EPH vytváří realitní skupinu. Převzal nemovitostní byznys Pražské teplárenské

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Pražská teplárenská prodává společnosti Energetický a průmyslový holding skupinu PT Real Estate. Za realitni firmu EPH zaplatil 1,3 miliardy korun. Pro EPH je to první krok v rámci budování nové realitní odnože.

Skupina PT Real Estate drží akcie ve společnostech vlastnících hlavně nevyužité nemovitosti a pozemky. Na základě PT Real Estate vybuduje EPH nový realitní pilíř svého podnikání, který má soustředit všechny developerské projekty i správu nemovitostí do nově vzniklého EP Real Estate.

„EP Real Estate bude působit v zásadě ve všech zemích, ve kterých má Energetický a průmyslový holding umístěna svá výrobní aktiva, takže nejen v Česku a na Slovensku, ale i v Německu, Velké Británii, Itálii nebo Maďarsku,“ uvedl EPH v tiskové zprávě.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. Třetí pilíř by měl tvořit právě EP Real Estate. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny.

Většinovým vlastníkem EPH je od loňska Daniel Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

Daniel Křetínský je rovněž spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a server E15.cz.