Jan Dvořák a Jaroslav Formánek: Čechoslováci v Gulagu II.

Jan Dvořák a Jaroslav Formánek: Čechoslováci v Gulagu II.

Adresa:

Ostrava, Smetanovo náměstí 222/8

Termín: 9.1.2019
Vstupné:

Zdarma

9leden středa 16:00

Žánr: ostatní akce


Seznamte se s osudy Čechoslováků vězněných v Gulagu Gulag je dnes synonymem pro označení všech podob represí ze strany sovětských totalitních režimů. Druhý díl knihy Čechoslováci v Gulagu je volným pokračováním publikace odvozené od stejnojmenného televizního dokumentu České televize. Seznamte se s dramatickými osudy dvanácti krajanů postižených politickými represemi.

Osudy "buržoazní tanečnice a zasloužilého bolševika", manželů Gertrudy a Alexandra Arosevových; českého polárního letce a účastníka výpravy na severní pól Jan Březiny; bojovníka proti nacistické a komunistické totalitě, držitele Řádu Bílého lva (2000), plukovníka Pravomila Raichla; malíře a grafika Vladimíra Levory, trestaného za vzpomínky na sovětský pracovní tábor; či příběh Karla Goliatha, zakládajícího člena KSČ, nejdéle vězněného Čechoslováka v Gulagu; a dalších… Knihy Čechoslováci v Gulagu I. a Čechoslováci v Gulagu II. vyšly jako společné publikace České televize a Ústavu pro studium totalitních režimů vydané ke stejnojmennému třídílnému dokumentu natočenému k 100. výročí bolševické revoluce v Rusku.

Kniha vznikla na základě výzkumu v bývalých sovětských archivech, dostupné literatury a spolupráce s příbuznými obětí. Mgr. Jan Dvořák Ph.D. historik působící od roku 2010 v Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Magisterské i doktorandské studium historie absolvoval na Slezské univerzitě v Opavě. Specializuje se na české a československé dějiny 20. století – konkrétně na tematiku politických represí v SSSR a dějiny židovských komunit ve střední Evropě. Je autorem několika tematických publikací a řady odborných i popularizačních článků. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jan Dvořák a Jaroslav...

Zámek ZábřehOstrava (4.5 km)

STING ApartmentsHavířov (10.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)