Hlavní obsah

Plánoval, že bude baštit bez omezení, ale musel se krotit. I tak bude možná měnit šatník

Praha

Těšil se, jak si o vánočních svátcích dopřeje jídla podle libosti. Plánoval, jak se bude ládovat řízky a bramborovým salátem. Po přestupu do nejvyšší váhové kategorie nemusí totiž český judista Lukáš Krpálek řešit hmotnost. Jenže střevní viróza zlatému olympijskému medailistovi z Ria zhatila všechny záměry. I tak si osmadvacetiletý borec Vánoce náležitě užil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek s manželkou Evou

Článek

„Po posledním turnaji v Číně ze mě všechno spadlo. Po návratu jsem se synem Tondou jel vybrat stromeček. Společně jsme ho ořezali, pak i zdobili. Nabádal jsem ho, že si musí dát při krášlení stromku záležet, jinak Ježíšek nepřijde, tak se vážně hodně snažil," vypravuje zážitky s téměř tříletým synkem.

Jako tradičně Krpálek prožil Štědrý den doma s manželkou Evou, synkem a osmiměsíční Marianou. Během dalších svátečních dnů navštívili rodinu. „Jsou to pro mě krásné okamžiky, na které se tradičně těším," říká Krpálek.

Foto: Sport.cz

Judista Lukáš Krpálek

Letos však bylo jeho nadšení částečně zkalené. „Už čtrnáct dnů mě trápí střevní viróza. Těšil jsem se, jak budu baštit podle chuti. Nezdravý salát s majonézou, řízky. Ale musel jsem se krotit. Přitom mi váha spadla na sto sedm kilogramů," posteskne si Krpálek. „Trable jsem měl už v Číně. Tam jsem bojoval, abych vůbec mohl nastoupit k zápasům, než abych myslel na soupeře," přiznává Krpálek.

Potíže přisuzuje i překotnému podzimnímu programu, kdy absolvoval turnaje v Číně, Mexiku, Japonsku, Abú Zabí, Rakousku či Česku. „Musel jsem přistoupit i k částečné dietě, abych byl po svátcích zdravý a mohl se vrhnout naplno do přípravy," plánuje Krpálek.

Z hlediska počtu získaných medailí prožil životní sezónu. „Byl to velmi úspěšný rok, ale mnohem důležitější je, že jsem začal výborně olympijskou kvalifikaci, nahnal si dostatek bodů a mohu si dát od závodů volno. Myslím, že další turnaj absolvuji v dubnu, možná až v květnu," nastínil záměry Krpálek, jenž v roce 2018 mimo jiné vyhrál mistrovství Evropy, skončil druhý ve finále Grand Slamu v Japonsku a bral páté místo z mistrovství světa. „Po přestupu do nejvyšší váhové kategorie za soupeři ještě pořád trošku zaostávám," nelétá v oblacích po parádní medailové sbírce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniela Písařovicová a Lukáš Krpálek během slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku 2018.

Vlastimil Vacek

Nadcházející čtyři měsíce zasvětí silové přípravě. „Čekají mě tréninky doma i tréninkové kempy v zahraničí. Jednou denně judo, jednou denně posilování. Z nazvedaných kilogramů budu žít následně celý rok. Možná si budu muset v dubnu koupit nové oblečení," směje se Krpálek.

Vrcholem nadcházející sezóny pro něj bude mistrovství světa, které bude hostit Japonsko. „Už jsem startoval na šampionátu v Tokiu před osmi lety. Tehdy jsem byl devátý, ale i tak pro mě šlo o jeden z nejlepších šampionátů. Každý start v Japonsku je úžasný. Zápasit před tamním publikem je fantastické," rozplývá se Krpálek.

„Půjde o skutečný test před olympiádou, která se uskuteční v Tokiu ještě o rok později. Startovat by měl i Francouz Teddy Riner, který letošní rok odpočíval, tudíž případná medaile bude skutečnou vizitkou kvality," připomíná Krpálek návrat osminásobného mistra světa těžké váhy a majitele dvou zlatých olympijských medailí. „Všechno beru jako cestu k olympiádě v Tokiu, která je pro mě nejdůležitější. Z bojů pod pěti kruhy v Japonsku chci medaili."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články