Poutníci Taizé v Madridu rozjímají o pohostinnosti

Poutníci Taizé v Madridu rozjímají o pohostinnosti
29. prosince 2018 Události Autor: Filip Breindl

Udělat místo pro Krista ve svých životech – to je téma pro rozhovor mezi převorem ekumenické komunity Taizé, bratrem Aloisem, a madridským arcibiskupem, kardinálem Carlosem Osorem v rámci dnešního programu Evropské pouti důvěry na zemi. Jde o jeden z řady workshopů připravených ve španělské metropoli pro dnešní odpoledne. Vycházejí z ústředního motivu letošního ročníku „nezapomínejme na pohostinnost“.

Mezinárodní setkání organizované komunitou bratří z Taizé se na přelomu roku v některé z evropských metropolí koná po 41., v Madridu vůbec poprvé. "Ve Španělsku se dosud setkání konala v Baceloně či Valencii. Madridská část církve nebyla Taizé příliš nakloněna, změnilo se to s novým biskupem," komentuje to český účastník Matěj Šulc. Kardinál Osoro se stal hostitelem novoročního setkání Taizé v krátké době podruhé – před třemi roky přivítal poutníky jako arcibiskup ve Valencii.

Workshopy patří k programu úvodních dvou dní, jejichž pevnou součástí je také ranní, polední a večerní modlitba - ta na závěr dne probíhá společně, předchozí v hostitelské rodině, farnosti či některém z městských kostelů. "Vždy je tam nějaká možnost ztišení, kdy je pro tento účel otevřený kostel. Řada workshopů je biblických či jinak spojených s křesťanstvím, ale také program hudební, kulturní, zaměřený na poznání kultury hostitelské země. Následuje večeře a v hale je potom večerní modlitba trvající do devíti, desíti večer," popisuje Matěj Šulc. 

Na místě je asi 15 tisíc poutníků včetně několika desítek z České republiky. Starají se o ně členové madridských farností a křesťanských sborů. "Hledejme cesty, jak pohostinnost učinit šancí pro všechny - nejen pro ty, kdo ji zakoušejí, ale i pro ty, kdo druhé láskyplně přijímají," poznamenal ke zvolenému mottu převor komunity Taizé, bratr Alois. Setkávání s lidmi z jiných zemí i kultur podle něj přispívá k tomu, že lidé lépe rozumějí vlastním kořenům a identitě.

 

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony