Premier League - preview 20. kola

29.12.2018, 08:29, aktualizováno 30.12.2018, 08:26
Previews
Manchester City potřebuje zabrat, jeho manko na Liverpool narostlo už na deset bodů a necelou třetinu z této porce může mistr umazat v Southamptonu. Manchester United by si doma měl poradit s Bournemouthem, Chelsea čeká derby na půdě Crystal Palace, rozjetý West Ham cestuje do Burnley...
Crystal Palace - Chelsea FC  (neděle 13:00)
Sobotního debaklu Arsenalu může v neděli využít Chelsea, která v případě výhry na hřišti Crystal Palace odskočí svému londýnskému rivalovi již na pět bodů. Blues však rozhodně nečeká nic lehkého, v posledních letech mají právě s tímto soupeřem obvykle hodně práce a například v minulé sezóně odjížděli ze Selhurst Parku bez jediného bodu. Eagles se navíc v posledních týdnech začalo dařit a momentálně se mohou pochlubit třízápasovou sérií bez prohry.

Crystal Palace neprožil zrovna pohodovou první polovinu sezóny. Hned na startu sice přemohl jiný londýnský celek, Fulham, jenže to byla jedna z mála světlých chvil v prvních měsících. Přitom svěřenci Roye Hodgsona nepodávali špatné výkony, jenže jim zoufale chyběla efektivita - nedařilo se jim přetavit šance v branky a tím pádem ani ucházející výkony v tolik potřebný bodový zisk. Až do začátku prosince vyhráli fotbalisté Crystal Palace krom úvodního duelu už jen jeden jediný, když vyloupili půdu Huddersfieldu. Krom několika remíz ovšem chodili od porážky k porážce a krčili se na spodních příčkách tabulky. Výrazně jim proto pomohl vydařený prosinec, ve kterém ze šesti utkání hned třikrát vyhráli (včetně senzačního vítězství na půdě loňského šampiona), jednou se se svým protivníkem rozešli smírně a jen dvakrát odešli poraženi. Suma sumárum - Chelsea rozhodně nečeká nic lehkého.

To Blues měli naopak podařený start do sezóny, poslední týdny ovšem přinesly výrazně více starostí. Svěřenci Maurizia Sarriho až do třináctého kola nepoznali hořkost porážky, pak je ovšem sestřelil Tottenham, který celku ze západu Londýna krom bodů uzmul i jakousi suverenitu. Následovaly prohry s Wolverhamptonem a domácí zakolísání s Leicesterem a z Chelsea se rázem místo aspiranta na titul stalo mužstvo, které s největší pravděpodobností bude bojovat pouze o umístění v první čtyřce. Předloňského mistra trápí především nevalná forma ofenzivních hráčů - Londýňané se sice mohou opřít o fenomenálního Hazarda, jenže tomu nemá, kdo sekundovat. Willian se potýká s výpadkem formy, s dobrými výkony si netyká ani Giroud či Morata, načež Pedro je pro změnu na listině zraněných. A bez vstřelených branek se zápasy vyhrávají jen opravdu obtížně.

Domácím se do sestavy vrací brankář Wayne Hennessey, který již vyléčil bolavá záda, mimo ovšem bude obránce Martin Kelly. Hosté se budou muset obejít bez zraněných křídelníků Pedra a Hudsona-Odoie, otazník se vznáší také nad zdravotním stavem Andrease Christensena.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - McArthur, Milivojevič, Kouyaté, Meyer - Townsend, Zaha
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kanté, Jorginho, Barkley - Willian, Giroud, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.44 - 4.03 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - West Ham United  (neděle 15:15)
S rokem 2018 se rozloučí také na Turf Moor, kde se současnou sezónou ovšem rozhodně nemůže panovat spokojenost. Po loňské spanilé jízdě přišlo kruté vystřízlivění a Burnley se momentálně se ziskem dvanácti bodů nachází na předposlední příčce, pomalu se proto začíná spekulovat o tom, jak moc je vlastně neotřesitelná pozice manažera Seana Dycheho. To West Ham se po vlažném začátku konečně rozjel a pomalu pokukuje po umístění v první desítce.

Málokdo čekal, že by Burnley zvládlo zopakovat loňskou pohádku, zároveň ale jen ti největší pesimisté odhadovali, že onen propad bude až takhle obrovský. Horší forma klíčových hráčů, více zápasů a také jistá dávka smůly - to je smrtící kombinace, která loňské překvapení letos přikovala k samému dnu ligové tabulky. Burnley s dosavadním průběhem sezóny nemůže být vůbec spokojené, však zaznamenalo jen tři výhry nad Bournemouthem, Cardiffem a Brightonem, k čemuž přidalo ještě stejný počet remíz se Southamptonem, Huddersfieldem a Leicesterem. Kdyby mělo takový půl rok zopakovat i na jaře, pak bychom jej s největší pravděpodobností příští sezónu v Premier League již nevídali.

Naopak West Ham měl sice vlažnější začátek, když Hammers na první bodový zisk čekali až do pátého kola, ovšem od začátku prosince je jejich forma jednoduše brilantní. V posledním měsíci kalendářního roku odehráli zatím celkem šest zápasů, přičemž hned pětkrát zvítězili a jen jednou jedinkrát odešli poraženi. Při tomto suverénním tažení zdolali například Southampton, Fulham či Crystal Palace a z dolních pater se rázem vyšvihli na dosah první desítce.

Domácí se možná budou muset obejít bez dvojice Robbie Brady a Steven Defour, oba fotbalisty totiž trápí drobný zdravotní problém. Matt Lowton pak do hry nezasáhne určitě, toho totiž vyřadí disciplinární trest. Na straně West Hamu panuje nejistota okolo stavu Pabla Zabalety, který v posledních dnech laboroval s nemocí, drobné šrámy posléze hlásí dvojice Chicharito a Marko Arnautovič.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Bardsley, Tarkowski, Mee, Taylor - Gudmundsson, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Barnes
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Antonio, Ogbonna, Diop, Creswell - Obiang, Rice - Diangana, Snodgrass, Felipe Anderson - Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.82 - 3.51 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Manchester City  (neděle 15:15)
Černou sérii se pokusí utnout Manchester City. Pokud se chce vrátit do boje o titul, měl by zvítězit v Southamptonu, jenž bojuje o udržení.

Před téměř třemi měsíci, konkrétně 4. listopadu, se Saints a Citizens utkali v probíhající sezóně poprvé. Na Etihad Stadium rozhodl Manchester o své výhře ještě v prvním poločase a nakonec dokráčel k pohodovému zisku tří bodů. Tehdy byli svěřenci Pepa Guardioly na vrcholu sil a ještě na začátku prosince se zdálo, že ani skvěle hrající Liverpool na hráče v bleděmodrých dresech nestačí.

Situace se ovšem v posledních kolech radikálně změnila. Ztrátu Citizens na hřišti Chelsea lze ještě omluvit, ovšem předvánoční selhání doma s Crystal Palace a následná ztráta na Boxing Day v Leicesteru přivodila Guardiolově bandě těžké ztráty. Manchester se rázem propadl nejen za Liverpool, ale též za rozjetý Tottenham. Bleděmodrý válec se najednou proměnil v slabou mašinku a ze třetího místa musí dohánět sedmibodové manko na čelo.

Guardiola si dobře uvědomuje, že jeho mužstvo potřebuje změnu. "Musíme se nadále snažit a změnit dynamiku, abychom vyhrávali. Jsme schopni to učinit, ale musím si uvědomit, co tým potřebuje a snažit se mu pomoct," uvedl španělský manažer, jemuž chybí Fernandinho a kvůli disciplinárnímu trestu Fabian Delph. Do sestavy se naopak po potížích se stehnem může vrátit David Silva.

Domácí mají zcela jiné starosti než jejich sobotní konkurent. Po roce opět bojují o holé přežití, navíc přišli o manažera Marka Hughese, jemuž se nepodařilo zlepšit výkony Saints. Na jeho místo přišel někdejší trenér německého Ingolstadtu či Lipska Raplh Hasenhüttl, pod jehož vedením obral Southampton o body Arsenal, avšak ztratil v Cardiffu či naposledy doma s West Hamem. Světci se alespoň vyškrábali nad pásmo sestupu, ovšem ani zdaleka ještě nemají vyhráno.

Podle Hasenhüttla je cestou k lepším výsledkům tvrdá dřina. "Není to o zázraku, ale o těžké práci každý týden. Teď máme náročný program, jeden zápas za druhým. Víme, že los není jednoduchý, ale taková je Premier League," řekl německý kouč. Na seznamu zraněných hráčů Sotonu zůstávají Ryan Bertrand a Michael Obafemi. Otazník visí nad startem Maria Leminy, naopak k dispozici by měl opět být Pierre-Emile Hojbjerg.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Yoshida, Vestergaard - Valery, Romeu, Hojbjerg, Targett - Redmond, Armstrong - Ings
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Otamendi, Zinčenko - De Bruyne, Gündogan, B. Silva - Sterling, Agüero, Sané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.20 - 6.20 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - AFC Bournemouth  (neděle 17:30)
Manchester United se pod novým manažerem zvedl a proti Bournemouthu bude usilovat a třetí výhru v řadě. Hosté prožívají na své poměry další vydařenou sezónu a nebojí se ani dalšího slavného soupeře.

Ole Gunnar Solskjær se zpět do Manchesteru vrátil ve velkém stylu. Bývalý vynikající útočník Rudých ďáblů se do anglického města vrátil jako manažer poté, co nahradil odvolaného José Mourinha. Norský lodivod sice zatím odkoučoval pouze dvě utkání, ovšem i ta stačila na to, aby mnohým fanouškům Red Devils zahojila rány na duši, které způsobil portugalský předchůdce. United pod vedením Solskjæra zvládli klání s Cardiffem i Huddersfieldem, nadále však mají velkou ztrátu na vedoucí pětici.

Norský kouč si zatím svůj návrat na Old Trafford užívá. "Když vítězíte, každý je spokojen, tak jen pokračovat v této jízdě. Soustředíme se na náš výkon proti Bournemouthu a chceme získat tři body, protože poslední dva zápasy byly skvělé," uvedl někdejší trenér Molde či Cardiffu, kterému by měl do poloviny února chybět obránce Chris Smalling. Nejistý je start tria Romelu Lukaku, Alexis Sánchez a Anthony Martial.

Hostující Cherries si užívají čtvrtou sezónu v řadě mezi anglickou elitou a opět nejsou v soutěži pouze do počtu. Letos se manažer Eddie Howe může spolehnout například na brankáře Asmira Begoviće, obránce Nathana Akého, záložníka Ryana Frasera či útočníka Calluma Wilsona, jenž po letech strádání vinou zranění ukazuje, že když je fit, má co nabídnout. S osmi brankami patří mezi nejlepší střelce soutěže a pomáhá Bournemouthu se držet v klidném středu tabulky.

Hráči hostí se na návštěvu Manchesteru těší. "V neděli náš čeká náročný duel. Kdykoliv jedete na Old Trafford, jde o těžký úkol. Těšíme se na tuto výzvu, mají za sebou dva dobré zápasy," řekl Howe. Ve zbytku sezóny bude Cherries chybět kapitán Simon Francis, jehož čeká dlouhá rekonvalescence poté, co si přetrhl přední křížový vaz. Proti United se nepředstaví ani Lewis Cook, Dan Gosling či Adam Smith.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Lindelöf, Bailly, Shaw - Herrera, Matić - Mata, Pogba, Martial - Rashford
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Fraser, Cook, Aké, Daniels - Brooks, Surman, Lerma, Stanislas - King, Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.47 - 8.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Everton FC  (sobota 16:00)
Co napravovat mají Brighton i Everton. Oběma mužstvům se v poslední době nedaří a propadají se tabulkou. Lepší postavení náleží hostům, kterým se proti celku z jihu Anglie dlouhodobě daří.

