Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka zapomněla dítě na parkovišti, hyeny se seběhly: Jak to vidí psychiatr?

Autor: chal - 
29. prosince 2018
15:36

Asi každý někdy ztratil klíče nebo peněženku. Ale co dítě? Případ miminka, které matka zapomněla v autosedačce na parkovišti v Mladé Boleslavi, mnohé šokoval. Pro Blesk se o něm vyjádřil i uznávaný psychiatr Jan Cimický (70). Šlo podle něj o projev nebezpečné poporodní psychózy?

Mladoboleslavští strážníci ve čtvrtek večer řešili kuriózní nález. Dostali totiž oznámení od muže, který na parkovišti před autoservisem v ulici Na Radouči našel tříměsíční dítě v autosedačce. Městští policisté se o dítě do příjezdu záchranářů postarali, miminko bylo naštěstí v pořádku. Díky tipu oznamovatele se pak policistům podařilo kontaktovat matku.

Ke kauze malého nalezence se pro Blesk vyjádřil psychiatr Jan Cimický. „Zřejmě to nebyl úmysl, vypadá to spíš na roztržitost,“ řekl s tím, že rozhodně nešlo o projev poporodní psychózy. „V takovém případě by matka musela dítě na místě nechat a třeba ho ještě nějak poškodit,“ vysvětlil.

Jan Cimický se prý ve své praxi setkal s několika případy, kdy rodiče podobně zapomněli na své dítě a odjeli bez něj. „Jaroslav Hašek svého syna zapomněl v kavárně, když se tam s ním šel pochlubit,“ přidal psychiatr úsměvnou historku. „V jeho případě svou roli sehrála intoxikace,“ připomněl spisovatelovu zálibu v alkoholu.

Příběh ztraceného dítěte mezi čtenáři Blesku vyvolal obrovský ohlas. Mnoho ohlasů bylo krajně negativních, řada lidí se však podělila o vlastní podobnou zkušenost a potvrdila tak slova Jana Cimického, že zapomenout někde své dítě je sice výjimečné, ne však nevídané.

Eva V. například své dítě nikde nezapomněla, zato její manžel ano. „Když se nám narodil první syn, tak ho manžel nechal v kočárku před sámoškou v Libni,“ napsala pobaveně. Jan B. událost vysvětlil „mladoboleslavským“ syndromem, který se prý projevuje právě roztržitostí a podivným chováním.

Inspiraci v zapomětlivých rodičích našla Soňa Š. „Když nechám na parkovišti svoje skoropuberťáky, tak mi je taky vrátí?“ zeptala se s nadsázkou. Manžel Oliny H. prý jednou také zapomněl autosedačku, naštěstí ale bez dítěte. Sedačku totiž někdo ukradl.

Pavel Z. přidal k dobru historku o kamarádovi, který zapomněl syna v hospodě a zamířil do jiné. „Když přišel k večeru domů, tak se ho manželka ptala, kde má dítě. V tu ránu v něm hrklo, sedl do auta, jel pro dítě, přišel o papíry a stal se z něj abstinent,“ popsal Pavel.

bledulka ( 30. prosince 2018 21:12 )

Ať si každý píše, co chce.... Nechat 3-měsíční dítě na parkovišti na zemi nemá omluvu. Pro normální milující matku je něco takového nepředstavitelné. To se nedá ani vysvětlit ani omluvit. Za mé 3 děti bych dala život a vždycky byly na prvním místě (a jsou...). Takže žádný psychiatr, žádné hyeny. Normální mateřská láska a mateřský pud.... Chlapi o tom nemůžou (byť psychiatři) nic vědět. Pro mě, která svého nejmladšího syna kvůli své vážné nemoci nemohla vidět 2 měsíce po jeho narození, je taková věc absolutně neomluvitelná. Co na to říct.... Lákavá nákupní centra, spěch, SMS,prostě dnešní doba.... Chudáci děti od těch přetechnizovaných maminek, pro které je jejich noťas nebo mobil na prvním místě...

1esetka ( 30. prosince 2018 18:08 )

Nechápu tu potřebu matku omlouvat.

prasatkopepicek ( 30. prosince 2018 12:26 )

Dnes je nejaky svatek? Tak to mi asi uniklo...

Taurus70 ( 30. prosince 2018 10:11 )

Prasepepku chapu ze ve svatek na Vas nikdo nedohlizi ale mohl by jste nas usetrit Vasich stupidnich komentaru?Chapu ze jako velmi dusevne nemocny clovek rad exibujete ale vetsina prispevku se snazi lidsky reagovat na komentare i kdyz chapu ze Vase mentalni retardace Vam neumoznuje toto rozeznat,tak sup sup,zazvonte si pro prasecky a honem spinkat😂😂😂😂😠

prasatkopepicek ( 30. prosince 2018 08:32 )

Tak jako ho obcas chlap zapomene vcas vytahnout, baba obcas zapomene ze je vdana tak tady proste zapomneli dite na parkovisti. Rusky svab z hradu taky zapomnel svuj prezidentsky slib a jak ho maji lidi radi. Lidi proste zapominaji...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání