Makro můžete fotit i doma. Ukážeme vám, jak na to

Makrofotografie je žánr, který si vyzkouší snad každý. Někteří u něj zůstanou, jiní se k němu už nikdy nevrátí. Pokud se neradi vzdáváte, nenecháte se jistě odradit ani špatným počasím. Ale víte, že makro se dá skvěle fotografovat i v pohodlí domova? A to dokonce tak, že divák nepozná, zda byl snímek pořízen venku či doma. Ukážeme vám, jak na to.

Makrofotografie se zdá být jednoduchým žánrem, pravda je ovšem jiná. Jedná se o technicky náročný žánr a potřebujete kvalitní plán, přípravu a postup. Pojďme si pracovní postup rozebrat a ukázat si, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Plánování je základ

Základem kvalitní makrofotografie v domácím prostředí je plánování. Před fotografováním si položte pár základních otázek, na ty si odpovězte a podle odpovědí zvolte další postup. Celé by to mělo vypadat následovně:

Co chci fotografovat?

Chci fotografovat hmyz.

Čím budu snímek osvětlovat?

Pro svícení použiji jeden blesk + difuzor.

Chci aranžovaný snímek, nebo atlasový?

Atlasový s jednolitým černým pozadím.

Využiji pro pořízení snímku focusstacking?

Ano, výsledný snímek složím z více rovin zaostření.

Nafotím různé roviny ostrosti z ruky, nebo pomocí makro sáněk?

Zvládnu to z ruky.

Jak upevním hmyz před objektiv?

Napíchnu ho na jehlu.

Takto by mělo vypadat plánování před samotným fotografováním. Hlavně pokud jste začátečníci, určitě si každé focení předem promyslete.

Přípravu nepodceňujte

Dalším bodem je příprava celé fotografované scény, tedy hmyzu na černém pozadí. Přípravu není radno podceňovat. Nachystejte si všechny potřebné věci a zkontrolujte jejich funkčnost. Pozornost věnujte hlavně blesku a bateriím, tahle část výbavy bývá častým kamenem úrazu.

Zkontrolujte i samotný hmyz, zda není příliš zdeformovaný nebo zaprášený. Pokud je hmyz zaprášený, ofoukněte jej balónkem a jemným štětečkem oprašte. Ušetříte si práci s retušováním.

Makro můžete fotit i doma - hotovo
Výsledný snímek, který byl pořízen metodou focus stacking v domácím prostředí. Před fotografováním byl ale hmyz špatně očištěný a dodatečně by to chtělo ještě vyretušovat vlákno na mouše.

Když je hmyz zdeformovaný, pokuste se najít lepší exemplář. Pokud se jedná o nejlepší kousek co máte, připravte se na retušování v Zoner Photo Studiu. Jehlu pro uchycení hmyzu upevněte do plastelíny. Zajistíte tak stabilitu a neměnné místo hmyzu pro focení.

Nejtěžší bývá příprava černého pozadí, které by mělo být matné a ideálně lehce absorbovat záblesk. Ideální volbou je černý semiš nalepený na karton o rozměrech 40 x 40 cm. Alternativou se může stát černé neoprenové pouzdro na tablet, které se skvěle osvědčilo mně.

Jak postupovat?

Napíchněte hmyz na jehlu a tu upevněte do plastelíny. Takto připravený hmyz naaranžujte před vámi zvolené pozadí v takové vzdálenosti, aby bylo při všech rovinách zaostření rozmazané.

Makro můžete fotit i doma - nasvícení
Pro nasvícení jsem využil i čelovku, na kterou jsem položil difuzní materiál, který rozptýlil její světlo pro spodní nasvícení. Pro hlavní nasvícení jsem využil blesk s domácím difuzorem. Jako pozadí posloužil obal od objektivu Sigma ART 18-35/1.8

Blesk s nasazeným difuzorem upevněte na fotoaparát a nastavte jej do manuálního režimu. Všechny snímky totiž musí být nasvíceny stejnou intenzitou světla. Vyfoťte pár testovacích snímků pro správné nastavení síly záblesku (je lepší, když jsou snímky světlejší, než tmavé a podexponované).

Makro můžete fotit i doma - čím fotím
Nikon D7100 + blesk Yongnuo 580EX s podomácku vyrobeným difuzorem nasazeným na sluneční cloně. Výhoda takového difuzoru je v možnosti jeho náklonu, čímž lze regulovat nasvícení hmyzu.

Stejně tak fotoaparát nastavte do plně manuálního režimu, na voliči je to písmeno M.

Objektiv a fotoaparát přepněte do manuálního režimu ostření, na objektivu nastavte zvětšení 1:1. Pevně uchopte fotoaparát do rukou a snímky s různou rovinou zaostření fotografujte jemným pohybem ve směru od očí nebo tykadel hmyzu po jeho zadek.

Zajistíte si tak, že v případě uvolnění nebo pohybu hmyzu máte vyfotografovanou tu nejatraktivnější část, kterou je hlava. Pokud nemáte dostatečně pevný úchop a stabilitu v rukou, využijte pro posun makrosáňky.

Makro můžete fotit i doma - beruška
I takto může vypadat snímek pořízený v domácím prostředí, který je “atlasový”. Beruška, která byla napíchnutá na jehlu a správně očištěná. Zde byl jako pozadí použitý černý neoprenový obal od tabletu, který posloužil dokonale.

Pár slov závěrem

Dílčí snímky s různou rovinou ostrosti nahrajte do Zoner Photo Studia, kde složíte výsledný snímek. Stejný postup využijete i pro fotografování aranžované fotografie. Jen hmyz položíte na mech, květinu, nebo třeba kámen, který jste si přinesli z venku. S vašimi hotovými fotografiemi hmyzu se nezapomeňte pochlubit v galerii Zonerama.

Makro můžete fotit i doma - sršeň
Sršeň, kterou jsem dostal mrtvou a naaranžoval na kámen s mechem a experimentálně pokropil rozprašovačem. Pro nasvícení jsem využil zrcátko a sluneční světlo.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorJosef Gabrhel

Dokonalým odpočinkem je pro něj strávit večer pod širákem, případně ve stanu a před spaním fotografovat hvězdy a ráno kouzelný východ slunce v krajině. Nejraději podniká své fotografické cesty na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech. Josef je také vášnivým fotografem skoro neviditelného světa pod našimi chodidly. Pokud zrovna nefotí krajinu, běhá po lese, případně v jeho oblíbené mokřadní lokalitě a fotografuje hmyz. Josef je jednoduše řečeno fotografem přírody nejen svými snímky, ale také duší.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *