Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Na zastupitelstvu Prahy 3 přibude bod interpelací občanů. Čas se určí až před každým zasedáním
Na ustavující zasedání zastupitelstva Prahy 3 dorazili lidé v maskách, kteří však o interpelace zájem neměli. Vydávali zvířecí zvuky a provolávali hesla, která měla budit dojem, že podporují Ondřeje Ruta ze Strany zelených. Foto: archiv

Na zastupitelstvu Prahy 3 přibude bod interpelací občanů. Čas se určí až před každým zasedáním

Poslední letošní zasedání zastupitelstva Prahy 3 se konalo necelý týden před Vánoci. Bod, na kterém se komunální politici „zasekli“ déle, než se předpokládalo, byla změna jednacího řádu zastupitelstva. Desítky minut se opozice s koalicí přela o čase, kdy budou moci občané pokládat dotazy a vznášet připomínky ke svým zvoleným zástupcům. Nakonec přesný čas pro každé zasedání určen nebyl, i když by to mělo být zpravidla v 17 hodin. Změnu řádu nepodpořilo několik zastupitelek a zastupitelů Koalice pro Prahau 3 (ODS, KDU-ČSL a Svobodní).

Doposud interpelace občanů v jednacím řádu zastupitelů Prahy 3 nebyly zakotveny, ale občané měli možnost vystupovat v diskusi k jednotlivým bodům. Od příštího roku budou dotazy a připomínky pevným bodem každého zasedání. „Rádi bychom, aby lidé na zastupitelstva chodili a mohli svým zvoleným zástupcům a zástupkyním říct, co je trápí. Nyní již budou mít jistotu, že pokud dorazí, nepřijdou zbytečně a že budete vyslechnuti,” uvedl Matěj Michal Žaloudek, předseda klubu zastupitelů Zelení a nezávislí.

„Čtyři roky jsme prosazovali, aby každý, kdo chce přijít, věděl předem, kdy se dostane na řadu a nemusel potupně čekat několik hodin bez představy v kolik se tak stane. Proto jsme v koalici prosadili a na zastupitelstvu schválili, že dotazy a připomínky občanů a občanek budou od nového roku na každém zastupitelstvu přesně v 17 hodin,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut, Žaloudkův stranický kolega.

Tak přesně to však nebude, protože zastupitelé odsouhlasili změnu jednacího řádu v podobě, která přesný čas pro vystupování občanu nestanovuje, stejně jako nestanovuje ani čas začátku jednání. „Formulace Zelených je trochu zjednodušující. Jednací řád tento přesný čas přesně nestanovuje, stejně jako nestanovuje ani ten čas začátku jednání – jde pouze o zvyklost. Nicméně v principu to tak skutečně bude, a pokud se nestane nějaká nenadálá událost, chceme svolávat i nadále zasedání v 15 hodin a prostor pro interpelace občanů tak budeme stanovovat na 17. hodinu,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09 a STAN).
Praxe podle něj bude taková, že přesný čas začátku zasedání bude určen, respektive potvrzen, vždy pro svolání zastupitelstva. Tedy dle jednacího řádu 14 dní předem. „V okamžiku, kdy budeme rozesílat pozvánku a program, ze které se všichni dozví, že jednání bude, bude tento čas přesně uveden,“ dodal starosta.

Podle opoziční zastupitelky Lucie Vítkovské (Koalice pro Prahu 3 / ODS) by bylo lepší, kdyby byl pro interpelace veřejnosti vyhrazen vždy předem určený čas tak, aby občané věděli, kdy budou moci vystoupit a mohli se podle toho zařídit. „Osobně si ale myslím, že by bylo lepší, kdyby byl čas začátku jednání zastupitelstva i interpelací dán na pravidelný termín, aby s ním občané mohli dlouhodobě počítat. Každý, s kým jsem o tom mluvila, se přikláněl za čas po pracovní době. To mi připadá logické, protože by si občané kvůli interpelacím neměli být nuceni brát dovolenou. Takže třeba taková šestá hodina by asi byla nejlepší,“ sdělila Vítkovská.  


Autor: Jan Puci

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru