InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Jednota Tábor vylepšuje obchody i nabídku služeb. Poštu Partner ale odmítá

Diplom za první místo pro vlašský salát ze slapské výrobny zaujímá čestné místo v kanceláři ředitele Jednoty Víta Sechovce. , Autor: L. Kolářová

Diplom za první místo pro vlašský salát ze slapské výrobny zaujímá čestné místo v kanceláři ředitele Jednoty Víta Sechovce.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR – Obchodní družstvo Jednota Tábor má za sebou úspěšný rok. Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) letos ocenila prestižním certifikátem tři prodejny Tip na Táborsku – v Mladé Vožici, Rentu v Sezimově Ústí a v Soběslavi, a také dvě prodejny Tuty – v Čekanicích a Rubín v Bechyni. Vlašský salát speciál z výrobny lahůdek ve Slapech zase získal první místo v krajské soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Podařilo se zrekonstruovat a vylepšit další prodejny, a to nejen ve městech, ale i na venkově, ke kterému se Jednota stále hlásí. V rozhovoru ředitel táborské Jednoty Vít Sechovec mluví i o Poštách partner nebo krajské podpoře venkovských prodejen.

 

Kraj umožňuje žádat o dotaci na provoz vesnických prodejen. Pomůže to obchody na venkově udržet?

Program obnovy venkova Jihočeského kraje umožňuje podpořit provoz prodejen v obcích o velikosti do 500 obyvatel. Obce však mohou žádat o příspěvek na energie pouze v prodejnách, které jsou v jejich vlastních nemovitostech. Proto jsme dopisem oslovili některé obce, zda nechtějí uvažovat o odkoupení objektů prodejen, aby mohly dotace od kraje čerpat. Ozvali se nám z Budislavi, Řípce a Radkova, kde o tom uvažují. Pokud bude prodejnu vlastnit obec, my si ji pak můžeme pronajmout. I my se o zachování prodejen na vesnicích snažíme. V nejmenších prodejnách dáváme prodavačkám stálý plat, protože tam nemohou být hodnoceny podle tržby jako ve větších místech. V nejmenších prodejnách by se při odměňování podle výše tržby neuživily.

Může prodavačka ovlivnit, jestli lidé do prodejny chodí nebo je to jen o cenách zboží?

Já věřím, že to je i o člověku. Tak třeba paní Volková a paní Krausová v naší prodejně na třídě 9. května jsou určitě příkladem. Tato prodejna je speciálka naší výrobny lahůdek, které tu představují 50 procent veškerého prodeje, zatímco v jiných prodejnách je to tři až pět procent. V této prodejně by nemuseli mít další doplňkové zboží jako třeba hračky nebo průmyslové zboží, ale vedoucí Jana Volková tam toto zboží chce, aby měla nabídku pro své zákazníky co nejširší. A po večerech pak v kanceláři této prodejny vyrábějí dárkové koše. Něco navíc ale dělají i ostatní prodejny. Ve všech 51 našich prodejnách lze třeba vyřídit úhradu složenek. To zákazníci vítají, protože se pošty jednak na venkově ruší a jednak podání složenky na poště stojí víc než u nás. Našim prodavačkám patří obdiv, že ke své práci zvládají i tuto agendu.

Ve vašich prodejnách nejsou Pošty partner?

Ne, nikde. Pouštíme se do všeho možného, co může služby našim zákazníkům vylepšit, ale Poštu Partner dělat nebudeme, dokud budou podmínky od České pošty tak nerovné. Pokud vím, tak z družstevních prodejen Coop má jednu poštu ve své prodejně Kaplice, dvě České Budějovice a větší měrou se do toho pustila jen Jednota Milevsko. Já nejsem proti sdružování služeb na venkově, ale musí to být výhodné pro všechny, nejen pro Českou poštu. Příkladem je pro mne družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí, kde provozují nejen pošty, ale i čerpací stanice. Zapojeny jsou však do toho i obce a všichni si vzájemně pomáhají. My jsme se pokusili s obcemi na Táborsku dohodnout, že převzetí pošt odmítneme společně a tím Českou poštu přimějeme ke zlepšení podmínek. Některé obce ale dostaly strach, že pošta svou pobočku zavře a oni přijdou o tuto službu pro občany. Tak do toho šly a teď koukají. Dokud se tedy podmínky od České pošty nezlepší, v našich prodejnách Pošta partner nebude.

Co se vám letos podařilo v prodejnách vylepšit?

Prodejny Tip, kterých je v okrese dvanáct, máme skoro všechny zrekonstruované. A všude rekonstrukce a vylepšení interiéru přinesly zvýšení tržby. Teď se zaměřujeme na prodejny Tuty. Rekonstrukcí prošly prodejny Centrum na sídlišti Nad Lužnicí v Táboře, dále prodejna v ulici K Háječku v Sezimově Ústí, další v Soběslavi a také menší prodejny v Košicích, Choustníku, Dírné, Želči, Táboře-Měšicích, Roudné nebo v Tučapech. V sezimovoústecké Rentě je velmi oblíbené nápojové centrum, kde teď lze koupit i vychlazené sudy s pivem.

Jaké investice plánujete na příští rok?

Největší akcí bude přístavba prodejny v Chýnově. Tamní prodejna pak postoupí z kategorie Tuty mezi prodejny Tip a tím se zvětší i její sortiment. Na to se opravdu těším. Další velkou akcí bude rekonstrukce a zvětšení prodejní plochy v Malšicích.

Prozradíte, v čem spočívá tajemství vyhlášeného slapského vlašského salátu?

Potěšilo mě, že náš vyhlášený vlašský salát speciál získal letos v červnu první místo v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Ale i bramborový salát je velmi oblíbený. Na konci roku počítáme výrobu salátů na tuny. Základ tkví ve výrobě vlastní majonézy a pak v typickém jemnějším umletí surovin. S výrobou chlebíčků se salátem pak souvisí i druh veky. Nedávno jsme dělali výběrové řízení na předkrájenou veku a naším požadavkem samozřejmě bylo, aby veka byla hutná a udržela salát. Ale kromě tradičních chlebíčků se salátem se nevyhýbáme ani novým trendům. Vždycky po roce vyřazujeme z výroby to, co má nejmenší poptávku a snažíme se zařadit něco nového. Sledujeme, co kde frčí, jako špioni si to třeba i vyfotíme. Nebo nám někdo dá tip. Před časem mě inspirovala i moje dcera, když přišla s tím, že žádané jsou jarní chlebíčky. Už je taky máme v nabídce.

-pr-

 

 

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace