Čínský Huawei podle některých úřadů představuje hrozbu

Většina z vás určitě zaregistrovala probíhající kauzu kolem čínské technologické společnosti Huawei, která se momentálně propírá snad ve všech médiích v České republice. Před užíváním těchto technologií již varoval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, čili se zdá být celá situace velmi vážná.

O co vlastně jde?

Dle tvrzení úřadu vyžadují čínské zákony po společnostech, jejichž výrobky se vyvážejí do ostatních zemí, součinnost při zpravodajské činnosti. Dá se tedy podle nich předpokládat, že je každý mobilní telefon Huawei špionážní zařízení, které představuje kybernetickou hrozbu.

Samotná společnost Huawei však toto tvrzení striktně odmítá a považuje jej za naprostý nesmysl, který se rozhodně nezakládá na pravdivých informacích. Zároveň vyzvala příslušné úřady, aby raději, místo konspiračních teorií, předložili k posouzení celé situace jasná fakta a důkazy.

Poměr výrobků Huawei na českém trhu neustále vzrůstá

Pokud se spekulace však opravdu potvrdí, jednalo by o o velký problém, protože společnost Huawei má s prodejem výrobků v České republice bohaté zkušenosti.
Vždyť se jedná o druhou nejrozšířenější značku v oblasti chytrých telefonů nejen u nás, ale i na celém světě. Jejich produkty se vyvážejí do 170 zemí a využívá je třetina světové populace.

V USA už byly výrobky Huawei zakázány

Čína a USA vedou v poslední době doslova obchodní válku, a tak není divu, že první zákaz používání technologií Huawei přišel právě odtamtud. Tamní úřady jsou přesvědčeny, že Čínská lidová republika zneužívá výrobky společnosti k nekalým záležitostem, jak se domnívají i některé české úřady.

Jak se celá kauza nakonec vyvine, a jestli bude elektronika Huawei nakonec zakázána i u nás, zatím nikdo neví. Určitě o ní ale ještě nějakou dobu uslyšíme a zatím si každý může zkusit udělat obrázek sám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *