Buď FIT,  Cvičení,  Jak se cítit líp

Jak si jednou provždy vytvořit zdravý vztah ke cvičení?

 

„Jak to děláš, že jsi pořád hubená?“ – „Kde bereš motivaci sportovat?“ – „V kolik přesně chodíš běhat a na jak dlouho?“ – „Kdy naposledy přes den jíš?“ –  „Jak se přinutíš nepřidat si?“ – „Jaktože piješ pivo a jsi přitom fitness blogerka?“

Tyhle dotazy mi chodí každý den.

A tak jsem si řekla, že odpovědi shrnu do jednoho článku, který vám může sloužit jako takový návod do nového roku. Vytvořila jsem několik pravidel, které je dobré dodržovat, abyste byli spokojenější, zdravější a vyšlapali jste si cestičku za svou vysněnou postavou. Zdravě.

A napořád.

Jak to děláš, že jsi pořád hubená?

Jestli čekáte, že vám dám instantní návod na to, co přesně v týdnu kdy dělám, jím a piju, tak čekejte radši na Godota. To kouzlo je v tom, že sama pořádně nevím, protože jsem to přestala sledovat. Neřeším každý drobný detail, ale hlídám si základní čtyři věci:

1. Dostatek pohybu. Hýbu se tak, aby mě pohyb bavil, nebylo ho málo, ale ani moc. Mívám období, kdy cvičím každý druhý den a běhám několikrát týdně, pak se ale objeví i několik týdnů, kdy jen chodím pěšky a a jednou týdně se protáhnu jógou nebo se zapotím na tenise. Občas prostě cítím, že má tělo dost a radši mu dám odpočinek.

2. Místo diet rozum do kapsy. Vykašlete se na diety, na gramáž jídel (pokud to nutně ke zdraví nepotřebujete), na řešení, kolik minut po cvičení si můžete dát jaké jídlo nebo jestli jste už nepřesáhli svou denní sacharidovou hranici. Upřímně nic takového v jídelníčku neřeším. Je důležitější přemýšlet, jestli je v pohodě sníst pytel chipsů na posezení, a pak si dělat výčitky, než zjišťovat, kterou fitness tyčinku si dát kolik minut po cvičení.

3. Spánek a odpočinek se nesmí podcenit. Často slýcháme, že pohyb a zdravá strava je to, co nás dělá zdravými. Zapomínáme na jednu důležitou věc. Je to spánek. Tak jednoduché a přitom tak důležité. Kvalita a množství spánku ovlivňuje všechno, co děláme. Jakou náladu máme, kolik energie máme, jak dobře hubneme nebo jak se nám cvičí. Spěte dostatečně. A naučte se kromě pohybu také odpočívat. Možná máte pocit, že se vaše tělo během relaxu fláká a bude lepší ho spíše namáhat, ale opak je pravdou. Bez náležitého spánku nikdy nezhubnete a zdraví nebudete.

4. Zdravá mysl, zdravý duch. Občas je mi líto, když vidím, že některé fitness blogerky, které ovlivňují spoustu lidí (nebo jim dokonce dělají jídelníčky a koučink), stále nejsou psychicky v pořádku po vlastním boji se svou postavou a samy se sebou. Člověk je psychicky se svým tělem úplně v pohodě, když ho přestane řešit a začne si v podstatě dělat to, co chce. Ačkoliv jsem si to nikdy nemyslela, naše mysl je s tělem spojena mnohem víc, než si připouštíme.

Už mě sledujete na Instagramu? 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Kde bereš motivaci sportovat?

Po nějaké době, co sportuju, jsem zjistila, že se motivovat nepotřebuju. A to chci naučit i vás – cvičením FITFAB Strong.

Když jsem začala více sportovat, začala jsem s jedním dvouměsíčním fitness programem, který mě neuvěřitelně bavil. Na každé cvičení jsem se těšila, videa jsem zapínala se vzrušením, jak si dneska dám do těla a jak budu hubenější.

Postupem času jsem ale zjistila, že mě na tom daleko víc baví to, že se s každým cvičením zlepšuju. Bavily mě pozorovat pokroky ve fyzičce, kondici a lepší náladě. Na každé cvičení jsem se z práce těšila a celé dva měsíce jsem program v kuse jela.

A po dvou měsících, kdy jsem si řekla, že jsem tělu dala docela na frak a je potřeba si trochu odpočinout, jsem to nevydržela a začala běhat. Necvičila a neběhala jsem sice už každý den, ale tento dvouměsíční program mě naučil, co to znamená, brát sport nebo jakýkoliv jiný pohyb (klidně i chůzi) jako každodenní součást mého života a to jednu z těch nejlepších.

Nejde tedy ani tak o motivaci, uvědomuju si spíš benefity, které nám pohyb dává:

  • lepší nálada
  • výborná fyzička
  • noví přátelé
  • větší síla a odolnost
  • zdraví (!!!)
  • samozřejmě hezčí postava
  • chuť k jídlu
  • žízeň
  • příležitost koupit si nové oblečení (mrk mrk!)

A právě FITFAB Strong jsme vymysleli proto, aby vás za ten měsíc nebo dva chytl stejně a během této doby jste si vypracovali nikoliv závislost na cvičení, ale zdravý vztah k němu.

Víme, že je jedna z verzí (MAX) založená na cvičení téměř každý den, ale i já mám zkušenost s tím, že jsem se do toho nejdřív chtěla pořádně opřít, a postupem času jsem zmírnila.

Je totiž nesmírně důležité cvičení nepřehánět, ale najít si takovou míru, která bude udržitelná dlouhá léta. Tělo si krásně navykne a vy nebudete otrokem sportu a hubnutí. Je fajn najít si aktivitu, kterou berete spíš jako zábavu než prostředek k hubnutí.

Pro mě je to tenis!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

V kolik přesně chodíš běhat a na jak dlouho?

Běh mě fakt baví, je to jeden z nejsvobodnějších sportů, který je pro mě dodnes obrovskou výzvou, ale především zábavou. U běhu si vyčistím hlavu, vychutnám čerstvý vzduch a můžu si během něj pokecat s běžeckým parťákem nebo se zaposlouchat do nějaké super hudby.

Nejsem ale takový profík, abych si dělala běžecký plán a přísně ho dodržovala. Na to mě běhání příliš baví a plánem bych se svázala.

Věřím, že většina lidí takový plán ale potřebuje a naprosto to chápu. Zkrátka se nedonutíte nebo je těžké vyrazit, když začne pršet nebo padne tma.

Je tedy úplně jedno, v kolik přesně chodím běhat já, jak dlouho tam jsem nebo při jaké rychlosti a intervalech více hubnete. Prostě utíkejte! To, že se u běhu hubne, je asi úplně jasné. Stejně jako je jasné, že když si po běhu na 3 kiláky dáte tři buřty s hranolkama a zapijete to pěti pivama, tak úplně fitness večer nezažijete.

Běhejte, kdy to baví vás, naslouchejte svému tělu a volte i stravu tak, aby mělo běhání smysl a docílili jste toho, proč jste šli běhat. Někdo běhá, protože nechce pak umřít na závodě (občas já), někdo proto, aby mu pak víc chutnalo pivo, někdo proto, aby zhubnul, a někdo prostě proto, že bez běhání nemůže být.

Každý máme motivaci jinou a každému se běhá dobře jindy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Kdy naposledy přes den jíš?

Předpokládám, že všichni, kteří čtete tento blog už nějakou dobu, víte, že poslední jídlo se nejí v pět hodin, jako nás rády informovaly celebrity a časopisy o supr dietách.

Kdybych vám řekla, že je občas moje poslední jídlo kebab ve čtyři ráno, když jedu z nějaké párty s bývalými spolužáky, začali byste jíst kebab ve čtyři ráno?

Velmi často se v rámci hubnutí zabýváme jen hloupostmi jako:

  • zda si po probuzení máme dát studenou nebo teplou sklenici s citronem?
  • který typ proteinu si dát přesně v jaké době po cvičení?
  • od kolika hodin už je škodlivé jíst sacharidy?
  • ze kterého pečiva přibereme nejvíc?
  • po které superpotravině zaručeně zhubneme?
  • které ovocné šťávy jsou nejlepší na detox?

Místo toho pojďme změnit naše dotazy na tyto:

  • nehrotím jídlo trochu moc?
  • mám dost ovoce, zeleniny a luštěnin?
  • objevují se v mém jídelníčku všechny důležité složky potravin?
  • mám dostatečný pitný režim?
  • umím si jídlo vychutnat a nebrat ho jen jako trest či nutné zlo?
  • jím přiměřeně výdeji své energie?
  • mám na jídlo čas a neodbývám se koupením tyčinky?

Všimli jste si, jak jsou ty druhé otázky mnohem jednodušší, až primitivní a základní? Ale o tom to je. Jídlo není věda, pokud chcete normálně zdravě jíst. Jídlo neslouží jako trest za to, že jste necvičili.

A stejně jako z jednoho salátu nezhubnete, z pár cukrovíček na Štědrý den nepřiberete.

Nepotřebujete diety. Nepotřebujete speciální jídelníčkové režimy.

A to ani, pokud hubnete.

Fakt ne.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Jak se přinutíš nepřidat si?

Používám rozum. Když se na oběd přejím, není mi po něm fajn a špatně se mi pracuje.

Vždycky si položím otázku: Stojí mi těch několik soust navíc za to, abych se po nich ještě dvě hodiny cítila přeplněná a unavená?

Přiznám se, že po některých burgerech jo. Ale většinou ne. Jím tak, aby mi po jídle bylo fajn, měla jsem ze sebe dobrý pocit a nemusela si žádné jídlo vyčítat.

Umím si porce dělit. Také se vám občas stane, že si něco k jídlu koupíte a sníte to prostě proto, aby to nezůstalo nebo proto, že už to prostě máte v ruce? To je škoda. Dobré je naučit se poznat, kdy máte dost a kdy jste tělu dali přesně tolik, kolik mu stačí.

Hřešit samozřejmě můžete, ale ne tak často, aby se z toho opravdu staly hříchy, kterých budete litovat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Jaktože piješ pivo a jsi přitom fitness blogerka?

Přátelé, já jsem kromě fitness blogerky také normální člověk.

Vím, co dělá pivo s tělem, myslí a co dělá příliš velké množství. Alkohol nemá se zdravým životním stylem nic společného, s hubnutím už vůbec ne. Jsou ale věci, které si užívám a výčitky z nich nemám.

A takhle je potřeba přistupovat ke všemu. Někdo ujíždí na sladkém, někdo na tučném, někdo se rád napije piva a někdo vína. Je dobré znát rozumnou hranici, nenechat si nic přerůst přes hlavu a vědět, kdy stačí. Já si víno nebo pivo ráda vychutnám a o to radši se jdu druhý den proběhnout.

Je to o vašem nastavení. Důvěře ve vaše tělo. Je to o vaší píli a vaší cestě. Nikdo vás za ručičku vodit nebude.

Na každého z nás funguje něco jiného. Každý si tu svou cestu musíme vyšlapat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Zkratky neexistují a pokud jste nějakou našli, napište mi za rok, jestli fungovala

Velmi často vídám na internetu různé druhy rychlého hubnutí, brutální nízkosacharidové diety, ovocné a zeleninové detoxy, balení do potících wrapů, hubnoucí pilulky a tak dále.

Přátelé, kdyby tyhle nesmysly fungovaly, tak vám je tu fakt ráda doporučím a myslím, že i doktoři by vám je milerádi předepisovali.

Zkratky ve fitness ale NEEXISTUJÍ. Krátkodobě možná fungují, ale nejsou zdravé, dlouhodobě udržitelné a nevyplatí se do nich investovat. Propadnete jim a jakmile s nimi skončíte (takový detox či šílené diety prostě tělo dlouho nevydrží), vrátí vám tělo celé hubnutí i s úroky.

Myslím, že úplně zdravý není ani přístup „potřebuju zhubnout do svatby“. Možná se tomu smějete, ale takové dotazy mi chodí snad každé léto od nevěst, které chtějí čupr postavičku na svůj velký den, ale na to, jak se budou líbit manželovi nebo samy sobě pár měsíců po svatbě, už nemyslí.

A kdyby šlo jen o podobu, ale tady jde především o zdraví.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit & Fabulous | Fitness blog? (@andy.fitfab),

Milí čtenáři, pokud jste se dostali až sem, mám velkou radost a věřím, že jste si vzali moje tipy k srdci, moji pravidelní čtenáři ale určitě ví, o čem mluvím a budu ráda, když mi napíšete svůj názor do komentáře sem pod článek nebo na Facebook.

Pokud by vás zajímalo více, mrkněte na článek 13 nejčastějších otázek o odpovědí o fitness – psala jsem ho trochu naštvaná po tom, co jsem četla naprosto nesmyslné dotazy ve své schránce a rozhodla se některé věci uvést na pravou míru. Stal se z toho jeden z nejčtenějších článků mého blogu a jsem za to fakt ráda!

Cítíte se na Stronger?

Zkuste třeba náš nový program FITFAB Stronger a já vám sem hned dám první video, protože pokud jste ještě nenakoukli, pojďte to aspoň zkusit omkrnout – od nového roku můžete začít!

Je to cvičení zdarma s předepsaným plánem cvičení – každý den se cvičí něco jiného a nebojte, potrháte se u toho smíchy!

Do nového roku vám přeju nejen hodně píle a chuti cvičit, ale především zdravý selský rozum.

Není nic důležitějšího než přistupovat ke svému tělu zdravě a s rozvahou. Uvidíte, že se občas stačí jen zamyslet a odpověď najdete sami – protože jen vy sami můžete vědět, co je pro vás nejlepší.

Díky, že mě čtete!

7 komentáře

  • Petra

    Ahoj Andy;
    Znám Tě od doby, kdy jsi spouštěla první fitness program. Link jsem odeslala svým kolegům a kolegyním v práci.

    Píšeš přesně tak, jak to je. Já cestičku prošlapávám neustále a furt mě baví ? Jen Ty jsi na to všechno přišla o dost dřív než já. Máš odvahu, jdeš za svým cílem. Fandím Ti.

    Přeji Ti zcela upřímně jen to NEJLEPŠÍ. Hlavně zdravíčko a jsem ráda, že takové „dušičky“ jako jsi Ty znám a že na tomto světě jsou.

    Petra

    • Fit & Fabulous

      Peťo, moc a moc díky 🙂 Však si ji taky brzy vyšlapeš 🙂 Přeju taky hodně štěstí a ještě jednou děkuju! A.

  • Kája

    Ahoj Andy,
    sleduju tě už strašně dlouho (blog i IG), a jsem za tebe strašně ráda. Taky (já ještě stále) studuju práva, a taky miluju tenis (jo, a taky jsem začla hrát pozdě :D). Když jsem začala chodit na práva, což byl sice hrozně dlouho můj sen, trochu jsem se ztratila. Neměla jsem čas trávit skoro každý den na atleťáku, místo toho jsem se učila na klauzury a byla nešťastná (a ze 6packu měla těsto :D). Pak jsem ale narazila na tebe, a srovnala si priority, naučila se rozložit čas a zjistila, že jsem zase šťastná. A moje tělo je zase moje tělo a ne oteklá hrouda bez úsměvu.
    Hrozně ráda čtu tvoje články, a sice nejedu fitfab jako program, ale dávám si ho tak 3x týdně, když nemám svoji aktivitu a nechci ležet na gauči, ale miluju to. Je to přesně, co tu chybělo. Sice umím dobře anglicky, ale není nad to zacvičit si se sympatickým usměvavým týmem v češtině. Někdy mám pocit, že jste vedle mě a cvičíte se mnou. 😀
    Děkuju moc! ❤

  • Dit

    Milá Andy,
    krásně napsané, jako vždy. Moc se mi líbí, jak umíš vystihnout „jádro pudla“.
    Sice jsem ukázkovým případem věčného začátečníka, což jde částečně na vrub mé velmi nepravidelné práci. Nicméně do nového roku nemám žádná hubnoucí předsevzetí, pouze jedno jediné – cítit se dobře! Což díky Vámi vytvořeným programem jde snadno.
    Moc se mi líbí- unavuje Tě nekonečné začínání….

    Jste borky!!!

    Držím palce!

    • Fit & Fabulous

      Dito, moc děkuju. Ale když má někdo tak super práci, někdy jde pravidelné cvičení prostě stranou 🙂 Moc děkujeme za podporu a hodně štěstí do nového roku! Andy

  • Pája

    Ahoj, snažím se skoro ve svých 40 být spokojená sama se sebou, ale zhubnout, což se mi tak nějak daří, sportovat, zpevnit tělo (tři děti 😊, uff – je to znát) a tento článek se mu tak krásně čte a dekuji. Proste je to z velké části v hlavě. To se ví už dlouho, největší dřina na tom všem je, si to všechno uvědomit a zpracovat. Pak je člověk šťastný a spokojeny. Diky moc za blog. Je super!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *