Hlavní obsah

Soupeření pryč. Tenisté a jejich gesta fair play

Praha

Na kurtech jsou rivaly, přijdou ale chvíle, kdy jde soupeření stranou a tenisté projeví lidskost a vzájemný respekt. Mužská tenisová asociace (ATP) připravila sestřih letošních nejzajímavějších projevů fair play. Podívejte se na krásná gesta Rafaela Nadala, Grigora Dimitrova či Novaka Djokoviče.

Foto: Profimedia.cz

Grigor Dimitrov (vlevo) neváhal a okamžitě šel pomoci svému soupeři Kylu Edmundovi.

Článek

Stejně jako každý rok i letos tenisté mezi sebou volili hráče, který by podle nich měl získat Cenu Stefana Edberga za sportovní chování. Vítězem se stal Rafael Nadal. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion předváděl gesta fair play nejen na kurtech, ale všechny si získal i tím, co dělal mimo ně. Třeba když nazul gumáky a šel na Mallorce pomáhat odstraňovat škody po bleskových povodních.

Na tenisové scéně pak španělský hráč zaujal hlavně ve finále Rogers Cupu. Během něj totiž jeho soupeře Stefanose Tsitsipase při podání vyrušil jeden z diváků. Dvacetiletý Řek si šel stěžovat k umpirovému rozhodčímu, avšak neuspěl. Do řešení situace se tak vložil Nadal a svému rivalovi povolil opakování prvního servisu.

Zpátky na nohy svým soupeřům rád pomáhá Grigor Dimitrov. Během čtvrtfinálového utkání na turnaji v Brisbane jeho rival Kyle Edmund uklouzl a zranil se. Sedmadvacetiletý Bulhar neváhal, přeskočil síť a talentovanému Britovi pomohl vstát. Stejně se zachoval i během zápasu v Paříži, kde upadl Roberto Bautista. I tady Dimitrov šel svého protivníka zvednout.

Dobrosrdečnost ukázal i Novak Djokovič. Světová jednička na turnaji v Paříži v utkání proti Joaovi Sousovi přerušila hru kvůli fanouškovi, kterému se udělalo nevolno. Vítěz čtrnácti grandslamů neváhal, doběhl pro ručník, aby se divák alespoň mohl otřít, než dorazí zdravotníci.

Fanoušky potěší i to, když se tenisté dokážou vzájemně ocenit. Třeba jako Alexander Zverev, který v utkání pochválil Maleka Džazírího. Ten totiž předvedl parádní úder mezi nohama a německý tenista mu zatleskal.

Reklama

Související témata: