Hlavní obsah

K purpuře si už doma nepřivoním. S Jiřím Suchým o nejslavnější české vánoční písni a skutečných slzách

Výzva s Jiřím Suchým: O nejznámější české vánoční písni, vzpomínkách na Miroslava Horníčka i půlstoletí spolupráce s Jitkou Molavcovou.Video: Blanka Kubíková

 

Reklama

Hit o tom, že tiše a ochotně purpura na plotně o Vánocích voní, vznikl trochu paradoxně v létě. Co bylo pro Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra inspirací? I o tom ve Výzvě s autorem víc než 1300 písňových textů a úspěšným divadelníkem.

Článek

V roce 1962 natáčeli režiséři Ján Roháč a Vladimír Svitáček dnes už legendární film Kdyby tisíc klarinetů. Podle divadelní hry Jiřího Suchého s písničkami Jiřího Šlitra. Autoři ve filmu také účinkovali a aby se o pauzách v Mariánských Lázních nenudili, rozhodli se napsat každý den písničku. „A docela se nám to dařilo,“ hodnotí tehdejší experiment Jiří Suchý.

A s nápadem napsat vánoční song přišel Jiří Šlitr. „Inspirovaly ho Bílé Vánoce od Irvinga Berlina. Že když v Americe každý rok zní White Christmas, co kdybychom udělali písničku, která by se každý rok vracela. Purpura měla nečekaný ohlas, tak jsme pak složili ještě několik vánočních písní, ale žádná Purpuru nepřeválcovala.“

Jaká byla cesta Jiřího Suchého, původním povoláním grafika, k známému divadlu Semafor? Nevadí mu, když jeho texty zpívá někdo jiný? Proč si jako téma pro nejnovější premiéru Semaforu vybral fenomén MeToo? A proč se kabaret k 60. narozeninám jeho divadla bude jmenovat To nejlepší z nejhoršího?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované