Farma Pavla Vokála je členem AFCHJ ČR

Sdílejte článek
Farma Pavla Vokála je členem AFCHJ ČR

Bronz v soutěži Farma roku 2018 náleží Farmě Pavla Vokála, která je členem Asociace farmových chovů jelenovitých ČR. S touto členskou organizací ASZ ČR nás podrobněji seznámí člen jejího předsednictva Václav Pařízek.

Již celé čtvrtstoletí zastupuje Asociace farmových chovů jelenovitých ČR zájmy chovatelů farmové zvěře. I když v roce 1999 byla farmově chovaná zvěř zařazena veterinárním zákonem mezi hospodářská zvířata, trvalo 20 let, než bylo dosaženo uspokojivé legislativy pro toto nové chovatelské odvětví. Od počátku jsme ale navázali široké přátelské vztahy se zahraničními chovateli, které nám velmi pomohly zvládat potíže u nás.

V roce 1998 jsme byli přijati do Evropské federace chovatelů jelenovitých (FEDFA). Dalším významným krokem byl v roce 2011 vstup do Asociace soukromého zemědělství ČR, kde jsme získali zásadní podporu pro prosazování specifických požadavků nezbytných pro činnost našich členů (porážka na farmě, porážka střelbou, domácí porážka), ale i obecných požadavků na umožnění výroby potravin v malých provozech a přímého prodeje ze dvora. Stali jsme se součástí široké farmářské rodiny v rámci Asociace a pravidelně se účastníme jejích akcí.

Také v soutěži Farma roku získali naši členové významné ocenění - 1. místo Daškovi (2009), 3. místo Vokálovi (2012) a 4. místo Friedbergerovi (2013).

Velmi si ceníme narůstajícího zájmu o chov farmové zvěře, v současnosti jde o téměř 800 farem s 18 000 ks zvěře. Ty se staly i navzdory překážkám významnou chovatelskou aktivitou na našem venkově, kde přispívají k údržbě životního prostředí pastvou TTP, produkcí zdravého masa a estetickou prezentací krásné zvěře - daňků, jelenů, muflonů a divokých prasat.

Václav Pařízek, člen předsednictva AFCHJ ČR


Přečteno: 482x