Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchař z vyhlášeného bistra v Horních Dubénkách rád kontroluje sníh

  8:49
Špičkový kuchař Rémi Decroix pochází z francouzského Lille. Tam díky přímořskému klimatu v zimě jen málo sněží, už dva centimetry sněhu v oblasti Lille prý mohou znamenat kolaps dopravy, místní kalamitu.

Sedmačtyřicetiletý Rémi Decroix v sobě kromě kuchaře nezapře ani duši klauna. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

I přesto – nebo právě proto – Rémi Decroix sníh miluje. Mnohdy neváhá jet ze svého občasného bydliště v domě v Jihlavě čtyřicet kilometrů po sněhem zapadaných silničkách až do Horních Dubének jen proto, aby tam u svého druhého bydliště – usedlosti a rodinné restaurace Bistrot de Papa – odklidil sníh.

„Odklízím tam celé parkoviště, i když to třeba ani není úplně nutné. Mě to baví. Pořád máme kolem domu odhrabaných ve sněhu třeba třicet cestiček, i když v zásadě chodíme jenom po jedné. Musím zkontrolovat, jestli je sníh pořád tak studený a bílý, jak býval. Jsem z toho stále více unesený, jak stárnu,“ říká se smíchem sedmačtyřicetiletý Rémi Decroix, který v sobě kromě kuchaře nezapře ani duši klauna.

Zimní období je pro provozovatele malého originálního francouzského bistra na vysočinském venkově náročnější, ale současně přináší zase jiné prožitky.

„Protože v zimě samozřejmě nemáme u restaurace zahrádku, tak se počet míst omezí. V létě je nutné se u nás rezervovat týden dopředu, ale v zimě s předstihem dvou až tří týdnů. Zatímco v létě se tady objeví i hodně turistů, kteří k nám přijedou řekněme ze zvědavosti, v zimě se v bistru vytvoří rodinná přátelská atmosféra. Přijíždí ti, kteří ví proč. Koukáme z oken ven na sníh, chodí lidi, které známe, je to klidnější,“ líčí Decroix.

Sněhové kalamity, na Vysočině běžné, provoz restaurace nenarušují.

„Většina našich hostů už v zimě s možnými komplikacemi při cestě Vysočinou počítá. Zrovna teď čekáme dvacet francouzských kamarádů. Jedna z věcí, na kterou se sem těší, je i ta, že sem jedou za sněhem na zapadlý venkov,“ směje se Decroix.

Cestu do bistra v Dubénkách si nachází milovníci venkovské pohody a dobrého jídla z celé Evropy.

„Lidé se nám ozývají z telefonních čísel rakouských, belgických, švédských, holandských, britských. Jsou to třeba lidé, kteří měli něco společného s tímto regionem a nyní žijí v zahraničí a chtějí sem vzít rodinu. Nebo se o nás doslechli a přijedou za námi během své dovolené,“ říká Decroix.

Restaurant má i stálou klientelu: návštěvníky, kteří si zde rezervují místo měsíc co měsíc.

„Přijíždí k nám každé tři měsíce jedna skupina přátel. Každý měsíc měníme menu a oni se vrací, protože jsou zvědaví, co je tam nového.“ Rémi Decroix před časem přiznal, že nemá rád kapra, ze kterého se dělají typická česká vánoční jídla.

Ale dodal, že se chce naučit připravit kapra tak, aby chutnal i jemu samotnému. Předsevzetí splnil. „Letos vařím polévku z kapra. Není to český, ale upravený jihofrancouzský recept – takzvaná bisque. Má úspěch,“ těší Rémiho.

Kdyby měl nějakému z tradičních českých jídel udělat reklamu do světa, byla by to prý svíčková s knedlíky. „Moc rád mám také vývar – a velice se mi obecně líbí česká tradice jíst polévku po celý rok, tedy třeba i v létě. I cizinci, kteří k nám do bistra přijíždí, si zvykli mít zde polévku celoročně.“

Z typicky českých surovin si oblíbil například zvěřinu. „Daňčí, divočák, zajíc... Bereme je od místního dodavatele, z toho jsem nadšený, protože ve Francii toto maso není jednoduché získat.“

Prožít spolu okamžik u dobrého jídla

Mottem restaurace Bistrot de Papa je sousloví A čas se zastaví… Na webu bistra motto doplňuje i celý malý příběh – originální, ale srozumitelná mytologie. „Koncept vznikal současně s restaurací. Nevymýšleli jsme ho. Bylo to spíše nalezení něčeho, co jsme sami hledali. Tady se opravdu čas zastavil. Naši návštěvníci to taky tak vnímají, funguje to. Nemáme tady wi-fi… Tady lze opravdu zapomenout, že čas a život kolem běží… Chceme, aby se tady lidé dokázali zastavit a užili si společně ten okamžik u stolu s dobrým jídlem.“

Že bude kuchařem, k tomu se Rémi Decroix rozhodl prý už ve svých sedmi letech, kdy byl u své chůvy. Odešla kamsi nakupovat – a doma nechala steak.

„Tak jsem si ten steak ve svých sedmi letech udělal. Samozřejmě jsem pak dostal vyhubováno. Moje odpověď tehdy byla, že se stanu kuchařem, že se to už jen doučuji,“ směje se Rémi.

Svůj cíl neopustil. „Problém byl trochu v tom, že já pocházím z úřednické rodiny, takže mé rozhodnutí bylo překvapení a čekal mě dlouhý boj, abych obhájil, proč jsem si vybral toto zaměstnání. Až o hodně let později si někdo v rodině vzpomněl, že naše prababička měla na francouzském venkově jídelnu, kde vařila pro místní zemědělce. Takže možná tam byly kořeny,“ směje se Rémi.

V mládí měl potřebu vyzkoušet všechno: od vysoké michelinské gastronomie přes vaření z bylinek ve Švýcarsku po klasickou kuchyni.

Ani během posledních let v Dubénkách v poměrně odlehlém koutě Vysočiny neztrácí kontakt s kolegy z oboru. „S přáteli i bývalými kolegy z Belgie, ze Švýcarska jsme pořád v telefonickém kontaktu. Já kromě toho každé dva roky jezdím do Lyonu na gastronomický festival, který se hodně zabývá novinkami v oboru. Navštěvuji i bývalé kolegy a mé šéfy v rodném Lille,“ popisuje Decroix.

Za největší profesní uspokojení sám pro sebe považuje, když mu host jídlo pochválí s tím, že je stejně dobré jako od maminky. „To je v zásadě ta největší meta: když mou kuchyni někdo porovnává s tou, kterou si pamatuje z dětství,“ míní Rémi Decroix.

Paštiku a sýr

Sám se zdráhá hodnotit jiné restaurace na Vysočině. „Jak říká úsloví: Kovářova kobyla chodí bosa. Asi nejsem ten, který by dokázal ocenit práci jiných, protože si na to neudělám čas. Žiju a pracuju tady v Dubénkách. Paradoxní je, že hostitelé se nám často někde bojí něco předložit k jídlu. Ale my sami v rodině jíme opravdu velice jednoduché věci. Sýr, paštiku, chleba, k tomu skleničku červeného.“

Vánoce a konec roku tráví Rémi s manželkou Evou a jejich dvěma dcerami doma v Dubénkách.

„Těšíme se na to, že budeme spolu. Jdeme na procházku, užijeme si klid. Ve Francii není zvykem dívat se v televizi o svátcích na pohádky. Televizní Vánoce jako tady tam neexistují. Takže doma vedeme diskuse, zda se dívat na televizi, nebo ne. Ale já jsem ochoten se s rodinou posedmnácté opět podívat na Popelku,“ rozesměje se Rémi.

Vlastně ještě jednou věcí jsou Vánoce v rodině Decroix neobvyklé. „Naše dcery mají jeden den Ježíška a druhý den Papa Noëla,“ líčí mistr kuchař Rémi Decroix.

V aktuálním žebříčku Maurerova výběru Grand Restaurant za nejlepší jídlo v České republice získalo Bistrot de Papa třetí příčku.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. dubna 2024  15:09

Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1...

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

23. dubna 2024  11:24

Na Havlíčkobrodsku začíná ve středu ráno významná uzavírka. Provoz bude přerušen na silnici první...

Uhynulý jeřáb popelavý poslouží osvětě, svá křídla roztáhl v domě přírody

23. dubna 2024  8:44

Pokud člověk nezná místa, kde si na jeřáby popelavé počíhat, má jen velmi málo šancí tyto vzácné a...

Tým historiků sepisuje kompletní dějiny Brodu. Kniha bude mít 850 stran

22. dubna 2024  16:01

V Havlíčkově Brodě se chystá knižní počin, který svým charakterem a rozsahem dosud nemá obdoby. Tým...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...