Podcasty (nebo také mluvené slovo) jsou stále populárnějším způsobem konzumace kreativního obsahu. Ať už stojíte ve frontě, jedete do práce nebo žehlíte, vždy existuje možnost využít čas efektivněji – posloucháním příběhů, rozhovorů, výukových lekcí. My pro vás našli nejzajímavější cestovatelské podcasty, české i anglické, pro zkrácení dlouhé chvíle nebo třeba jako oddech o víkendech a svátcích.

Travel Bible podcast

„Chceme, aby lidé cestovali dlouho, na vlastní pěst a s otevřenýma očima, ušima i srdcem. Proč? Cestování člověka učí, umožní mu poznávat nové věci, lidi, kultury, rozšiřovat si obzory a rozvíjet se. Pomůže mu dávat si věci do souvislostí, lépe pochopit ostatní, tolerovat. Pochopit, že každý problém má více stran a ne vždy je jen jediný pohled správný,“ tvrdí na svém webu Travel Bible Matouš Vinš a Petr Novák, autoři blogu Travel Bible, stejnojmenné knihy, ale i podcastu.

V podcastech zpovídají ostatní české cestovatele, sdílejí rady ohledně digitálního nomádství, cestování s dětmi, levných letenek nebo ekologické udržitelnosti. První díl uveřejnil Matouš s Petrem v dubnu 2016, aktuálně je volně k poslechu více než 70 epizod a jedná se tak o největší český podcast o cestování.

Podcast Digitální nomádství

„Na téma práce na dálku a digitálního nomádství mluvím často, ve skutečnosti se ale vždy pohybujeme v rovině rozšiřování svobody, o to při cestování ve skutečnosti jde. Při psaní své knihy Digitální nomád jsem se podrobně věnoval nastavení mysli, protože je to nitro, kde všechno to ,digitální nomádstvíʻ začíná,“ míní Martin Rosulek, autor blogu i stejnojmenného podcastu, který propadl cestování v roce 2011 v Austrálii. Následovala cesta do jihovýchodní Asie, dokončení studií a profesní přechod k podnikání na dálku.

Dnes je Martin úspěšným podnikatelem a fanouškem digitálního nomádství. Vydal o něm nejenom knihu, ale také podcast, kde se věnuje rozhovorům s ostatními českými cestovateli a šíření vlastních zkušeností s cestováním a podnikáním na dálku. Pokud sami koketujete s myšlenkou práce na dálku, může být podcast Martina Rosulka prvním impulsem k vykročení na cestu.

Sám sebe pán podcast

Sám sebe pán je podcastem Slováka Luba Juríka, autora stejnojmenného blogu samsebepan.sk, ve kterém zpovídá inspirativní podnikatele, digitální nomády, cestovatele a další Slováky a Čechy, kteří překonávají sami sebe. Dílů je prozatím osm, epizody přibývají nepravidelně, autorovým záměrem je především motivovat ostatní k pozitivnímu myšlení, zajímá-li vás tedy kromě cestování i pracovní seberozvoj, možná příjdete na chuť právě Lubovi.

Cundr.cz

Cundr.cz je web o cestování po Čechách i odlehlých koutech planety. V sekci podcasty najdeme rozmanitý mix přednášek a rozhovorů o cestování, především z produkce Českého rozhlasu – Cundr.cz tak plní funkci rozcestníku mezi zajímavými podcasty s cestovatelskou tematikou.

World Nomads Podcasts

Anglický podcast Kim Napierové a Phila Sylvestera World Nomads funguje jako miniprůvodce zeměmi, jejich kulturou a lidskými osobnostmi. Epizody jsou rozděleny podle zemí, autoři v každém dílu hovoří s několika obyvateli, kteří mají intimní vztah ke konkrétnímu státu a jeho kulturnímu bohatství – díl se skládá z přibližně pěti rozhovorů.

V sérii Amazing Nomads představuje dvojice známé digitální nomády, jejich cestu k práci na dálku, on-line byznysu, financování cestování nebo problematice vztahů na dálku.

Women Who Travel

„V podcastu oslavujeme všechny důvody, proč jako cestovatelky odmítáme zůstat doma.“ Podcast o ženách, co cestují, vznikl jako reakce na skupinu Condé Nast Traveller na sociálních sítích. Zde se, stejně jako v podcastu, probírala všechna témata, které mohou digitální nomádky a rekreační cestovatelky (ale i muže na cestách!) zajímat – od bezpečnosti, financování, navazování vztahů až po nedůvěru rodiny v solo cestování. Je-li girl power vaše oblíbené téma, Women Who Travel si jistě oblíbíte.

Extra Pack of Peanuts

„Většina lidí věří, že cestování je drahé. A většina lidí se také mýlí! Procestovali jsme celý svět, a to i díky letenkám za 5 dolarů, levným pronájmům bytů... a v některých úžasných bytech jsme dokonce bydleli zadarmo. Rádi vám ukážeme, jak na to!“ uvozují jeden z nejoblíbenějších cestovních podcastů na iTunes Travis a Heather, autoři Extra Pack of Peanuts. Pokud na cestách spíše utahujete opasky, určitě dejte tomuto podcastu o finanční stránce cestování šanci!

Jak jste na tom s mluveným slovem vy, posloucháte? Nebo ve volných chvílích raději čtete?

Iveta Jakubčíková

Studentka divadelní produkce s moravskou krví a červeným vínem proudícím v žilách. Z posledních 24 měsíců strávila 12 na cestách - mezi její oblíbené cestovatelské zážitky patří setkání s velrybami a mývaly v Kanadě, koupání v severním Atlantském oceánu, roadtripy po Evropě nebo pozorování polární záře na Islandu a ve Finsku. Její cesty můžete sledovat také na instagramu.