Události roku v kraji: Doživotí, otrava jídlem i razie v Krkonoších

  16:19
Jiří Hlavatý prohrál doplňovací volby do Senátu, místní dobrodruzi objeli svět v žigulíku, v Náchodě konečně začala obří přestavba nemocnice, v Hradci investor na protest zavřel věž pro kola u nádraží. MF DNES vybrala přehled výjimečných událostí končícího roku 2018 v Královéhradeckém kraji.
Hradec Králové a Krkonoše se Sněžkou i Černou horou v pozadí.

Hradec Králové a Krkonoše se Sněžkou i Černou horou v pozadí. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ve výčtu událostí uplynulého roku v kraji dále nechybí oprava kostelu v Neratově, vyšetřování kauzy v Peci pod Sněžkou, otrava jídlem či originální protest proti katastrofálnímu stavu Velkého náměstí v Hradci Králové.

Nejhlasitější protesty

Protesty a velké debaty vyvolal souhlas krajských zastupitelů se slučováním škol a zánik 1 500 míst. Redukce oborů představuje seškrtání necelé pětiny míst v krajem zřizovaných středních školách, schváleno bylo spojení dosavadních 21 škol do deseti subjektů.

Kromě oborů, které studenty nelákaly, zrušil kraj také ty, jež by se na spojených školách překrývaly. Od března se rovněž konalo na 50 konkurzů na ředitele škol.

Nejvíce vlků v kraji

Půlroční mládě vlka zachycené fotopastí na Broumovsku na podzim 2017

Po 200 letech se u Trutnova objevili vlci, symbolicky v obci Vlčice, kde patrně samotář zadávil několik ovcí v ohradě. Podle expertů to byl jedinec ze skupiny z nedalekého Broumovska, kde vlci již před dvěma lety vyvedli mladé. Lokalit, kde lidé pozorovali vlka, a také míst, kde tyto šelmy napadly ovčí stáda, v kraji přibývá.

Obavy už mají i chovatelé v Orlických horách. Soud zamítl žalobu několika farmářů z Broumovska, kteří požadovali změnit zákon tak, aby umožnil regulovat počet volně žijících vlků.

V létě odchytili vlčici u Vrchlabí. Putovala do karantény zoo ve Dvoře Králové, kde ji kvůli podezření, že má vzteklinu, utratili. 

Největší volební prohra

Jiří Hlavatý (ANO)

Majitel královédvorské textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO) ve druhém kole doplňovacích voleb do Senátu na Trutnovsku prohrál v souboji s vrchlabským starostou Janem Sobotkou (STAN). Hlavatý ztratil post senátora, o který přišel svým zvolením do Sněmovny, o něž však podle vlastního vyjádření ani nestál.

Hlavatý získal 33 procent, zatímco Sobotka 67 procent. Díky souběžným prezidentským volbám mělo druhé kolo nezvykle vysokou účast, hlas do uren vhodilo 59 procent voličů.

Nejmladší násilníci

Brutální útok na vychovatele podle policie plánovalo několik chovanců Dětského diagnostického ústavu v Hradci Králové. Akci odhalili pracovníci ústavu a včas informovali policii, která zasáhla. Trestně odpovědný byl pouze jeden z údajných pachatelů, kterému už bylo 15 let, ostatní byli mladší.

V České republice by to nebyl první případ. Třeba v roce 2014 v dnes již zrušeném výchovném ústavu v Králíkách na Orlickoústecku dva mladíci, když chtěli utéct, brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Nejdražší škrt

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl vyhovět kritikům, především z České lékařské komory (ČLK), a rozhodl, že se klinika tradiční čínské medicíny nebude stavět v areálu hradecké fakultní nemocnice.

Pracoviště za 300 milionů korun připravují nemocnice a čínská společnost CEFC, jež slíbila podporu 270 milionů korun. Odborná lékařská společnost a ČLK projekt kritizovaly jako nevhodné směšování alternativních metod s medicínou založenou na důkazech. Ministerstvo zdravotnictví později přiznalo, že nová klinika, která již měla stavební povolení, možná nevznikne ani za branami nemocnice.

Nejrušnější výcvik pilotů

Kvůli stížnostem na hluk při výcviku armádních pilotů omezila hradecká radnice provoz na letišti, kde soukromá firma školí piloty vrtulníků z Afghánistánu.

Po protestech obyvatel Ruseka, Pouchova a Věkoš měl počet letových hodin klesnout o 30 procent. Od roku 2015 vzrostl počet letů vrtulníků na dvojnásobek, v roce 2017 to znamenalo 32 tisíc vzletů či přistání. Radnice chce četnost letů omezit až na úroveň, jaká byla před třemi lety.

Největší dobrodruzi

Filip Vogel po návratu expedice Kolem světa Žigulem do Čestic na Rychnovsku (26.1.2018).

Po více než devíti měsících se domů do Čestic na Rychnovsku vrátili dobrodruzi Filip Vogel a Petr Javůrek, kteří objeli svět ve 42 let starém žigulíku. Najeli 56,5 tisíce kilometrů. Vyrazili ve voze Lada VAZ 2101, který koupili za 15 tisíc korun a půl roku ho dávali dohromady.

Projeli s ním třicet zemí na čtyřech kontinentech, jeli například po silnici smrti v bolivijských Andách nebo po Pamir Highway v Tádžikistánu. Cesta vyšla na 700 tisíc korun, z toho asi 120 tisíc stál jen benzin.

Nejtěsnější prezidentské volby

Kraj se zařadil ke čtyřem, které ve druhém kole prezidentských voleb ovládl Jiří Drahoš. V celém kraji získal 50,73 procenta hlasů a oslovil 155 276 voličů.

Celkový vítěz voleb a staronový prezident Miloš Zeman za ním zaostal jen o 4 488 hlasů. Těsný výsledek podle odborníků ovlivnila vysoká volební účast. Ta v kraji dosáhla nadprůměrných 68,59 procenta oprávněných voličů.

Nejbolestnější ztráta

Poslední samec severního bílého nosorožce Sudán

Sudán, poslední samec nosorožce severního bílého na světě, uhynul v Africe. Přestože po smrti pětačtyřicetiletého samce, který se do keňské rezervace Ol Pejeta přestěhoval z královédvorské zoo, zbývají na planetě už jen poslední dva zástupci nosorožců severních bílých, snaze nejohroženější savce světa rozmnožit vědci nikdy nebyli blíž než nyní. I Sudán sehraje velmi důležitou roli, vědci totiž využijí jeho genetický materiál.

Nejméně očekávaný smír

Ministerstvo dopravy v březnu zrušilo stavební povolení na úsek dálnice D11 mezi Hradcem a Předměřicemi, které napadlo rozkladem hnutí Děti Země a také dvě majitelky dotčených pozemků v trase dálnice.

Šéf resortu dopravy Dan Ťok postup Dětí Země kritizoval, jednání označil za administrativní obstrukci. K nečekanému obratu došlo v srpnu, kdy stěžovatelé svůj rozklad proti stavebnímu povolení stáhli. Podle Dětí Země se podařilo dojednat dohodu, která ochrání veřejné zájmy i přírodu, například vodoteče a vzácné živočichy.

Nejvyhlíženější most

Nový most ve Svinarech dostal ocelové oblouky (2. 10. 2018).

Přes 15 měsíců trvalo získání všech povolení a mohl se začít stavět nový most přes Orlici v hradecké místní části Svinarech na místě starého mostu, který byl v havarijním stavu.

Most bude mít rozpětí přes 70 metrů, oproti stávajícímu bude mít dva jízdní pruhy a stát má kolem 78 milionů korun.

Podle původních plánů měl být dokončen letos v prosinci, avšak stavaře zaskočilo počasí, a tak jej dokončí až příští rok v květnu.

Nejdražší projekt začal

Podle původních plánů měla přestavba náchodské nemocnice začít již v roce 2012 a hotovo mělo být roku 2015, avšak po nekonečném hledání zhotovitele převzalo stavební konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební staveniště až letos v dubnu.

Stavba by měla trvat 26 měsíců, za plného provozu nemocnice a bude stát 1,34 miliardy korun. Je to největší současný investiční projekt kraje.

Největší vítězství odpůrců

Vizualizace přehrady Zdobnice - Pěčín, varianta se sypanou hrází.

Vláda zbořila plány na stavbu velké přehrady v Orlických horách, které ministerstvo zemědělství ladilo a obhajovalo tři roky.

Přípravné práce na vodním díle Zdobnice-Pěčín až za 11 miliard korun skončily, protože důvodová zpráva konstatovala, že potřeba přehrady není navzdory hrozícímu suchu aktuální, velkou roli sehrály rovněž protesty dotčených obcí, CHKO Orlické hory, řady odborníků i některých krajských zastupitelů.

Největší ostuda

Informace o petici na cyklověži u nádraží v Hradci Králové (květen 2018)

Před pěti lety Hradec Králové přišel ke skvělé reklamě, když jako první město v Evropě otevřel parkovací věž pro kola. Ale v květnu se z reklamy stala ostuda. Její investor Rudolf Bernart splnil hrozbu a prosklenou věž u nádraží zavřel. Viníkem je podle něj město, jež nesplnilo vůli zastupitelů, kteří odsouhlasili odkup věže za šest milionů korun. Nová hradecká koalice sice chce parkování kol u nádraží řešit, avšak odkoupení prosklené věže je jen málo pravděpodobné.

Nejoriginálnější protest

Květiny zasázené v dírách na parkovišti na Velkém náměstí v Hradci Králové (4. června 2018)

Originální způsobem protestovala proti stavu Velkého náměstí v Hradci Králové fotografka Hana Bednářová. Do děr a výmolů v betonu mezi parkujícími automobily sázela květiny.

Hradec se o rekonstrukci Velkého náměstí snaží už roky, odpůrcům se však podařilo přesvědčit úředníky, že magistrát je podjatý a agendu řeší přetížený stavební úřad v Hořicích. Město chce z historického centra vyhnat především auta.

Nejdéle vyhlížená stavba

Suchý poldr v Mělčanech na říčce Dědině téměř 20 let po tragické povodni na Rychnovsku získal územní rozhodnutí. Výstavba, kterou dlouhé roky brzdily dohady ochranářů s Povodím Labe, by měla stát kolem půl miliardy korun. Kvůli poldru je potřeba získat 96 pozemků o výměře 97 tisíc metrů čtverečních, u dalších 187 pozemků bude nutné uzavřít smlouvy o zřízení věcného břemene kvůli rozlivu. Stavbu suchého poldru lze podle Povodí Labe zahájit nejdříve roku 2020.

Nejhorší otrava

Bistro v Hradci Králové znovu otevřelo (21. 12. 2018).

Kolem osmdesáti lidí se v červnu přiotrávilo tortillou s kuřecím masem v prodejně hamburgerů a gyrosu v centru Hradce Králové, přes padesát z nich museli ošetřit lékaři.

Podle Krajské hygienické stanice v Hradci Králové šlo o akutní otravu stafylokokovou enterotoxikózu, které nelze zabránit ani tepelnou úpravou pokrmu. Provozovatel vyjádřil i podezření na záměrnou sabotáž. V prosinci dostal majitel bistra pokutu 250 tisíc. Prostory jsou opět otevřené, nabízejí zde mexické pokrmy.

Nejodvážnější pokus Hradce

Hradec Králové přepracoval studii, která by mohla vést k zápisu Gočárových stop ve městě na Seznam světového dědictví UNESCO. Dokumentací, která zároveň doporučuje prohlásit některé hradecké budovy národními kulturními památkami, se nyní bude zabývat ministerstvo kultury. Město vkládá naděje do bloků činžáků, úřednických i školských areálů a objektů sboru kněze Ambrože. Česká republika má zatím 12 hmotných památek.

Nejslavnější útěk

Šelmy jsou zpět v kleci (16. 7. 2018).

Dva tygři a lev, kteří se v červenci po celé republice proslavili útěkem z klece v Bioparku Štít na Chlumecku, nakonec v září odletěli do zoologické zahrady pro přestárlá zvířata v Istanbulu.

Policie případ uzavřela, protože se nepotvrdila žádná z vyšetřovacích verzí. Majiteli parku hrozilo trestní stíhání pro podezření z obecného ohrožení.

Nejpopulárnější volební duel

Jeden z nejsledovanějších senátních soubojů druhého kola vyhrál bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Na Náchodsku velkým rozdílem porazil lidoveckého předsedu Pavla Bělobrádka. Ve volebním obvodu získal 56,46 procenta hlasů, zatímco soupeř jen 43,53 procenta. Bělobrádek ohlásil, že už nebude kandidovat do čela strany. Duel známých tváří v druhém kole přilákal celorepublikově největší množství voličů - 22,18 procenta.

Nejtvrdší tresty

Exmanželé Jaroslav a Petra Janákovi obžalovaní z vraždy u Krajského soudu v Hradci Králové (1. 10. 2018)

Krajský soud vyměřil doživotní tresty exmanželům Janákovým, kteří chladnokrevně popravili devětačtyřicetiletého muže z Prahy. Dvojice ho nalákala na prodej poštovních známek a historických mincí. Žena na zadní sedačce auta za jízdy vytáhla zbraň ráže 7,65 mm a muži vpálila kulku do hlavy. Janák auto odstavil u kukuřičného pole a tělo na ně zavlekl. Od roku 1990 dostalo doživotí v kraji 12 lidí.

Nejsledovanější vyšetřování

Společnost Mega Plus se vzdala chystaného projektu lyžařského propojení Velké Úpy a Pece pod Sněžkou v Krkonoších asi za 250 milionů korun. Tvrdí, že investice postrádá smysl, když Pec není schopna vyřešit parkování návštěvníků. Podle starosty město přišlo o dotace v souvislosti s policejním vyšetřováním. Problémy odstartovala policejní razie na Městském úřadu v Peci pod Sněžkou. Vyšetřovatelé zabavili řadu dokumentů a prověřují podezření ze závažné hospodářské kriminality (více o tématu čtěte v článku Firma couvá od stavby lanovek).

Největší návrat

Poutní kostel v Neratově má nové báně (22. 11. 2018).

Poutní kostel v Neratově dostal zpět barokní báně. A nejen je: jeřáb do opravených věží chrámu, který před 73 lety vyhořel, zasunul i točitá schodiště. Věže se otevřou po Vánocích. Usazením bání práce nekončí, teď přijdou na řadu elektroinstalace, malování a vybavení, do toho patří též dva zvony o váze 350 a 170 kilogramů.

  • Nejčtenější

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

20. března 2024  16:40,  aktualizováno  22:55

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

Tady si rádi zvykneme. Malšovická aréna hnala lvíčata i mexickou vlnou

27. března 2024  9:59

Fantastickou atmosféru vytvořili diváci při kvalifikačním zápase české reprezentace do 21 let o...

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...