Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlaté piano, zlaté hodiny, zlatý krb a slova o chudobě. Královna to schytala za své poselství

Autor: simao, ČTK - 
28. prosince 2018
05:15

Pro některé Brity to byla zkrátka a jednoduše katastrofa. Královna Alžběta si připravila vánoční poselství, letos si v něm sice i zažertovala, když řekla, že letošní události v rodině z ní udělaly „velmi zaměstnanou babičku“, ale schytala i rozhořčené komentáře. Zatímco aktuálnímu politickému dění se Alžběta tradičně vyhnula, slova o chudobě pronesla v honosném aranžmá zlatého piana, zlatých hodin a zlatého krbu, jak si povšimnuli mnozí.  

Britská královna Alžběta II. ve svém letošním vánočním poselství mimo jiné vyzvala k respektu a úctě k druhým i v situacích, kdy mají odlišné názory. Královna se ve svých poselstvích vyhýbá komentářům veřejného politického dění.  Podle televize Sky News lze právě tento vzkaz interpretovat jako odkaz na současné spory ohledně brexitu. Komentáře na sociálních sítích se však zaměřily na jiný rozměr královniny řeči - na její apel na sociální otázky, ale zároveň i nijak neskrývané bohatství.

Královna ve zlaté místnosti

„Líbilo se mi, jak seděla na zlaté židli, ve zlaté místnosti, se zlatým krbem a zlatými hodinami. Před zlatým zrcadlem a vedle zlatého piana,“ rýpl si do královny jeden z diskutujících John. 

Královna mluvila mj. o tom, že některé kultury věří, že dlouhý život přináší moudrost a i ona by si to ráda myslela. Zmínila však některé zrádné životní paradoxy, jako je to, že někteří lidé mají velké sklony k dobru, ale přesto zároveň i schopnost zla. Mluvila o štědrosti, sebeobětování, víře, společné touze „žít v lepším a klidnějším světě“ navzdory „nejhlubším rozdílům“ a „tribalismu“, tedy „kmenovému“ vidění lidské společnosti. A o tom, že je třeba učinit první kroky k většímu porozumění.

Zlatý klavír a PR nehoda

S tím se však sama královna příliš nesetkala. Místo dopadů jejích myšlenek se tak nyní řeší, zda měla při takovém apelu skutečně sedět před „extravagantním“ zlatým klavírem, jak upozornil britský Daily Mail.

„Seděla vedle zlatého klavíru se zlatým perem před sebou vedle zlatého fotorámečku, na sobě měla zlatý náhrdelník a mluvila o chudobě,“ vytkla královně i další z diskutujících. „Není pochyb o tom, že se jednalo o PR nehodu. Kdokoliv měl nápad ji takto usadit, obklopenou taktovým projevem bohatství, si pravděpodobně bude hledat nové místo,“ prorokuje na Twitteru diskutující Stephen.

Našli se však i zastánci Alžběty i samotné královské koruny, kteří upozorňovali na to, že není nijak nečekané, že královnu obklopuje luxus. „Nejsem naštvaná, protože má královna zlatý klavír,“ zaznělo také na Alžbětin účet.

Zmínila svatby i dítě na cestě

Vedle toho se řešila i Alžbětina rodina. „Byl to velmi rušný rok pro mou rodinu, se dvěma svatbami a dvěma novorozenými dětmi a další dítě čekáme brzy,“ připomněla totiž Alžběta II., zatímco televize v prostřihu ukázala záběry ze dvou letošních královských svateb, na nichž si novomanželé dávají polibek, když na královském hradě Windsor vyšli z kaple.

„Měli jsme i další oslavy, včetně sedmdesátin prince z Walesu,“ připomněla narozeniny následníka trůnu prince Charlese. Při těchto slovech kamera najela na jednu z fotek na královnině stole, na níž je princ Charles se svou druhou manželkou Camillou, svými dvěma syny, jejich manželkami a třemi dětmi prince Williama a Kate.

Dvaadevadesátiletá královna zmínila v projevu také letošní sté výročí britského královského letectva. Pochválila britské vojáky, z nichž mnozí musejí trávit Vánoce v zahraničí. Vzpomněla také na svého otce krále Jiřího VI. a jeho účast v první světové válce v britském námořnictvu.

Poprvé již v roce 1952

První vánoční poselství Alžběty II. se vysílalo už v roce 1952, kdy panovnice nastoupila na trůn. Tehdejší přenos si vyslechli Britové z rádia. Královna a další členové královské rodiny se o Vánocích jako tradičně účastnili mše v Sandringhamu na východě Anglie, kde má Alžběta II. jedno ze svých venkovských sídel.

Královnin manžel princ Philip na mši nedorazil, ale podle královského paláce se těší dobrému zdraví a na mši nešel proto, že si chtěl jen udělat den volna pro sebe. Sedmadevadesátiletý Philip, který se loni stáhl z veřejného života, podstoupil letos na jaře úspěšnou operaci kyčle a podle místních médií nevydrží příliš dlouho stát. Mše v Sandringhamu se neúčastnila ani druhá manželka korunního prince Charlese Camilla, která se podle serveru BBC zotavuje po chřipce. Dorazili ale Charlesovi synové, princ William s manželkou Kate, kteří své tři děti nechali doma, a princ Harry s těhotnou Meghan.

pavel11 ( 29. prosince 2018 11:58 )

Přesně jako naše konstruktivní opozice tunelářu,zloděju,udavaču oni mají plné tlami a ještě kritizují Babiše že už jim do těch tlam nic nechce nacpat a zvedá platy ekonomiku,duchody a ne skurvené tlami opozice!!!

oldedek ( 29. prosince 2018 09:55 )

I mi máme na Hradě mocnáře obklopeného přepychem a mocí. Má patent na rozum a Ti, kteří se pokusí říci svůj názor se stanou póvlem, čučkaři, svi@ěmi, zmr@dy aj., aj., ... A my máme je ho edukativní přístupy k nám neznalým s láskou akceptovatujeme - je to náš český Lenin ...

zacoaproc ( 28. prosince 2018 20:28 )

Škoda slov o této staré falešné škatuly!

laco ( 28. prosince 2018 19:27 )

A to sa královná v projevu nepochválila, že kôli strachu o svoje kreslo zorganizovala BREXIT.

cid2000 ( 28. prosince 2018 17:34 )

Bohužel, to jsou trapná fádní klasická slova super bohatých lidech,politicích o chudobě, lásce a Míru!

Zobrazit celou diskusi