Pestrý rok 2018. V Karlových Varech lidé poprvé hlasovali v referendu

  9:31
Končící rok přinesl lidem v regionu mnoho pozitivních, ale i pár negativních věcí. I planeta Země o sobě zase dala vědět a připomněla, že Karlovarský kraj leží v tektonicky aktivní oblasti.

První krajskou památkou na seznamu UNESCO je unikátní kynžvartská daguerrotypie. Na snímku ji ukazuje kastelán Ondřej Cink. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Leden

Karlovaráci poprvé hlasovali v referendu
Nejen k prezidentským volbám, ale také k historicky prvnímu referendu zamířili obyvatelé Karlových Varů. Rozhodovali o tom, zda chtějí stávající Vřídelní kolonádu nahradit litinovou replikou z konce 19. století. Nakonec ale přišlo k urnám pouze 33,66 procenta voličů z nutných 35 procent obyvatel města. Referendum tedy neprošlo velmi těsně. Později referendum o Vřídle napadly hned dvě žaloby. Soud je zamítl a v únoru rozhodl, že lednové referendum, které zamítlo stavbu litinové repliky Vřídelní kolonády, platí.

Vývojové centrum BMW bude potřebovat lidi
Vývojové centrum mnichovské automobilky BMW za 200 milionů eur začne na podkrušnohorské výsypce vyrůstat na konci příštího roku. Nabídne práci stovkám lidí. Už v lednu krajští zastupitelé schválili podpis smlouvy s investorem. Jedním z důležitých aspektů projektu výstavby centra na Sokolovsku je, že dá podle možností práci hlavně lidem z regionu. „Budeme potřebovat strojaře, automechaniky i testovací jezdce,“ uvedl namátkou manažer BMW Johannes Maierhofer.

Únor

Letiště ve Varech má spojení s Moskvou
Karlovarské letiště získalo nové spojení s Moskvou. Linku provozuje ruská nízkonákladová společnost Pobeda, která mezi městy létá dvakrát týdně. První cestující do Karlových Varů přiletěli 17. února krátce před půl jedenáctou dopoledne. Inaugurační let na karlovarském letišti přivítala vodní slavobrána i zástupci města, kraje či ruského konzulátu. Do Karlových Varů z moskevského letiště Vnukovo přiletělo celkem 184 cestujících, letoun tak byl téměř plný.

Březen

Porodnice v Ostrově oznámila konec
Společnost Nemos oznámila, že uzavře gynekologicko-porodnické oddělení v ostrovské nemocnici, a to k 30. červnu. Skončilo rovněž novorozenecké oddělení. Ostrov už neobnovil ani dětské oddělení, které bylo od začátku roku zavřeno původně jen dočasně. Za koncem porodnice je úbytek porodů i nedostatek odborného personálu. Porodnice v Ostrově totiž za poslední dva roky zaznamenala pokles téměř o sto rodiček. Personál z rušené ostrovské porodnice rozšířil později řady zaměstnanců nemocnice v Sokolově.

Začala stavba obchvatu Trstěnic a Drmoulu
Obyvatelé dvou obcí na Mariánskolázeňsku se po dvaceti letech dočkali. Začala stavba obchvatu Drmoulu a Trstěnic. Pět kilometrů dlouhý úsek odvede tranzitní dopravu mimo obce, uleví obyvatelům a zvýší bezpečnost. Na obchvat Drmoulu a Trstěnic, který by měl být hotový v březnu 2020, o dva měsíce později částečně navázala stavba obchvatu Mariánských Lázní. Projekt za více než 263 milionů korun je největší letošní investiční akcí Karlovarského kraje. Kraj dá na stavbu ze svého rozpočtu 120 milionů korun, zbytek zaplatí dotace z evropských fondů.

Duben

Karlovarští volejbalisté slavili úspěch
Volejbalisté Karlovarska se poprvé v historii stali mistry extraligy. Finále s Kladnem rozhodli v nejkratším možném termínu a sérii ovládli 3:0 na zápasy. Titul vynesl Karlovarsku také účast v základní skupině Ligy mistrů.

V kraji jsou dvě nové památky
Karlovarský kraj získal dvě nové památky, jednu přírodní a druhou historicky první památku UNESCO. Přírodní památkou se stalo chráněné území Toto-Karo, které se nachází v Doupovských horách. Novým titulem se honosí díky unikátnímu biotopu a tamním druhům rostlin i zvířat. Na seznam Paměť světa pak byla zapsána unikátní daguerrotypie pocházející ze sbírek zámku Kynžvart. Patří k nejvzácnějším na světě, je vlastně předchůdkyní klasické fotografie. Stala se první památkou UNESCO v kraji.

Květen

Kraj získal svůj první kamenný hospic
První kamenný hospic v regionu se otevřel v Karlovarském kraji. Je součástí Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku (Rehos). Pro klienty připravil 23 lůžek a přijímat je začal v létě. Stavba nového hospice vyšla kraj na 78,5 milionu korun.

Na Chebsku se opět chvěla země
Na západě Čech se opět zachvěla země. První otřesy odborníci zaznamenali 11. května dopoledne. Dokonce se jim podařilo nahrát i typický zvuk, který zemětřesný roj v regionu doprovázel. Později už chvění cítili i lidé z regionu. Seismická činnost pokračovala i v dalších dnech, nejsilnější otřes zaznamenali seismologové 21. května. Zemětřesení mělo tehdy magnitudo až 4,1 a jeho epicentrum bylo pět kilometrů jihovýchodně od Lubů, u obce Nový Kostel. Zemětřesení se pak objevilo ještě o tři měsíce později.

Červen

Vesnicí roku je Nový Kostel
Vesnicí Karlovarského kraje se stal Nový Kostel na Chebsku. Zlatou stuhu obci vynesl podle starosty Oty Teubera pokrok, který udělala v posledních letech. „A to nejen co se týče úpravy obce, ale hlavně za komunitní život, spolupráci s podnikateli a mnoho dalšího,“ vypočítal starosta. V Novém Kostele kromě školy a školky nechybí obchod, knihovna, ale ani pošta nebo ordinace, kam v pravidelných intervalech dojíždí zdravotní sestra či lékař. Místní lidé navíc umí zorganizovat akce, jejichž návštěvnost by jim mohly závidět i větší obce.

Hvězdami festivalu byli Robbins i Pattison
Karlovy Vary se v noci na 29. června opět po roce probudily do festivalové nálady. Začal 53. ročník mezinárodního filmového festivalu. Hned na úvod přijela hlavní hvězda, herec, režisér, producent a hudebník Tim Robbins, známý především z legendárního filmu Vykoupení z věznice Shawshank, který osobně uvedl při promítání v letním kině. Festival přivítal mimo jiné i hvězdu Stmívání, britského herce a hudebníka Roberta Pattinsona. Připomněl také zesnulého Miloše Formana.

Červenec

Pětistupňový mráz zničil úrodu brambor
Mrazivý víkend, jaký starousedlíci nepamatují padesát let, měla za sebou zkraje července Šindelová na Sokolovsku. Teploty v této podkrušnohorské mrazové kotlině v noci klesly až k minus pěti stupňům a pod nulou se držely nezvykle už druhou celou noc za sebou. „Většina chatařů má po bramborách, úroda je zcela odepsaná. Mluvil jsem se starousedlíky a nepamatují, že by mráz zničil úplně celou úrodu,“ podotkl pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

Srpen

Dohoda: Císařské lázně opraví kraj
Kraj a město Karlovy Vary se konečně domluvily na postupu oprav Císařských lázní. Kraj tak začne s plánovanou opravou první části lázeňského domu, kde se nachází Zanderův sál. Doposud ale není jasné, jak to bude s vybudováním koncertního sálu pro symfoniky.

Září

Hokejisté se vrátili do extraligy
Hokejisté Energie Karlovy Vary se po roční pauze vrátili zpět do extraligy. Postup si vybojovali už v dubnu díky úspěšné baráži. Loni na jaře nestačila Energie na Jihlavu a po dvaceti letech musela nejvyšší soutěž opustit. Letos to Dukle oplatila a na její úkor se mezi elitu vrátila. Extraligovou premiéru obstaral zářijový duel s Olomoucí.

Do školních lavic poprvé usedli i budoucí policisté
Další studijní obor přibyl v Sokolově. Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze tam spustila výuku budoucích policistů. Do prvního ročníku nastoupilo do prostor sokolovské integrované školy (ISŠTE) 26 studentů bezpečnostně právní činnosti.

Říjen

První krajské jesle v Karlových Varech otevřely
Maminky začaly vozit své děti do karlovarských jeslí. V krajském dětském domově v Karlových Varech je zřídilo hejtmanství. Staly se tak po Chebu druhým takovým zařízením v regionu. Jesle přijímají děti ve věku od šesti měsíců do tří let.

Ve Varech a Sokolově bodovalo ANO, v Chebu exstarosta
Říjen ve znamení komunálních voleb vyměnil vedení na všech radnicích okresních měst. Volby v Karlových Varech vyhrálo hnutí ANO. Od voličů dostalo 24 procent hlasů. Primátorkou se tak později stala ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pfeffer Ferklová. Hnutí ANO bodovalo také v Sokolově, Renata Oulehlová se tak stala novou starostkou města. V Chebu pak suverénně vyhrála Volba pro město v čele s bývalým starostou Antonínem Jalovcem, který díky tomu znovu usedl do starostovského křesla. Lidé na Sokolovsku také volili nového senátora, stal se jím Miroslav Balatka (STAN).

Listopad

Soud: Vzácná kachlová kamna patří Chebu
Okresní soud v Karlových Varech zamítl bezmála po dvou letech žalobu Lokte, prostřednictvím které se město chtělo domoci takzvaných národopisných kamen z pozůstalosti odsunutého keramika Williho Russe. Kamna podle soudu patří chebskému muzeu, respektive kraji, který muzeum zřizuje.

Karlovarské divadlo září novým zlacením
Do doby svého vzniku se vrátilo Karlovarské městské divadlo. Po sedmi měsících práce dostalo novou střechu i fasádu. Má nejspíše stejnou barvu, jakou měla za působení ateliéru Fellnera a Helmera, z něhož pochází. Divadlo prošlo náročnou rekonstrukcí za 32,4 milionu korun. Pyšnit se teď může opravenou fasádou, novým zlacením i španělskou břidlicí na střeše, která nahradila nekvalitní krytinu.

Prosinec

Lidé protestovali proti škole pilotů
Se sekačkami, křovinořezy a transparenty se vydali na začátku prosince na karlovarské letiště obyvatelé okolních obcí, aby ukázali svou nevoli k příchodu školy pro civilní piloty F Air. Škola jim ve spolupráci s letištěm a krajem, jemuž airport patří, nachystala ukázku hlučnosti letadla, které k výcviku používá. Zástupci F Air přirovnávají motor výcvikového letadla k sekačce na trávu, proto protestující své stroje před ukázkou spustili. Proti škole pilotů vznikla i petice, kterou podepsaly stovky lidí.

Hazard zmizí z ulic Chebu na okraj města
Po bouřlivé diskuzi zastupitelů město Cheb schválilo vyhlášku o regulaci hazardních her. Dokument vymezuje jako jediné místo, kde je možné hazard legálně provozovat, lokalitu odlehlé městské části Svatý Kříž. Nová vyhláška nahrazuje nařízení, které bývalé vedení města předložilo k projednání na posledním zastupitelstvu před říjnovými komunálními volbami. Tehdy se zastupitelé shodli, že hazard z Chebu odsunou, výjimkou však měly být čtyři lokality, kde kasina jsou nebo kde v minulosti byla. Nová vyhláška, která odsouvá na Svatý Kříž i kasina ze zmiňovaných lokalit, začíná platit od 23. prosince.

  • Nejčtenější

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Bečovské serpentiny jsou neprůjezdné, stavbaři je budou narovnávat

25. března 2024  15:34

Osmnáct týdnů bude trvat další objížďka na silnici I. třídy číslo 20 mezi Karlovými Vary a Plzní....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Patera koučem, Moravec asistentem. Duo z Nagana přebírá Karlovy Vary

26. března 2024  18:36

Trenérem extraligových hokejistů Karlových Varů se stal Pavel Patera. Nahradil Václava Eismanna,...

Karlovarský kraj přichází dlouhodobě o obyvatele, nový projekt tomu má zamezit

26. března 2024  9:40

Na 40 tisíc lidí, tedy jedno větší okresní město, odešlo od 90. let z Karlovarského kraje do jiných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dávno zapomenuté recepty egerlandské i chebské kuchyně oživují v Lipné

23. března 2024  9:15

Celou řadu jarních pokrmů inspirovaných kuchyní starého Chebu nabízí od března svým hostům...

Příhraniční města žádají větší pozornost státu, pakt ohrožených se rozšiřuje

28. března 2024  16:25

Ekonomická stagnace, špatná infrastruktura, sociální problémy a s tím související nárůst...

Obec Pomezná před mnoha roky zmizela, nadšenci se ji teď snaží vzkřísit

28. března 2024  13:40

Kdysi to byla kvetoucí vesnice. Jen kousek od státní hranice s Německem stály velké statky, malá...

Sociální a komunitní centrum ve Varech pomáhá hendikepovaným i zadluženým

28. března 2024  11:50

Problémy, které se podaří vyřešit jedním telefonátem, ale i takové, nad nimiž sociální i terénní...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...