InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Prachaticích se hledá už počtvrté odvážná stavební firma, která by postavila komunitní centrum

 Autor: Libor Fránek

    Autor: Libor Fránek

PRACHATICE – V Prachaticích je už počtvrté vypsáno výběrové řízení na firmu, která by se pustila do výstavby nového komunitního centra. Architektonicky zajímavý projekt navrhl architekt Libor Fránek a centrum chce ve svém sídle vybudovat prachatická nezisková organizace KreBul. Nedaří se jí ale najít stavební firmu, která by se do zajímavého projektu pustila. Firmy se přitom do výběrového řízení nehlásí přesto, že jde o zakázku, na kterou KreBul získal zhruba pětimilionovou dotaci.

 

„Část firem to svaluje na to, že nemají kapacity, další část se toho bojí, že nikdy podobné skleněné a prosklené věci nedělala a část nesplňuje kvalifikaci. Ten objekt je u památkové rezervace a pak musí firmy dokládat zkušenosti," vysvětlil potíže se sháněním firmy ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa. KreBul se ale svého snu vzdát nechce a proto vyhlásil už čtvrté výběrové řízení, do kterého je možné se přihlašovat do 4. ledna do dvanácti hodin. „Máme připravené i to, že by ty skleněné věci dodaly firmy jako subdodávku, tak se není třeba té zakázky obávat," dodal Zdeněk Krejsa.

Centrum má vyrůst v domě u Štěpánčina parku. O jeho návrh se postaral architekt Libor Fránek, který působí i ve světě a také ve filmovém a televizním průmyslu. Centrum má vzniknout na půdě domu, kde KreBul sídlí. Oživení pudy domu číslo popisné 145 u Štěpánčina parku přitom připravuje KreBul protože do stávajících prostor už se se svými aktivitami nevejde a nové prostory také mají nabídnout rozšíření jeho činnosti.

Architektu Liboru Fránkovi se podařilo svým návrhem domu vdechnout život a vyhnout se tak tradiční prachatické architektonické nenápaditosti. Jednou z hlavních věcí, které tu musel vyřešit, byl přístup na půdu výtahem, ale i přivedení světla. Kvůli přivedení světla do půdních prostor bude velká část střechy ve dvoře domu prosklená. Stejně tak zajímavé je řešení, při kterém na střeše vzniknou vikýře, které střechu zvlní. „Mně to evokuje oči otevřené do města. Tím ta střecha ožije," řekl architekt. A dalším zajímavým a oživujícím prvkem má být velín na přístavbě domu pocházející z 80. let. „Vzniká tam zajímavý prostor s průhledovým průnikem do zeleně. Myslím, že to bude zajímavé oběma směry. I ten park dostane tou stavbou novou definici, protože ten park je mrtvý prostor," dodal.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace