JenTop10.cz

Žebříčky a zajímavosti

10 největších států na světě

Známe je všichni. Velmoci, jejichž rozloha se počítá na miliony kilometrů čtverečních, které obývají stamiliony obyvatel. Leckterá z nich pohnula světovými dějinami v různých směrech, bez jakékoliv z nich by dnešní svět nebyl úplný – alespoň ne tak, jak jej teď známe. Pojďme si proto představit desítku těch největších zemí světa. Asi nikoho nepřekvapí první Rusko, ale určit pořadí ostatních už každý z paměti rozhodně nedokáže.

10. místo: Alžírsko, 2.38 milionu km2


Někdejší francouzská kolonie symbolicky uzavírá desítku největších světových zemí jako první zástupce Afriky. Už za dob antiky šlo o bohatou část středomořského světa, berberské dědictví láká tisíce turistů – avšak země se stále ještě vzpamatovává z kruté občanské války.

V Alžírsku se platí dinárem, úředními jazyky jsou arabština a berberština, nezávislost byla na Francii formálně vyhlášena v roce 1962. Hlavním městem je Alžír, ale důležitými ekonomickými centry jsou i přístav Oran a saharské město Tamanrasset. Pokud jde o náboženské vyznání, na prvním místě je s přehledem islám.

9.místo: Kazachstán, 2.72 milionu km2


Bývalá sovětská svazová republika, jejíž moderní historie se píše od prosince 1991. Kazachstánu vládne prezident, mluví se zde kazašsky, ale do značné míry také rusky, platí se měnou zvanou tenge a hlavním městem je velice moderní Astana. Zemí protéká i několik velkých řek, které Kazaši sdílí s Rusy, například Irtyš nebo Ural.

Rusové tvoří asi pětinu obyvatel země, je zde i početná uzbecká, ukrajinská a také německá menšina, rodilých Kazachů je asi 66 %. Využívá se cyrilice, ale v posledních letech nastupuje i latinka, hlavně kvůli nařízení prezidenta Nazarbajeva. Mezi významná města se řadí Pavlodar, bývalá ruská pevnost, Almaty a také Karaganda.