Nečas má do NHL dveře otevřené, říká jeho agent

  12:52
Hned čtveřici mladých hráčů z českého týmu, který v Kanadě vstoupil do hokejového mistrovství světa do 20 let, pomáhá z pozice hráčského agenta bývalý brněnský útočník Marek Vorel.

Český hokejista Martin Nečas v utkání MS dvacítek čeká, co vymyslí Švýcar Philipp Kurashev. | foto: AP

Vesměs jsou to výrazní členové mužstva: brankář Lukáš Dostál byl ozdobou prvního utkání českých junáků proti Švýcarsku, Martin Nečas je kapitánem výběru, Karel Plášek patří do prvních dvou „úderných“ formací a svoji práci v obraně má i Dalimil Mikyska. Všichni čtyři prošli Kometou Brno, kromě Nečase za ni dodnes hrají. „Věřím, že na turnaji budou mít velkou roli,“ říká 41letý Vorel, hrající stále okresní přebor za Adamov. Hostování z extraligové Plzně tam má vyřízeno do roku 2021.

Pro Vorla je probíhající šampionát dvacítek rekordní; víc hráčů ze své manažerské „stáje“ na tak velké akci ještě neměl.

Představuje právě tohle mistrovství světa pro hráče vrchol jejich kariér?
(rázně) No to doufám, že ne!

Minimálně zámořští experti ho ale řadí výš než mistrovství světa dospělých, kam po sezoně nejede to nejlepší z NHL a ani z extraligy tam nebývají všichni pozvaní.
Tak se to říká v Americe. Z našeho pohledu bych to tak neviděl. Čímž ale neříkám, že „dvacítky“ nejsou významná akce. Prestiž mají, jsou sledované. Jde o opravdu kvalitní hokej v arénách pro NHL, což je pro kluky velká zkušenost a povzbuzení, aby na sobě pracovali. Samotná účast na turnaji ještě neznamená nic, může je ale posunout dál, ukázat jim cestu, jak to chodí ve velkém hokeji.

Hráčský agent Marek Vorel

Pro některé z nich je to šance ukázat se. O co ale teď ve Vancouveru hrají už draftovaní mládenci, jako třeba Martin Nečas nebo Lukáš Dostál?
Většina kluků je draftovaná z předchozí sezony, ale i tak je na turnaji hodně skautů. Všechny týmy NHL tohle mistrovství sledují. Je pro ně prestižní tam mít svoje talenty, a pokud tam zahrají, jejich hodnota roste. Plno kluků si tam může říct o kontrakt, případně potvrdit nebo vylepšit svoji pozici na příštím draftu. Aspektů je zde víc.

Jaká je v tom vaše role?
Říkám klukům, co si myslím, že je potřeba zlepšit, co je potřeba dělat. Nenárokuji si patent na rozum, ale svoje názory jim předám.

Měníte se v době, kdy se tvoří nominace na takovou vrcholnou akci, v diplomata, aby se dostalo na co nejvíc vašich hráčů?
S trenéry samozřejmě komunikujeme. Co k tomu říct víc?

Třeba se vrátit ke konkrétnímu případu, kdy o Nečase stála jak Kometa ve finále extraligy, tak trenér Varaďa pro mistrovství světa do 18 let. Bylo složité tenhle oříšek rozlousknout?
Tehdy to pravda bylo složitější, ale ve finále extraligové kluby mají standardní smlouvy se svazem a jejich součástí je povinnost uvolnit hráče pro reprezentaci. To je dané, o tom není debata.

Marek Vorel

Hráčským agentem Martina Nečase je bývalý útočník Marek Vorel. Sám hrál za Kometu Brno, kromě českých soutěží si vyzkoušel finskou ligu (Ilves Tampere), ruskou nejvyšší soutěž (Čeljabinsk), je trojnásobným mistrem Slovenska s Košicemi a kariéru končil v německém Kasselu. Také Vorel si zahrál na juniorském MS; v roce 1996 byl součástí týmu, který z Bostonu přivezl 4. místo. Jeho spoluhráči byli například Tomáš Vokoun, Milan Hejduk nebo Václav Varaďa.

Dobře, ale Nečas nemusel odjet z Komety až na poslední chvíli, mohl mít víc času na přípravu s reprezentačním výběrem. O tuhle část vyjednávání mi jde.
Jistě, ale i tak si myslím, že se dá všechno relativně v klidu domluvit. Každý má nějaký názor, každý má nějaký zájem, což je realita, ale vždycky se všechno dá řešit.

Je i pro vás mistrovství světa dvacetiletých významné? Staráte se o dva obří talenty Komety posledních dvou let...
Já bych řekl, že o čtyři!

Plášek a Mikyska ale ještě nejsou draftovaní, Nečas s Dostálem ano. Jsou jejich cesty podobné?
Jsou i nejsou. Gólman to má jiné než hráč do pole a víme, že NHL dává velký prostor mladým klukům do pole, ale gólmani to mají těžší. Není takový, aby hned po draftu chytal NHL. To jsou ty dvě odlišné kategorie, v tom vidím mezi Nečasem a Dostálem rozdíl. Jinak si myslím, že oba jsou pracovití a pokorní, a věřím, že kariéra bude u obou stejně dobrá.

Překvapilo vás, že Plášek draftovaný nebyl?
Úplně ne. Bylo to ve hře, řešilo se to, informace v tomto duchu jsem měl. Vím, jak smýšlí skauti, jak se odehrávají pohovory. Bylo to pro Karla padesát na padesát. Není ale všem dnům konec, Karel se prosadí. Věřím tomu, že se ještě rozvine, že celý svůj talent ještě nerozkryl.

Kdo z hráčů z vašeho rejstříku si nejdřív stabilně zahraje NHL?
Bude to Martin Nečas.

Mám rád vůdčí roli, říká kapitán hokejové dvacítky Nečas

Co pro ně v tomto ohledu můžete udělat vy?
I když toho kluci moc nepotřebují, pořád je kolem hokeje hodně práce. Nečas a Dostál to mají svým způsobem dané: byl draft, jsou smlouvy, kluby z NHL si je už rozvíjí tak, jak uznají za vhodné. Já to s nimi konzultuji, říkám jim, co si myslím, a hledá se to nejvhodnější řešení. Někdy je celkově výsledek jiný, ale to je potřeba přijmout jako fakt.

Modelový příklad: hráč nehraje nebo hraje málo. Jde mu o kariéru. Lze s tím z vašeho místa něco udělat?
Vezmu to hodně zeširoka, jestli můžu. Může se stát, že mladí kluci nehrají, že když jde o body nebo o koncovky zápasů, ukážou trenéři na zkušené borce. Tak to bývá. Je potřeba kluky uklidňovat, že to není nic proti nim, že se to stává, že si tím všichni prošli. Jde o psychickou podporu.

Vyjednáváte pak i s klubem, jehož lavičku právě hráč leští?
Kdykoliv se můžu zeptat trenéra nebo na vedení, jak to je, proč to je, na čem by hráč měl zapracovat, kde je chyba, kde je problém. Je to komunikace všech zúčastněných stran.

Lobbuje se v tomto prostředí hodně?
Upřímně? Já si to nemyslím. V dnešní době zas tolik dobrých hráčů nemáme a každý trenér chce vyhrávat. Dělá práci s čistým vědomím tak, aby ji odvedl co nejlépe. Ty doby, o kterých si spousta lidí myslí, že ví, jak to chodí, jsou dávno pryč.

Český kapitán Martin Nečas padá po zákroku Švýcara Matthewa Verboona v utkání mistrovství světa hokejistů do 20 let.

Máte s rozvojem hráče snadnější práci, pokud je inteligentní a ví, co chce?
To je plus úplně pro všechny, tedy i pro mě. Musím říct, že pokud se bavíme o draftovaných klucích z Komety, tak tomu tak je. Draft jim k tomu jako bonus dodal klid. Na nějakou dobu je jejich cesta daná, ví se, kam jejich kroky budou směřovat, a také kluby NHL s nimi napřímo mluví, co a jak. Chystají si je do své organizace.

Dostál popsal, jaké „domácí úkoly“ dostává od Anaheimu. Musí odevzdávat písemná hodnocení svých vlastních zápasů. Je to běžná praxe?
Lukáš to dělá, ale u brankářů je to jiné. Trvá jim delší dobu se do NHL probít, prosazují se později. U hráčů do pole to tak není.

Nečas takové úkoly neplní?
V jeho pozici ne. Hraje na farmě, bojuje o místo v NHL.

A dřív?
Jeho sledoval Sergej Samsonov, který má v Carolině na starost mladé útočníky. Když byl Nečas v Brně, byl se Samsonovem v permanentním kontaktu. Sergej mu sestříhal zápas, ukázal, co bylo dobře, co špatně, a vedle toho mu sestříhal další klipy, v nichž ukázal, co chce vidět. Jak to, co bylo špatně, udělat líp. S tím, že se to má promítnout v dalších zápasech. Kus práce tam je, organizace pomáhají hráčům k rozvoji hodně.

Zůstává Nečas pro letošní sezonu na farmě, nebo má šanci dostat se do NHL?
Je to otevřené. Určitě je možné, že si do konce sezony NHL zahraje.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Páté finále nám nesedlo. Ale titul moc chceme, je to jako droga, řekl Nestrašil

24. dubna 2024  22:13

V patnácté minutě pátého extraligového finále mohl Andrej Nestrašil třinecké Oceláře poslat do...

Sedlák velebil fantoma v brance: Wilda pomůže, když potřebujeme. Zachránil nás

24. dubna 2024  21:41

Hokejisté Pardubic jsou krok od extraligového titulu. Na domácím ledě zvládli pátý finálový duel,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...