Přejít k hlavnímu obsahu

Skleničky nejsou jen na přípitek: 3 dobroty do skla

Skleničky k oslavám patří. Nemusí být ale vždy naplněné jen kapkou dobrého vína nebo něčeho ostřejšího. Využijte je k servírování chu'tovek. Vypadají v nich skvěle a výtečně i chutnají.

Cukety a cizrna s parmazánovým krémem

Budete potřebovat: 2 střední cukety, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno, špetku drcené chilli papričky, 1 plechovku cizrny, scezené a propláchnuté, mořskou sůl, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g parmazánu + hobliny na ozdobení

Postup:

Nejprve si na oleji zpěňte česnek a chilli, přidejte cukety nakrájené na tenké nudličky nebo nastrouhané nahrubo a přimíchejte cizrnu nasekanou nahrubo. Směs osolte, provařte a nechte vychladnout. Parmazán nastrouhejte nahrubo a za stálého míchání jej rozpusťte v pomalu zahřívané smetaně. Také nechte vychladnout. Skleničky naplňte do 2/3 cuketovou směsí. Lehce prohřejte parmazánový krém a opatrně jím zalijte cukety ve skle. Na závěr ozdobte parmazánem nastrouhaným na hobliny.

Mozzarella se sušenými rajčaty

Budete potřebovat: 60 g tapenády z černých oliv, 2 lžíce bazalkového pesta, 4 menší rajčata na větvičce, 60 g nakládaných sušených rajčat, okapaných, 2 mozzarelly, italské tyčinky grissini k podávání, lístky bazalky k ozdobení

Postup:

Rajčata nakrájejte nakrájejte na kostičky, ta sušená rozmixujte a oboje poté smíchejte. Mozzarellu nakrájejte na plátky a pomocí sklenek vykrojte kolečka požadované velikosti. Sklenky umyjte a navrstvěte do nich střídavě sýr s tapenádou, rajčatovou směsí a pestem a ozdobte lístky bazalky. Podávejte s grissini.