Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět sportu letos ztratil hokejistu Mikitu nebo gymnastku Růžičkovou

Sport

  6:00
PRAHA - Sport není vždy jen o radosti. Letos musel zažít odchody bývalého fotbalisty a trenéra Jozefa Adamce, majitele fotbalového Leicesteru City nebo bývalého člena Mezinárodního olympijského výboru.

Stan Mikita v dobách největší slávy. foto: ČTK/AP

Stan Mikita – ve věku osmasedmdesáti let skonal nejproduktivnější hráč hokejového Chicaga. Slovenský útočník je členem Síně slávy NHL, dvakrát v kariéře získal Hartovu trofej pro nejlepšího hráče sezony.

Pavel Pergl – údajně rodinné a osobní problémy měly dohnat bývalého fotbalistu Sparty či kyperské Larnaky k sebevraždě. S letenským klubem si v kariéře zahrál i slavnou Ligu mistrů. Vyhlášený bojovník svou kariéru dohrával ve Velké Bíteši.

Věra Růžičková – 90 let bylo bývalé sportovní gymnastce, když bohužel vydechla naposledy. Osudnou se jí stala nemoc. Růžičková byla členkou československého družstva, které na olympijských hrách v roce 1948 vybojovalo zlaté medaile.

Davide Astori – záhadná smrt kapitána fotbalistů Fiorentiny zarmoutila rodinu i fanoušky. Spoluhráči jej nalezli v hotelovém pokoji v den zápasu proti Udine. Astori tak již nestihl podepsat doživotní smlouvu, kterou pro něj měl management připravenou.

Jozef Adamec – temperamentní osobnost, skvělý fotbalista a vášnivý trenér. O to vše přišlo Slovensko přesně na Štědrý den. Stříbrný medailista z Chile v roce 1962 hrál ve své kariéře hlavně za Trnavu, mimo to si zahrál i za Duklu Praha nebo Slovan Bratislava.

Miroslav Kváč – trenér rekordmanky Jarmily Kratochvílové, ale i dalších atletů, byl za svého života oceněn i medailí Senátu. Kromě sportu se vyjadřoval i k politice, v níž hlasitě projevoval nesouhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy.

Fotbalista Davide Astori zemřel
Jozef Adamec zemřel v 76 letech.

Juraj Halenár – na svůj život si měl sáhnout i historicky nejlepší střelec slovenské nejvyšší soutěže. Slovenský kanonýr nastupoval ve své kariéře i v Česku, navlékal dres Sigmy Olomouc. Krátce se také mihl v Maďarsku a Rakousku.

Vladimír Černušák – už v lednu zemřel v Bratislavě bývalý člen Mezinárodního olympijského výboru. Nejprve v něm působil za Československo, a to až do roku 1993, po roce 2001 se stal členem za Slovensko.

Helena Malotová-Jošková – pár dnů před vánočními svátky opustila svět nejen basketbalu. Za života toho stihla dost, reprezentovala Československo v 50., 60. i 70. letech a stala se čtyřikrát basketbalistkou roku.

Zdeněk Nádeník – sudí krajského přeboru zkolaboval na hřišti při řízení utkání Železný Brod – Česká Lípa. Po převozu vrtulníkem do liberecké nemocnice bohužel zemřel na následky prasklé srdeční aorty.

Irena Szewinská – legendární polskou atletku oplakávala celá země. Sedminásobná olympijská medailistka, dokonce třikrát zlatá, podlehla zákeřné rakovině ve věku dvaasedmdesáti let.

Ray Emery – tělo vítěze Stanleyova poháru z roku 2013 nalezli potápěči devět hodin poté, co si šel s přáteli u kanadského města Hamilton. Pitva prokázala, že k úmrtí došlo utonutím. Emery nastupoval v NHL jedenáct let, kromě Chicaga i za Ottawu či Anaheim.

Václav Verner – dlouhá a těžká nemoc byla nakonec osudnou úspěšnému českému plochodrážníkovi. Ten se jako jeden z mála prosadil i na britských ostrovech. Mezi jeho největší úspěchy patřily bramborové medaile z krátké ploché dráhy na MS dvojic v letech 1971 a 1974.

Václav Burda – autonehoda byla osudná pětačtyřicetiletému bývalému hokejistovi Sparty a české reprezentace. Na silnici mezi Hodonínem a Moravskou Novou Vsí měl jeho vůz přejet do protisměru a narazil do nákladního vozu. Burda pracoval od loňského roku pro Edmonton jako skaut.

Vičaj Srivaddhanaprabha

William Baillie – muž, který přepsal poslední Zátopkovy rekordy, zemřel čtyři roky před koncem roku. Přitom sám Baillie v životě nevyhrál žádný velký závod. Ani překonání Zátopkova rekordu nebral jako velkou změnu ve svém životě.

Vibeke Skofterundová – norská běžkyně na lyžích byla ve své kariéře poměrně hodně úspěšná. Byla dvojnásobnou mistryní světa, zlato má i z olympijských her ve Vancouveru. Zahynula 30. července, pravděpodobně při nehodě na vodním skútru.

Tomáš Ledník – na půdě africké Keni tragicky zahynul známý český paraglidista i s americkou klientkou. Z nevysvětlitelných příčin se tandemový kluzák zřítil k zemi, a než se k oběma dostala pomoc, uběhly čtyři hodiny. Nicméně podle místních vyšetřovatelů zemřeli oba hned po pádu.

Vičaj Srivaddhanaprabha – majitel fotbalového Leicesteru City byl ústřední postavou, díky které jeho klub získal historický titul. Zemřel po tragické havárii vlastní helikoptéry, kromě něj v ní seděli další čtyři pasažéři.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...