Zaměstnaných seniorů je o 30 tisíc víc než v loňském roce

zdroj: pixabay.com

Aktuálně je v České republice zaměstnáno 460 tisíc osob starších 60 let. Podle Českého statistického úřadu se jedná o 30 tisíc více seniorů než v loňském roce. Za zvýšeným zaměstnáváním seniorů stojí především vyčerpaný trh práce. Pokud uvažujete o přivýdělku v důchodu, nabízí se ideální doba.

Reklama

Prosperující ekonomika, rekordně nízká nezaměstnanost, snižující se počet lidí v produktivním věku do 40 let i stárnutí populace. Výčet hlavních faktorů, které vedou k většímu zaměstnávání seniorů, respektive k pozdějším odchodům do důchodu. Zaměstnáváním osob na 60 let řeší firmy nedostatečné množství pracovních sil.

Zaměstnavatelé zároveň zjišťují, že starší zaměstnanci jsou pro firmy přínosem díky dlouhodobým zkušenostem. Aby zaměstnanci neodcházeli do důchodu, nabízí jim zaměstnavatelé flexibilní úvazky i nejrůznější benefity. K žádaným benefitům starších zaměstnanců patří wellness programy či zdravotní masáže.

Pracovní zapojení seniorů má kromě přivýdělku také pozitivní vliv na psychiku. Pracující senioři přicházejí do kontaktu se svými kolegy, poznávají nové technologie, učí se novým věcem, cítí vyšší začlenění do společnosti a především netrpí pocitem odcizení.

Proto pokud se rozhodnete nastoupit pár dní v týdnu na brigádu, nikdy pro to nebyla lepší příležitost. Pozor si však dejte na výši přivýdělku v předčasném důchodu. Více informací se dozvíte v našem starším článku Přivyděláváte si v předčasném důchodu? Pozor na maximální hranici výdělku.

Reklama