Antropologický průzkum kostí olomouckých Přemyslovců se prodlužuje. Archeologové teď zkoumají, co měli Přemyslovci na jídelním lístku

29. prosinec 2018

Kosti objevené v olomouckém Klášterním Hradisku patří moravským Přemyslovcům, ukázaly první analýzy pražských antropologů. Průzkum zhruba tisíc let starých ostatků, které podle historických pramenů náleží knížatům Otovi I., Otovi III. a jejich rodinným příslušníkům, tím ale ještě nekončí. Naopak se oproti původnímu plánu protáhne. Antropologové totiž chtějí své bádání rozšířit tak, aby zjistili, jaký byl zdravotní stav Přemyslovců nebo co patřilo do jejich jídelníčku. 

„Je tady vysoká naděje, že to Přemyslovci jsou,“ říká Jan Frolík, který se pražskými i olomouckými Přemyslovci dlouhodobě zabývá. „Budu muset požádat o prodloužení reversu, který jsem měl do února, protože se to trošku protahuje. Chceme to udělat důkladně a pořádně, abychom si mohli být jisti těmi závěry," vysvětluje Frolík.

Což v praxi znamená, že se dají sledovat stopy nemocí a zranění na kostech. Rádi bychom odebrali vzorky na izotopy stravy, abychom věděli, jestli se stravovali lépe než ostatní,“ popisuje důvody prohloubeného antropologického průzkumu Jan Frolík.

Ota I., který byl synem knížete Břetislava a Jitky ze Svinibrodu. Měl přízvisko Sličný. Jestli opravu takový byl může podle Frolík moderní antropologie potvrdit. Vědci tedy chtějí získat informace o tom, co Přemyslovci jedli i jak vypadali a hlavně díky olomouckému nálezu by se měla potvrdit příbuzenská vazba mezi olomouckou a pražskou větví vládnoucího rodu. Kosti olomouckých Přemyslovců byly po staletí ukryté ve zdi chrámu svatého Štěpána v areálu olomouckého Klášterního Hradiska.

Při jejich objevu bylo na první pohled jasné, že v malované truhlici, kterou navíc chránil cínový sarkofág, byly promíchány kosti hned několika lidí. Vnitřní malovaná truhlice prošla teď základní restaurátorskou péčí, říká Simona Jemelková z Arcidiecézního muzea. Malovanou schránu si můžou už v těchto dnech prohlédnout návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci ve stálé expozici. A to do té doby, než muzeum sežene řádově statisíce korun na důkladnou opravu.

autor: bam
Spustit audio

Související