Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přepadení banky v Příbrami: Explozi kryly zvony? Rukojmí promluvila

Aktualizováno -
28. prosince 2018
20:50
Autor: chal, ČTK - 
28. prosince 2018
15:13

Děsivé události, k nimž došlo v pátek v bance na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami, ukončil zásah Útvaru rychlého nasazení. Na videu je patrné, jak jdou po zuby vyzbrojení muži do akce. Je slyšet výbuchy a také zvony místního kostela, které začnou v téže chvíli odbíjet. Je zřejmé, že akce byla přesně načasována.

Ozbrojený muž přepadl v pátek odpoledne banku na náměstí T.G. Masaryka v Příbrami. Byl ozbrojený krátkou střelnou zbraní a držel devět rukojmí. Šlo o zaměstnankyně banky a také o přítomné zákazníky. 

Muž byl podle policejní mluvčí Moniky Schindlové držitelem zbrojního průkazu. Jde o ročník 1990 a v minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti. Při vstupu jednou vystřelil do stropu. Jednu ženu ale po chvíli propustil a vzkázal, že nikomu nechce ublížit, prý chtěl jen podat nějaké trestní oznámení. Také podle jedné ze zachráněných žen se choval k zadrženým lidem slušně a nijak je neohrožoval.

Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek sdělil České televizi, že muž držel šest klientů a dva zaměstnance banky. „Informovali jsme všechny příbuzné zaměstnanců, jak rodiče, tak jsme ve spojení i s manažerem pobočky. Všichni zaměstnanci, kteří jsou na místě, tak jejich rodinní příslušníci jsou informováni,“ sdělil Petr Plocek serveru iROZHLAS.cz.

Policie přijala rozhodnutí jednat ve chvíli, kdy vyjednávání uvízlo na mrtvém bodě. „Vyjednávání už neplnilo svůj účel, muž přestával s vyjednavačem komunikovat,“ uvedla mluvčí podle ČTK. Právě proto krátce po páté hodině večer, za zvuku zvonů z nedalekého kostela, Útvar rychlého nasazení vtrhl do budovy banky a ozbrojeného muže zadržel. Osvobozená rukojmí jsou v péči krizového interventa a psychologů. 

Lidé z okolních domů museli být evakuováni. Policejní mluvčí ale ČTK řekla, že nešlo o loupežné přepadení. „Muž chtěl na sebe upozornit a vyjednávat," uvedla. Bez ohledu na to, že nikomu neublížil, pachateli nyní hrozí až 12 let vězení.

Video  Záběry z náměstí TGM v Příbrami  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

K poslednímu přepadení banky, kdy si pachatel vzal rukojmí, došlo před sedmi lety, 9. září 2011 ve Zlíně. Osmnáctiletý muž ze Zlínska přepadl pobočku Komerční banky v centru Zlína, kde hrozil batohem s výbušninou. Jako rukojmí si vzal mladou klientku.

Ostatní přítomné vyzval, aby si lehli na zem, což však nikdo neudělal, a lidé místo toho z banky rychle vyběhli. Pracovnice lupiči vydala peníze, muže však při útěku zadrželi policisté, kteří kolem banky projížděli cestou z výcviku. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. V batohu byly jen dráty. 

pavel11 ( 29. prosince 2018 11:41 )

vy jeblý pisálkové jeho motiv byl jediný zoufalý protože zde neexistuje spravedlnost,zákon,soudy,státní zástupci,policie nezbývalo mu než upozornit veřejnost zoufalým činem že ho trápí nespravedlnost proč se nikdo nevyjádřil k příčině zoufalého činu toho chudáka.Už dopředu hlásil že nikomu nechce ublížit,nešlo mu o peníze pouze o spravedlnost která u nás je na urovní Pakistánu!! novinářská svoloč jakto že nenapíšete co měl chudák na srdci někomu se to nehodí!!!

ivoadIIer ( 28. prosince 2018 23:18 )

Je zajímavé, že se tutlá motiv, jaké oznámení chtěl podat.

cepp ( 28. prosince 2018 20:17 )

Čeští teroristé jsou hodní, ti nikomu neublíží.

zacoaproc ( 28. prosince 2018 20:11 )

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci a nejlepší je z nich pak udělat blázny nebo kriminalniky..!

mistr_yoda ( 28. prosince 2018 19:40 )

Co chtít od příbramsko-dobříšských buserantských děvek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání