Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy Cuarónovo Roma a mezi seriály hororový The Haunting of Hill House. Oba kousky pocházejí z produkce streamovací služby Netflix, drama Roma ovšem můžete shlédnout i v některých českých artových kinech.

 


Cervenak

filmy:

Hostiles - Možno životný výkon Christiana Balea v drásavo realistickom a zároveň dojímavom westerne.

Coco - Špičkovo vyrozprávaný príbeh, ktorý má dokonca prekvapujúcu pointu, to všetko v dokonalom Pixar prevedení.

Roma - Majstrovsky zrežírovaný malý veľký príbeh, Cuarónov Amarcord.

seriály:

The Haunting of Hill House - Precízne vystavaná rodinná dráma, ktorá zhodou okolností funguje aj ako horor.

The Last Kingdom, 3. séria - Momentálne asi najlepší historický seriál, ktorý v tretej sezóne dosahuje svoj doterajší vrchol.

Counterpart, 1. séria - Dva paralelné svety a dvaja paralelní (a obaja skvelo hrajúci) J.K. Simmonsovia.

 

 

Cival

filmy:

Studená válka - Fantasticky odtočená kronika jednoho destruktivního vztahu napříč dekádami, která mimo jiné ukazuje, jak moc marná je česká kinematografie.

Dej mi své jméno - Dojemná gay-romance natočená s nevídanou lehkostí a opojným citem pro každý záchvěv italského léta. Čistá filmová krása.

Nit z přízraků - Mistrovsky vyšívaná dobovka Paula Thomase Andersona, která stejně jako Cuarónova Roma potvrzuje, že velcí autoři nevymřeli a že je radost hltat jejich originální a vyprecizované novinky. Jen to chce vždycky kino.

 

 

DaViD´82

filmy:

Roma - Roma působí jako snímek, který se minul vznikem o pět dekád. Ovšem díky jeho kvalitám by se na něj nezapomnělo, ani kdyby před oněmi padesáti lety skutečně vznikl.

Nit z přízraků - Tváří se to jako mramory seroucí červená knihovna pro distingované publikum, které i tiché pokašlání bere jako nejhrubší projev hulvátství. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě, protože pod povrchem to vře skrze intenzivní podprahovou tenzi vztahů, ze které by bratři Mrštíci uchcávali černohumorným blahem.

Záhada Silver Lake - Oproti obdobným samoúčelným onanistickým mindfuckovým neuchopitelným divnostem pro divnosti, má tahle jednu nepřekonatelnou výhodu, která ji řadí po bok výše nejlepších lynchovin či Donnie Darka. Funguje totiž sama o sobě, bez jakéhokoli divákova snažení o objevení zašifrovaného významu všehomíra, čistě jako filmařsky majstrštykově vypiplaná hypnoticky podmanivá výprava do hlubin fantazijního šílenství/zdvižený prostředníček všem(u).

seriály:

Dvojí spravedlnost, 6. série - Lehce zkorumpovaní jdou proti těžce zkorumpovaným a zaplete se do toho politika, pašování a tak nějak vše; včetně, jak u této série také jinak že, nemravokárného sociálního podtextu.

The Last Kingdom, 3. série - Všichni se obávali, zda to Netflix přebráním pod svá křídla nezmrví. A on tomu naopak dal křídla, aby šlo o ultimátní historickou rubačku "s přesahem".

Norsemen, 2. série - Vikingská řada Černé zmije.

 

 

Djkoma

filmy:

Aquaman - O Vánocích bez SW člověk potřebuje jinou "pohádku", v které by si odpočinul a utekl do jiného světa. Tam, kde nestačí chůva, přichází přímočará a epická cesta do hlubin moří...

Climax - Rozhodně ne nejlepší film roku, ani jsem mu nedal 5*, ale je to až fyzický zážitek, který se v kině nepociťuje často.

Tísňové volání - Velice intenzivní a komorní film s jednou hlavní postavou. Nevěřil jsem, že to může takhle fungovat. 

seriály:

Altered Carbon - Kvalitní scifi nevzniká moc často a kyberpunk už má to nejlepší asi za sebou, ale Altered Carbon ukazuje zajímavé nápady, svět plný technologií a hlavně práci s paradoxem postav/herců, který jinde není. Nahrajte se do těla někoho jiného a zažijte něco nového.

Who is America? - Protože Sacha Baron Cohen neví, co znamená vkus a jde na hranici toho, co se dá v televizi sledovat a divák nechápe, že něco takového je možné.

Dům z karet, 6. série - Jako vážně? Nejlepší? Jasně, že ani náhodou, ale neuvěřitelný příklad, jakou sílu mají dnes sociální média, jejich dopad do ostatních médií a na tvůrčí (ne)svobodu. Nebo celá ta sezona je myšlena vážně?

 

 

Enšpígl

filmy:

Bohemian Rhapsody - Když zaplatíš za všechny opakované projekce přes litr, tak si o kvalitě filmu řekl vše.

Studená válka - Kvůli takovýmu filmu existují kina. Kvůli takovýmu filmu existuje má nekonečná láska ke kinematografii.

Léto - Svoboda, přátelství, láska, být vždy sám sebou a  dělat to co miluju. Všechny nejvyšší a nejsilnější hodnoty v jednom filmu.

 

 

hirnlego

filmy:

Diamantino - Láska, sex, trápení.

Mandy - Kult pomsty - Cosmatos, Cage, slipy.

Svět je tvůj - Gavras, Cassel, diky.

 

 

J*A*S*M

filmy:

Roma - Neobyčejný film o obyčejných věcech, v němž je každá jedna scéna malým uměleckým dílem.

Děsivé dědictví - Nejlepší horor posledních let s nejšokantnějším zvratem, co byl letos v kinech.

Zrodila se hvězda - Mainstreamová emocionální ždímačka, ale ve svém žánru stoprocentně funkční.

seriály:

The Haunting of Hill House - Hororový seriál, který je nejenom nádherně strašidelný, ale taky věnuje péči svým postavám.

Ostré předměty - Pomalý dramatický thriller odzbrojující dokonalou režií. Finále fyzicky bolelo.

The Terror - Mrazivá hororová podívaná z Arktidy, která se hrabe v temných koutech lidské duše. 

 

 

KarelR

filmy:

Zrodila se hvězda - Zdrcující romantické drama, které Bradley Cooper zrežíroval jak pán a po právu se na něj vysype kupa Oscarů.

Mission: Impossible - Fallout - Nezastavitelná akční jízda, v níž Cruise a McQuarrie znovu potvrzují, že vládnou současnému akčnímu filmu.

Avengers: Infinity War - Zázračně vybalancovaná comicsová týmovka, která (i díky působivému závěru) víceméně nemá obdoby.

seriály:

Yellowstone - Neo-westernová lahůdka, po které si budete chtít koupit ranč pod horami a svěřit ho Costnerovi.

Bodyguard - Skvělý špionážně-politický thriller, který člověka pohltí už v první scéně a vyplivne ho až na konci posledního dílu.

Altered Carbon - Parádně drsná sci-fi detektivka, v níž vás Joel Kinnaman (a jeho obří záda) donutí zapomenout na Robocopa i Sebevražedný oddíl.

 

 

kleopatra

filmy:

Alfa - Nesmírně okouzlující a podmanivý příběh, cesta za rodinou, kořeny a hvězdami a já byla vděčná, že se ještě taky dokážu ztratit.

Blackkklansman - Nekonečný taneček bílé a jejího nejtmavšího odstínu tak, jak to umí jen Spike Lee.

Bohemian Rhapsody - Živá voda pro ty, co zapomněli, pramen pro ty, co neznali.

seriály:

Ozark - Jeden by neřekl, že praní může být takový adrenalin.

Dobrý boj - Dobrá manželka Alicia žije dál v Diane a jejím Dobrém boji.

Průměrňákovi - Nesmírně vtipné a povědomé detaily ze života rodiny a jiné zvířeny.

 

 

Malarkey

filmy:

Bohemian Rhapsody - Dllouhá léta jsem si říkal, že zfilmovat počátky kapely Queen by mohl být zážitek. A ono opravdu je.

Tísňové volání - Minimalistický thriller se vším všudy. To tu dlouho nebylo.

Upgrade - Chytré, dobře natočené sci-fi, které se netají tím, že je skvělý cyber punk.

seriály:

Dabing Street - Parta z Dejvického divadla mě opět parádně pobavila.

The Haunting of Hill House - Pokud máte rádi duchařinu, tak tohle je podle mě její esence.

Vzteklina - Česká televize opět vytasila eso z rukávu a připravila si super thriller z prostředí Šumavy, ze kterého tu syrovou atmosféru nejenom uvidíte, ale i ucítíte. 

 

 

Marigold

filmy:

Roma - Neskonale vtahující zážitek, který až maniakálním důrazem na detail rekonstruuje zaniklý svět dětství a vzpomínek. Svět plný neokázale houževnatých osamělých žen.

První člověk - Fyzicky drtivý a přitom křehce lyrický portrét známého muže a události, které ale film nahlíží z překvapivě komorní perspektivy. Emocionální KO.

Zloději - Sociální drama i nevšední rodinná tragikomedie zasazená ve světě, kde se nositeli empatie a humánních hodnot stává parta zlodějíčků z okraje společnosti. Art s vřelým srdcem.

seriály:

The Haunting of Hill House - Nevyrovnané, ale v nejlepších momentech revoluční spojení "haunted house" hororu s psychologickým dramatem o traumatech z dětství.

The Last Kingdom, 3. série - Historické béčko s áčkovými postavami se pod rukou Netflixu změnilo v suveréna. Nabušené, vtipné a dojemné vyvrcholení vztahu krále a jeho nejlepšího nepřítele v klidu dorovnává veškerou konkurenci.

American Crime Story: Versace - Vražda jako umělecké gesto. Nevšední portrét notorického vraha a lháře, který všechno směřoval k vrcholnému dílu; zabití krále módy.

 

 

Matty

filmy:

Roma - Nejlepší porno pro cinefily za mnoho let.

Vzplanutí - Režijně mistrovské vyjádření toho, že život je matoucí a plný otázek, na které nikdy nedostanete odpověď.

Šťastný Lazzaro - Realistická pohádka, která změní váš pohled na svět.

seriály:

The Little Drummer Girl - Špionážní thriller, v němž všichni neustále mění barvy a v němž na každé barvě zároveň hodně záleží.

Patrick Melrose - Temně komediální minisérie s neobyčejným porozuměním pro všechny, kdo měli někdy chuť vyskočit z neotevíratelného okna hotelového pokoje.

The Haunting of Hill House - Prvotřídní, nikoliv prvoplánová lekce strašení.

 

 

novoten

filmy:

Zrodila se hvězda - Instantní klasika plná palčivých životních rozhodnutí, sladkobolu a dokonalých písní.

Avengers: Infinity War - Nový pohled nejen na komiksy, ale v první řadě na blockbustery. Na první pohled slepená týmovka nejroztodivnějších přírůstků, která ale nemá slabé místo.

Annihilation - Nenápadná, ale o to upřímnější sci-fi, po okraj naplněná nečekanými zvraty nebo netradičními inspiracemi. 

seriály:

Pose - Rodinné drama, které zdůrazní nejprimárnější lidské hodnoty, obraz doby i soulad perfektních songů. Neopakovatelná záležitost. 

Akta X, 11. série - Nostalgická i sebekritická kompilace všech žánrů i nálad. Nesmrtelná dvojice opět (a tentokrát už nejspíš opravdu naposledy) spolu. 

Santa Clarita Diet, 2. série - Nejbláznivější twisty, nečekaní hosté a tím spíš parádní herecké výkony. Zombie tematika ještě nikdy nesahala takhle vysoko. 

 

 

POMO

filmy:

Nepřátelé - Velkoplátnová westernová odysea do drsných amerických krajů, ve kterých si hrstka lidí se šrámy na duši musí k sobě najít cestu při putování za svobodou, za povinností a za vykoupením.

Bohemian Rhapsody - Smutná, ale životní energií nabitá pohádka o výjimečném umělci, který do toho dal všechno. Silně inspirovaná příběhem jedné slavné kapely, kreativně a filmařsky báječně používající její megapopulární písničky.

Dej mi své jméno - Psychologicky mistrovské, nesmírně citlivě vykreslené vzplanutí nečekané vášně mezi dvěma lidmi a následné trýznavé bolesti z odločení po prvním zamilování se.

 

 

Shadwell

filmy:

Jack staví dům - Holka vedle mě, co jsem ten večer vyexpedoval do nebe, mi z tý dantovský phantasmagorie v půlce odešla.

Oni a Silvio - Co je 25 let existence Roxy proti těmhle prostopášnostem za 131,8 % HDP.

Archa světel a stínů - Byl jsem letos v táborský zoo majitele Ekospolu a.s. Korce, ale v tomhle safari muzeu je David Bordwell a během titulků se nikdo ani nehnul.

 

 

Tosim

filmy:

Chata na prodejTomáše Pavlíčka si budu muset začít všímat víc, protože to, co zde předvádí on se spoluscénáristkou, oba narození koncem osmdesátých let, je prostě neuvěřitelné. Naprosto reálné situace, věty, problémy, minulost souvisí se současností a nakonec se stejně nic nevyřeší...

Mission: Impossible - FalloutTom Cruise je samozřejmě vynikající (i já mám problém s jeho soukromím), ale je potřeba říci, že za úspěchem jeho několika posledních projektů stojí jeden jediný režisér a scénárista. To on udělal Fallout tím, čím je. Svou akcí, osudovostí a důrazem na morální dilemata stojí a padá téměř výhradně s Christopherem McQuarriem.

První člověkDamien Chazelle mě fascinuje, jak zvládl ukočírovat výpravnou, intimní i společenskou složku filmu a pomalu, ale jistě mě uchvacovat. A co předvedl Justin Hurwitz v hudbě, to je přímo esence energie i romantiky!

seriály:

Ostré předměty - Letos chci ze seriálů vypíchnout jenom tento. Gillian Flynn to zase dokázala. Tak šest dílů seroš plyne sice neklidně, ale žádná zvláštní překvapení se nekonají a v posledních dvou částech vás všichni zúčastnění bijí šoky po palici.

 

 

T2

filmy:

Ready Player One: Hra sa začína - Dobrodružná sci-fi jazda ako sa patrí, taká príjemná filmová udalosť.

Upgrade - Delikatesa, kde je dobrá krimi zápletka, výborné zvraty, prekvapenia, zaujímavá myšlienka sveta budúcnosti, ktorý je na dosah.

Avengers: Nekonečná vojna - Záporák Thanos je znesiteľný, triková stránka fajn, akcia výborná, tam od Marvelu dominujú a odľahčené scénky nadmieru pobavia.

 

 

Tom Riddle

seriály:

Pose - Jednoduše největší seriálová událost posledních let, bohužel prakticky neznámá.

American Horror Story, 8. série - Po několika problematických sezónách se AHS vrací zpátky na vrchol.

Heathers - Minisérie, která skládá důstojnou poklonu původnímu filmu, a zároveň přináší spoustu vlastního.

Reklama

Související novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

04.04.2024

Fantastická čtyřka, vlajková loď příštích marveláckých let, opět získává reálnější kontury. Ústřední kvartet je již jasný, v hlavních rolích se objeví Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Ebon Moss-Bachrach… (více)

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

18.02.2024

Hvězdný Nicolas Cage nedávno zazářil v komedii To se mi snad zdá, zároveň se ale nechal slyšet, že plánuje svou filmovou kariéru i po tomto oslavovaném výkonu pověsit na hřebík a pouze dodělat… (více)

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

03.02.2024

Večer v sobotu 3. února 2024 proběhl v Divadle Archa v Praze 14. ročník slavnostního předávání Cen české filmové kritiky, které každoročně uděluje Sdružení české filmové kritiky výrazným a chváleným… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama