Hlavní obsah

Co (ne)víte o pohádkách a hercích: Původní příběh Princezny se zlatou hvězdou na čele vás hodně překvapí

Knihu Nejkrásnější filmové pohádky představuje její autorka Marie Formáčková.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Češi jako národ milovníků pohádek. Nikde jinde na světě neexistuje tak silné spojení pohádek s především vánočními svátky. Ty nejkrásnější filmové pohádky ve své knize shrnula spisovatelka Marie Formáčková.

Článek

Marie Formáčková je tou nejpovolanější, která může o pohádkách vyprávět. Knihu Nejkrásnější filmové pohádky, jak název napovídá, naplnila příběhy, jež každý dobře zná z televize, o jejich původu už ale málokdo něco doopravdy ví. „Snažila jsem se vybrat ty úplně nejoblíbenější filmové pohádky. Dávala jsem dohromady pohádku s její literární předlohou, protože spousta lidí už si to nedává dohromady,“ představuje v úvodu svou knihu Formáčková.

„Někdy to bylo takové detektivní hledání. Třeba naše nejoblíbenější pohádka – Princezna se zlatou hvězdou na čele. Tam jsem vůbec nemohla dohledat literární předlohu. V pohádkách od Boženy Němcové, které vycházely, se vůbec neobjevuje. Až jsem ji nakonec našla v knihovně v jednom starém vydání a pochopila jsem, proč se nevydává. Božena Němcová tam vůbec nemá žádného Kazisvěta, toho si vymyslel až režisér Martin Frič. V té původní předloze jde vlastně o incest. O Ladu usiluje sám její otec,“ rozkrývá tajemství jedné z tradičních vánočních pohádek Formáčková.

I další dnes známé filmové příběhy se se svými literárními předlohami rozcházejí. Odlišnosti najdete popsané právě v knize Nejkrásnější filmové pohádky Marie Formáčkové. Některé podrobnosti spisovatelka prozradila i v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované