Na Karlovarsku se budou více věnovat péči o autisty

Na Karlovarsku se budou více věnovat péči o autisty
27. prosince 2018 Události Autor: Hana Strašáková

Karlovarský kraj se v následujících letech více zaměří na péči o lidi s poruchou autistického spektra. Péči o autisty chce více přizpůsobit své domovy pro zdravotně postižené, zlepšit diagnostiku i dostupnost návazných sociálních služeb. "Jednou z našich priorit je v každém okrese postavit tři domky, kde bychom se o autisty mohli starat. Je to velmi náročná péče, na jednoho klienta jsou potřeba dvě pečovatelky nebo pečovatelé a někdy dochází i ke zraněním. Nicméně zaměstnance jsme už začali proškolovat," řekl hejtmančin náměstek Petr Kubis.

Kraj si také nechal zpracovat analýzu situace v regionu od Národního ústavu pro autismus. Podle ní je v Karlovarském kraji s touto poruchou téměř čtyři a půl tisíce lidí. Ze všech dětí, které se v Karlovarském kraji ročně narodí, má poruchu autistického spektra asi dvacet. V minulém školním roce se v mateřských, základních a středních školách v kraji vzdělávalo téměř tři stadětí s diagnostikovanými autismem. Ve třinácti krajských pobytových zařízeních má poruchu autistického spektra diagnostikovanou třiatřicet klientů. Péči o autisty poskytuje v Karlovarském kraji například domov Sokolík v Sokolově nebo domov Pata v Hazlově. Z institucí, které nezřizuje samotný kraj, je to například Společnost pro ranou péči, Dolmen, Denní centrum Žirafa nebo Denní centrum Mateřídouška. Karlovarský kraj letos na podzim kvůli údajně nedostatečné nabídce služeb pro autisty kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová. Podle náměstka Kubise ale vycházela ze starších údajů a péči o autisty se již podařilo zlepšit. Na dalším rozšíření sociálních služeb v této oblasti chce nicméně kraj intenzivně pracovat další dva roky.

Poruchy autistického spektra patří mezi vývojová mentální postižení. Projevují se problémy v komunikaci a sociálním chování, sklonem ke stále opakujícím se vzorcům chování a podobně, postižení mohou často mít také sebezraňující tendence.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony