Jakmile nemáme zabijácký instinkt, je to špatné, ví v Budějovicích

  11:01
Po prohře 0:4 v Havířově klesli hokejisté Českých Budějovic v první lize na čtvrtou příčku. V sobotu si mohou Jihočeši doma spravit chuť proti Ústí nad Labem.

Asistent českobudějovického trenéra Aleš Totter. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Podle asistenta trenéra Aleše Tottera rozhodla o porážce v Havířově první inkasovaná branka. „I po dlouhé cestě jsme měli prvních dvanáct minut hry dobrých. Sice to nebyla dominantní převaha, drželi jsme se však na puku, ale už jsme se netlačili do brány,“ popisoval Totter.

„Pak dal soupeř první gól a rozložení sil obou týmů se změnilo. Měli jsme tam sice ještě pár momentů, ve kterých jsme se mohli dostat zpátky do zápasu, ale nevyšlo to. Navíc nás vychytal brankář Ondřej Bláha (bývalý hráč Motoru), který má na nás speciální motivaci.“

Je to tak, že jakmile venku nedáte první gól, tak vaše hra jde dolů?
Týmy asi ze začátku utkání čekají, co předvedeme. A jakmile nemáme správný zabijácký instinkt, důraz v koncovce či moment překvapení, tak je to špatné. Naše sebevědomí jsme ukázali jen v některých venkovních zápasech, třeba v Kladně, v Jihlavě či ve Frýdku-Místku. V Havířově to bylo bez gólu, takže špatné.

Máte teď také horší období, co se týká zranění či nemoci hráčů. Jak je na tom například kanadská posila Vincent Dunn, který si hned ve druhém utkání za Motor po souboji zlomil ruku? Bude tady pokračovat i potom, co se dá dohromady?
Musíme to ještě vyřešit, čas máme do konce ledna. Ale vzhledem k tomu, že chceme hrát co nejdéle, tak plánujeme také mít co nejširší kádr. Také Dunn tím, že je důrazný a nebojí se zastat týmu, zapadá do našeho kádru. To jsou důležité faktory, ale nechci předjímat. Ve středu by měl jít na kontrolní rentgen a uvidí se, jak na tom je. Měl sice smůlu, může se však s týmem připravovat v posilovně. Všechno nám ale říká, že si ho tady máme nechat.

Útočník Martin Beránek je na turnaji s reprezentací, ale proč nehrál další forvard Martin Heřman? Tomu se forma přeci zvedá.
Měl na jeden zápas stopku, ale dnes už doma naskočí. V Havířově nám chyběl i Václav Karabáček, který měl lehčí virózu. Ten bude už také hrát a doma budeme kompletní. Všichni tři, kteří nám ve čtvrtek chyběli, jsou hráči, kteří by svým důrazem a pohybem byli v Havířově hodně platní. Jenže na hřišti byli jiní, kteří měli dát gól. Tým byl i tak kvalitní na to, abychom tam vyhráli.

Na turnaji v Davosu se v třineckém dresu zranil brankář Petr Kváča. Ten se měl 15. ledna vrátit zpátky do Budějovic. Řešíte teď, co s brankáři?
U Petra jde nakonec o mírnější zranění, které bude léčit snad maximálně dv a týdny. Sice to vypadalo hůř, ale úplně přesnou diagnózu nemáme. Potom by se měl Kváča v polovině ledna, maximálně na jeho konci, vrátit. Hlavně pro něj to je škoda, mohl si zachytat na parádním turnaji. Myslím si, že jeho angažmá v Třinci se nám může zúročit, přijde z vyšší soutěže. Celkově byl zájem o naše hráče z extraligových týmů, my jsme je však moc neuvolňovali, protože jsme jim nechtěli motat hlavu. Chceme, aby se soustředili hlavně na Motor, ale u brankáře to bylo jinak. Petr je ambiciózní, na nejvyšší soutěž má a jsme rádi, že si ji zkusil a nám pak pomůže ve finále naší sezony.

Přestupní termín končí 30. ledna. Je tedy ještě ve hře příchod nějakého hráče do kádru Budějovic?
Rozhlížíme se. Ještě na to máme měsíc, který může přinést cokoliv. Byli bychom však hloupí, kdybychom nechtěli mít co nejširší kádr. Například se vrátí obránce Ondřej Kachyňa. Kdyby se nám někdo z beků zranil, tak aby byl on na pozici sedmého či osmého obránce. Vůbec by tedy nebylo od věci mančaft ještě víc rozšířit, i s tím, že by pak někteří hráči nechodili do zápasů. Pak se nám to ale vrátí, až se třeba zraní dva, tři kluci. Jestliže tady chceme hrát až do konce dubna, tak by ten kádr měl být dostatečně velký, aby tu byla i mezi hráči větší konkurence.

Díváte se zřejmě hlavně po útočnících.
Spíš to s Vaškem (hlavní trenér Václav Prospal) vidíme na útočné řady. Je to také o nabídce, jsme ve výběru trochu omezení. Teď jsme sice sahali do ciziny, protože v českém rybníce jsou hráči přebraní a spousta týmů má ty samé problémy, a to i v extralize. Proto sondujeme a promýšlíme různé varianty. Máme na to ještě měsíc.

Kvůli prohře v Havířově se pořadí v horní části tabulky zase měnilo. Jste čtvrtí. Dá se i tak říci, že o první čtyřce tabulky je už rozhodnuto?
Mělo by to tak zůstat, i když se to ještě bude přehazovat. Pro nás je důležité uhrát alespoň druhé místo, abychom obě kola play off začínali doma a také případný sedmý, rozhodující zápas byl v Budvar aréně. Zatím máme opravdu velké rozdíly ve hře doma a venku, takže je to pro nás priorita. Náš cíl je teď být do druhého místa po základní části.

Často s Václavem Prospalem měníte sestavu, rozložení útoků a podobně. Máte pořád i teď po Vánocích testovací období, ve kterém si chcete vyzkoušet všechny varianty?
Už bychom to chtěli nějak ustálit a některé lajny už mohly hrát pohromadě. Jenže kvůli některým zraněním a trestům jsme to museli měnit. Zatím necháváme pohromadě jen první formaci. Třeba Karabáčkova lajna by se už také nemusela měnit, sestava si bude sedat. Po Novém roce s tím už moc hýbat nechceme, je však jasné, že musíte reagovat na stav utkání, zranění a podobně.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

S Benákem i Galvasem. Česká hokejová osmnáctka vyráží na mistrovství světa

19. dubna 2024  19:37

Trenér David Čermák zveřejnil českou nominaci na mistrovství světa hokejistů do 18 let, které se...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...