Brighton zatím během prosince zažívá výsledkový propad. Po domácí výhře nad Crystal Palace přišly tři porážky s Burnley, Chelsea a Bournemouthem. Ztrátu všech bodů očekávali mnozí příznivci též na Boxing Day v duelu s Arsenalem, ovšem Seagulls se vyšvihli dobrým výkonem a s Gunners uhráli remízu. Racci tak nadále zůstávají osamoceni na třinácté pozici s desetibodovým náskokem na sestupové pásmo.

Proti Evertonu bude Brightonu chybět gólmanská jednička Matthew Ryan, který se s národním týmem Austrálie připravuje na blížící se Asijský pohár. Po trestu za červenou kartu by se měl do základní sestavy vrátit obránce Lewis Dunk.

Hosté z Liverpoolu se pohybují ve vyšších patrech než mužstvo z jihu Anglie, avšak ani Toffees nevychází poslední měsíc kalendářního roku podle představ. Tři body si připsaly až na druhý svátek vánoční po demolici Burnley, což byl pro Everton první plný bodový zisk od 24. listopadu. Jinak se Karamelkám v poslední době nedaří a nejen že si nechali utéct šestý Manchester United, ale samy se propadly na osmé místo za Leicester. Na záda jim navíc dýchají hned čtyři pronásledující vlčáci.

Kromě stálic dostává v poslední době prostor též mladý Dominic Calvert-Lewin a manažer Marco Silva si jeho hru pochvaluje. "Jsem za něj šťastný, ale požaduji ještě víc, protože má kvalitu dát víc nám jako týmu a může se zlepšovat. V posledních třech zápasech hrál, protože si to zasloužil a já mu věřím," prohlásil portugalský lodivod.

Statistika se vzájemných zápasů nahrává do karet víc hostům. Everton podlehl Brightonu naposledy v roce 1982, navíc se mu daří i na hřišti soupeře. V letošní sezóně se oba týmy již střetly v Goodison Parku, kde se po vítězství 3:1 radovaly ze zisku tří bodů Toffees.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Steele - Montoya, Duffy, Dunk, Bernardo - Stephens - March, Groß, Pröpper, Locadia - Murray
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Mina, Zouma, Keane - Coleman, Sigurdsson, Gomes, Digne - Walcott, Calvert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.33 - 3.34 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fulham FC - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Nejhorší dva týmy ligy se v sobotu odpoledne potkají na Craven Cottage. Devatenáctý Fulham vyzve poslední Huddersfield a vítěz tohoto klání se může přiblížit záchraně. Poražený by se naopak dostal do ještě větší šlamastiky.

Do ryze záchranářského souboje půjdou v o něco lepší pozici domácí, kteří se sice z vítězství radovali naposledy před více než měsícem, avšak v posledních dvou utkáních uhráli dvě remízy. Nejprve se bez branek rozešli v Newcastlu s tamními Strakami a na Boxing Day dělili body s Wolverhamptonem. V bitvě nováčků mohli Chalupáři dokonce zvítězit, avšak Vlci nakonec přetavili územní převahu ve vyrovnávací branku pět minut před koncem.

Jediný gól Cottagers proti Wolves vstřelil talentovaný Ryan Sessegnon, velká naděje Fulhamu i anglického fotbalu. "Potřebuje víc hrát a víc zkušeností. Potřebujeme se podívat na to, co se děje, když je na lavičce, protože je to velmi dobrý hráč. Potřebuje zesílit, protože v soubojích není tolik silný. Měl by být víc agresivní, tohle musí pochopit. Je mladý, ale vynikající," uvedl manažer londýnského klubu Claudio Ranieri.

Domácím se až na André-Franka Zamboa, jehož sužuje kotník, vyhýbají zranění. Sám Zambo by navíc měl být fit již na novoroční duel s Arsenalem. Huddersfieldu naopak dlouhodobě chybí obránce Tom Smith a záložníci Aaron Mooy s Abdelhamidem Sabirim. Především absence Mooye je citelnou ztrátou.

Terriers se trápí již delší dobu a při absenci australského středopolaře se situace ještě zhoršila. Momentálně na Kirklees Stadium drží nelichotivou sérii šesti porážek v řadě a po nadějném listopadovém obrození se tak Huddersfield v následujícím měsíci opět propadl do sestupových vod až na samotné dno. Největší slabinou Terriers je útok, dvanáct vstřelených branek v devatenácti zápasech je zoufale málo.

První měření sil v sezóně dopadlo lépe pro Hudderfield, jenž si po vlastním gólu fulhamského Fosu-Mensaha připsal jedno ze dvou dosavadních vítězství. Jinak se však více daří Cottagers, doma navíc Terriers nikdy nepodlehl.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Mawson, Ream - Chirstie, Chambers, Seri, Bryan - Cairney, Mitrović, Sessegnon
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lossl - Jorgensen, Schindler, Kongolo - Hadergjonaj, Bacuna, Billing, Durm - Pritchard - Depoitre, Mbenza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.30 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Vlak jménem Tottenham se již přehnal kolem Manchesteru City a stíhá již pouze jedno mužstvo. Tlak na Liverpool může vytvořit v případě výhry nad Wolverhamptonem. Nováček však letos již několikrát ukázal, že velké týmy umí potrápit.

Další parádní sezónu prožívají v Tottenhamu. Svěřencům manažera Mauricia Pochettina se daří na všech frontách. V Premier League dokonce tak, že se po posledním kole dostali před obhájce titulu Manchester City a jsou druzí za rozjetým Liverpoolem. Spurs navíc vybojovali postup do osmifinále Ligy mistrů a v Ligovém poháru si zahrají semifinále. Vskutku povedený ročník.

Kohouti si však dobře uvědomují, že v dobrých výkonech musí pokračovat. "Potřebujeme se připravit nejen fyzicky, ale též naše mysl musí zůstat silná, protože bude těžké konkurovat i v druhé polovině sezóny. Pro tým je důležité, že bojujeme a jsme ve velmi dobré pozici. Říkali jsme, že minulá sezóna byla fantastická. Nyní zůstáváme ve čtyřech soutěžích, přičemž loni jsme v tuto dobu byli jen ve třech, protože jsme vypadli v Carabao Cupu," uvedl Pochettino.

Také ve Wolverhamptonu si na dosavadní průběh ročníku nemohou stěžovat. Především úvod se nováčkovi Premier League vyvedl. Následně Wolves postihlo slabší období, ale nyní se jim zase začalo dařit a drží se v klidném středu tabulky na jedenáctém místě. Neortodoxní portugalský projekt drží krok především díky hráčům právě z jihoevropské země, mezi kterými vyniká například brankář Patrício či středopolař Moutinho.

I proti silnému protivníkovi chtějí Wolves zůstat u svého stylu hry. "Již jsme odehráli mnoho utkání proti top týmům, kdy jsme ukázali, že neměníme naši identitu. Snažíme se něco vybudovat, takže když se snažíte budovat, neohlížíte se, jaký zápas hrajete a jaká je nejlepší cesta k výsledku. V předchozích zápasech jsme ukázali, že umíme útočit, měli jsme spoustu střel na bránu. Způsob, jakým se připravíme na Tottenham, bude stejný," řekl manažer hostů Nuno Espirito Santo.

Spurs se dlouhodobě musí obejít bez zraněných Dembélého, Diera, Vertonghena a Wanyamy. Zpět do tréninku naskočil Aurier, zatímco Alliho start zůstává nejistý. Wolverhamptonu nadále chybí Jota, zato se vrací Dendoncker a Hause.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Sánchez, Foyth, Davies - Sissoko, Winks - Lucas, Eriksen, Lamela - Kane
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Saiss, Neves, Castro - Moutinho - Traoré, Jiménez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.44 - 7.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
Watford se zvedl a po malém přibrzdění chce porazit Newcastle. Hosté bojují o holé přežití a hodlají udržet postavení mimo sestupové příčky.

Po slabším období se Watford opět vzchopil a na konci roku se vrací k výkonům ze začátku sezóny. Na umění Sršňů nestačil Cardiff ani West Ham a na Boxing Day měla těžkou práci také Chelsea, které tři body zajistil Hazard. I tak zůstávají Hornets na uspokojivém desátém místě s minimální ztrátou na sedmý Leicester a pohodlným náskokem na sestupové vody.

Výkony týmu těší i manažera Javiho Graciu. "Můžeme vyhrát i prohrát, ale když vidím mé hráče, tak vždy předvedou to nejlepší, bojují ve všech zápasech, které hrajeme. Jsem spokojen s jejich chováním a jsem si jistý, že to udržíme i nadále," prohlásil lodivod Watfordu, kterému kromě Graye, Hughese, Prödla a Penarandy bude nově chybět též Kabasele, jenž proti Chelsea bolestivě narazil do tyče a musel brzy střídat.

Newcastle naopak zažívá další sezónu plnou nejistoty a zklamání. Slavné mužstvo ze severu Anglie se od samého začátku pohybuje ve spodních patrech, a byť se už alespoň dokázalo odpoutat ze zóny sestupu, stále má ke klidným zítřkům daleko. Naposledy schytaly Straky čtyřgólový příděl od Liverpoolu, po kterém zůstaly na patnácté pozici pět bodů před osmnáctým Burnley.

Cílem Magpies je dle manažera Rafaela Beníteze zůstat právě nad hranicí sestupu. "Jsme ve spodní polovině tabulky. Můžeme sbírat body a posunout se výš, ale hlavní je zůstat nahoře. V lednu bude naším cílem zůstat mimo poslední trojicí," uvedl "Rafa".

Záložník Shelvey již vyřešil problém se stehnem a může opět svému týmu pomoci stejně jako útočník Rondón, jenž chyběl při vysoké porážce v Liverpoolu. Zranění naopak nepustí do hry obránce Clarka a brankáře Darlowa, zatímco středopolař Ki se s reprezentací Jižní Koreje připravuje na nadcházející Asijský pohár.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kiko, Mariappa, Cathcart, Holebas - Doucoure, Capoué - Quina, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Fernández, Lascelles, Dummett, Ritchie - Hayden, Diamé, Kenedy - Muto, Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.73 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Cardiff City  (sobota 16:00)
Jak rychle se věci mění. Ještě dvě kola zpátky byl Claude Puel zatracován a výrazně sílily spekulace o jeho odvolání. Teď - po dvou výhrách nad těžkými vahami v podobě Chelsea a Manchesteru City - je téměř oslavován a jakékoliv řeči o možném vyhazovu razantně utichly. To Cardiff se tyčí jen tři body nad sestupovou propastí a jakýkoliv bod, který by se mu eventuálně podařilo uzmout, by byl pro svěřence Neila Warnocka takovou malou výhrou.

Leicester zažil těžkou první polovinu sezóny, kterou výrazně poznamenala říjnová tragédie a smrt majitele. Po solidním startu a 4 výhrách v úvodních 7 kolech následovalo v říjnu a listopadu trochu sušší období, kdy Lišky nasbíraly pouze 10 bodů v 10 zápasech za výhry nad Cardiffem a Watfordem a remízy s West Hamem, Burnley, Brightonem a Fulhamem. Vše si ale vynahradily o vánočním programu, když se jim podařilo naplno bodovat proti Chelsea a Citizens, což je vyneslo na pěkné sedmé místo v tabulce.

Cardiff naproti tomu dle očekávání bojuje o holé přežití a manažer Warnock se vyjádřil jasně - pokud má jeho celek mít reálnou šanci na udržení, potřebuje v zimním přestupovém období posílit. Na první výhru čekal nováček soutěže dlouhých devět kol, až pak přehrál Fulham a ke dvěma remízám přidal první tříbodový zápis. Od té chvíle - tedy dvacátého října - bodovali svěřenci Neila Warnocka ještě čtyřikrát. Plný bodový zápis jim přinesly výhry nad Brightonem, Wolverhamptonem a Southamptonem, bod pak brali díky remíze na půdě Crystal Palace v posledním kole.

Domácímu týmu budou chybět dlouhodobě zranění Matty James a Daniel Amartey. U hostů se otazník vznáší nad stavem Calluma Patersona, Aron Gunnarsson a Harry Arter by již však měli být svému týmu k dispozici.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Morgan, Maguire, Chilwell - Mendy, Iborra - Choudhury, Maddison, Gray - Vardy
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Manga, Morrison, Bamba, Bennett - Hoilett, Arter, Gunnarsson, Murphy - Camarasa - Reid
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.83 - 7.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Arsenal FC  (sobota 18:30)
Povánoční program Premier League si na sobotní podvečer schoval opravdovou lahůdku v podobě střetnutí Liverpoolu s Arsenalem. Domácí Reds mají už nyní jistotu, že do nového roku půjdou v pozici tabulkového lídra a svou jedinečnou fazonu hodlají potvrdit i proti Kanonýrům, kteří naopak v posledních týdnech výsledkově i herně tápají.

Právě liverpoolští jsou už jediným týmem ligy, který v polovině soutěže stále nepoznal jediného přemožitele, a Unai Emery věří, že je v jejich silách tuto šňůru neporazitelnosti dotáhnout až do konce sezony stejně jako proslulá skvadra Arséna Wengera v sezoně 03/04. Španělský manažer Arsenalu také svého nadcházejícího soupeře pochválil za výrazný pokrok, který Reds pod vedením Jürgena Kloppa zaznamenali od prohraného finále Evropské ligy proti Seville s Emerym na lavičce. "Tento pokrok je i dobrým příkladem pro nás v současné situaci. Musíme na sobě ale hodně tvrdě pracovat a potřebujeme k tomu čas a trpělivost."

Bez ohledu na Emeryho slova chvály Jürgen Klopp od sobotního duelu nečeká nic jiného než náročnou zkoušku. "Nemyslím si, že by naskočili s bílou vlajkou a prohlásili, že jsou bez šance. Bude to vážně těžké utkání, protože mají kvalitu," prohlásil německý kouč s odkazem na předešlý vzájemný zápas, který na Emirates Stadium skončil nerozhodně 1:1 a Arsenal se tehdy favorizovanému sokovi dokázal zdatně vyrovnat.

Domácí se budou muset vypořádat s absencí Jamese Milnera, který vynechal i předešlé kolo s Newcastlem, ovšem na blížící se čtvrteční zápas těžkých vah v boji o titul proti Manchesteru City by již mohl být připraven. Mimo hru zůstávají také Solanke, Matip a dlouhodobě zranění Gomez s Oxladem-Chamberlainem, který by se dle Kloppových slov mohl vrátit do tréninkového procesu v únoru.

Arsenal má se zdravotním stavem svých hráčů ještě větší starosti, a to obzvláště v defenzivě. Na marodce stále zůstávají Bellerín, Holding, Mavropanos, Mchitarjan a Welbeck, přičemž start Shkodrana Mustafiho by po několikatýdenní absenci zaviněné svalovým zraněním byl rovněž překvapením. Čerstvým absentérem je navíc Mesut Özil, jehož z výjezdu do Liverpoolu vyřadily nenadálé potíže s kolenem.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Henderson, Fabinho - Salah, Firmino, Mané
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Lichtsteiner, Sokratis, Koscielny - Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolašinac - Iwobi, Ramsey - Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.67 - 7.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC19163043:751
2.Tottenham Hotspur19150442:1845
3.Manchester City19142351:1544
4.Chelsea FC19124337:1640
5.Arsenal FC19115341:2538
6.Manchester United1995537:3132
7.Leicester City1984724:2228
8.Everton FC1976631:2927
9.West Ham United1983827:2827
10.Watford FC1983826:2727
11.Wolverhampton Wanderers1975720:2226
12.AFC Bournemouth1982927:3326
13.Brighton & Hove Albion1964921:2722
14.Crystal Palace19541017:2519
15.Newcastle United19451014:2617
16.Southampton FC19361020:3515
17.Cardiff City19431218:3815
18.Burnley FC19331317:4112
19.Fulham FC19251217:4311
20.Huddersfield Town19241312:3410

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1673)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele