Král je těžce nemocný, a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela (Simona Kollárová, 26), dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin (Richard Autner, 26), dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí.

Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se přihodilo něco zlého. Vezme koně a vypraví se ji hledat. Cestou se k němu přidá skřítek (Tomáš Mischura, 33), který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův hendikep se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou, díky níž porazí zlo a získá princeznu i království.

Pohádková zima

Celá pohádka se natáčela v létě a tři týdny na přelomu února a března. Byla taková zima, že kostymérky musely malým dětem každých deset minut natírat rty vazelínou. V pohádce se objeví i strom s růžovými květy, ten samozřejmě v té době nekvetl, takže každý kvítek museli přilepit rekvizitáři. Lukáš Vaculík, který hraje bílého čaroděje s krásným plnovousem, musel na svou masku dávat velký pozor.

Aby nemusel pokaždé odmaskovávat, musel pít i kávu brčkem. Když se pustil do Richarda Autnera zlý Tomáš Maštalír a vymrštil ho do vzduchu, tak mu zdatně pomohli rekvizitáři, kteří postavili v podzemí Červeného kamene konstrukci, na kterou se upevnila lana, která mu v letu pomáhala. A přestože se ve skalách natáčelo v době, kdy bylo krásných šestadvacet stupňů, v podzemí ukazoval teploměr těsně nad nulou. Filmaři tak oprášili bundy ze zimního cyklu natáčení.

Fotogalerie
21 fotografií