Nejstarší stavitelé: Termiti nejsou mravenci

Nejstarší stavitelé: Termiti nejsou mravenci
Sdílej
 
Přírodovědci objevili termitiště, které je největší a nejstarší na světě. Nejstarší, nebo jedni z nejstarších skupin hmyzu, jsou spolu se šváby, se kterými jsou příbuzní, i samotní termiti. Na Zemi se objevili před téměř 300 miliony lety.

 

Termity mnoho lidí zaměňuje s mravenci, což není překvapivé. Přestože jde o úplně jinou skupinu hmyzu, mají plno společných znaků. Především sociální způsob života, kdy celé společenství funguje jako jeden obrovský organismus, v němž mají jeho členové přidělené rozmanité funkce.

Existuje tam kasta vojáků, kteří celé společenství brání před nepřáteli, kasta dělníků se stará o shánění potravy, budování termitiště (podobně jako mravenčí dělníci budují mraveniště), čištění a úklid jeho vnitřních prostor, krmení královny a krále (u mravenců jen královny, samci po spáření umírají) a samozřejmě samotné královny a krále. Ti nepracují, jen celý svůj život starají o to, aby zplodili co nejvíc potomků.

Termiti jsou jednou z nejstarších skupin hmyzu •  Sanjay Acharya/Wikipedia

Také vlastní termitiště se leckdy podobá mravenčím stavbám – budují nadzemní stavby podobné mravenčím kupám, žijí ve vyhlodaných chodbičkách ve dřevě, nebo stavějí důmyslné podzemní bludiště.

Termiti nejsou mravenci

Rozdíly mezi samotnými mravenci a termity také nejsou na první pohled úplně patrné – drobní dělníci či vojáci, se kterými se lidé nejčastěji setkávají, mají podobnou stavbu těla, takže k záměně není daleko. Ale jeden nápadný rozdíl tu je – mravenci jsou tmaví, termiti většinou bílí. Je to proto, že mravenci jsou denní tvorové, kteří noc tráví v úkrytu, zatímco termiti to mají přesně naopak – přes den jsou schovaní, za potravou vyrážejí až v noci. A jako většina živočichů temnot nepotřebují žádnou barvu a ani jejich zrak za moc nestojí. Liší se i potrava. Mravenci jsou všežraví, potřebují i hodně živočišné složky, mnozí jsou proto zdatní lovci. Naproti tomu termiti jsou výlučně býložraví.

Video se připravuje ...

Pohled na největší termitiště z výšky • Zdroj: sciencedirect.com

A jak je to s tím jejich stářím? Jednotliví dělníci nežijí nijak dlouho, ale dlouhověké je celé společenství, v němž jedna generace dělníků či vojáků plynule navazuje na druhou a jejich počty stále stoupají. Život termitiště tak není nijak přerušen a jako jeden velký organismus stále narůstá. Největší a nejstarší termitiště lze nejlépe vidět ze vzduchu, podívejte se, jak tato úchvatná stavba vypadá. Pokud vás termiti zaujali a chcete se o nich dozvědět víc, nabízíme vám tento dokument, který natočili naši vědci pro českou televizi


Slepí stavitelé: Záhada termitího myšlení

Slepí stavitelé: Záhada termitího myšlení

Nečekaná návštěva: Tajemství termitího mrakodrapu

Nečekaná návštěva: Tajemství termitího mrakodrapu

Tito mravenci si zdobí domov hlavami nepřátel

Tito mravenci si zdobí domov hlavami nepřátel

Šestinozí dravci se šíří po Česku

Šestinozí dravci se šíří po Česku

Klíčová slova:
hmyz, mravenec, termit, příroda, zvíře
 

Články odjinud