vychladnout a potom ho rozdrobím najemno.
  3. Mezitím si v hrnci přivedu šlehačku k varu, stáhnu ji z plotny a rozmíchám v ní na kousky nasekanou čokoládu, až se úplně rozpustí.
  4. Z drobků těsta odeberu asi 3 lžíce, ve kterých se potom budou koule obalovat a zbytek těsta smíchám se šlehačkovo čokoládovou směsí.
  5. Z těsta ihned odebírám kousky o váze asi 20g, v lehce navlhčené dlani si vytvořím placičku, do které vložím višeň a tu do těsta celou zabalím. 
  6. Hotové koule potom obaluji ve zbytku rozdrobeného těsta a nechám ztuhnout.

Tip:
  • S hotovou směsí těsta s čokoládou se nejlépe pracuje dokud je ještě vlažné díky rozpuštěné čokoládě. Později by už tvoření koulí nemuselo být tak jednoduché.
  • K rozdrobení těsta používám obvykle hluboký mixér, ve kterém si těsto po menších kusech rozmixuji najemno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)