29. 12. 2018 | Petr Pavlík

SPA - KOB 6:2 - Dorost bere čtyři body!

II/10, sobota 29. 12. 2018
Sparta - Kobra SPA - KPR
Sparta: Krbeček – Tomov, Brůna, Ducháč, Ludvík, Menzel, Horáček – Broš, Mácha, Höll, Krupička, Straka, David, Červenka, Kalný, Němec, M. Vitouch, Výkruta. Trenér: Richard Žemlička.
Kobra: Tuček (41. Liemann) – Bucek, Mašek, Šesták, Bartoň, Klobouček, Frydrich – Král, Nápravník, Rajilič, Valenta, Halfar, Strnad, Lederer, Kvasnička, Tůma. Trenér: Milan Vrzal.
Branky a nahrávky: 1. Krupička (Broš), 17. Výkruta (M. Vitouch), 20. Červenka (M. Vitouch), 29. M. Vitouch (Červenka), 40. Tomov (Němec, Kalný), 56. Broš, roz. gól v nájezdech Broš - 19. Nápravník (Valenta), 60. Lederer (Bucek, Strnad). Rozhodčí: Čáp - Nekvapil, Hána. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 63. Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:2.
Sparťané vyhráli sedm z posledních osmi zápasů, na což chtěli navázat i v rámci desátého kola, ve kterém doma přivítali pražskou Kobru. Začátek utkání se lépe vydařil domácím, kteří na konci druhé třetiny vedli už o čtyři góly. Ve třetí třetině si sparťané své vítězství pohlídali a po zásluze zvítězili. V nadstavbě musely o držiteli čtvrtého bodu rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž vystřelil bonusový bod Josef Broš. Sparťané zvítězili 6:2 a další cenný bod uzmuli v nájezdech.

Komentář

Domácí hokejisté vstoupili do utkání jako nezastavitelný tajfun a odměnou jim za to byla první vstřelená branka. Hned po třiatřiceti vteřinách hry našlápl do pravé straně útočného pásma Jan Krupička a svůj únik dokázal bekhendovým blafákem přetavit v úvodní gól. Sparťané byli při chuti a hostující brankář Tuček musel být neustále v pozoru, například při akci urostlého Máchy, který jen lehce posunul kotouč na najetého Broše, jehož jedovatou střelu zlikvidoval pomocí své vyrážečky branický gólman Tuček.

Necelé tři minuty před koncem úvodní třetiny se doslova roztrhl pytel s góly. Nejprve se prosadili domácí, kteří i s trochou přispění nedůslednosti branických obránců zvýšili svůj náskok. Vitouchovi se podařilo udržet kotouč na holi ve středním pásmu a následně ho předložil na Ondřeje Výkrutu a sparťanský útočník adresovanou přihrávkou nepohrdl, když přesnou střelou zamířil do nepokrytého prostoru brankářem Tučkem.

Neuběhly však ani dvě minuty od posledního sparťanského gólu a sebevědomí domácích hráčů srazil zase o něco níž hostující forvard Ondřej Nápravník, který dokonale trefil mezírku mezi Krbečkovou lapačkou a levou tyčí. Radost hostů ze snížení však netrvala příliš dlouho, jelikož v poslední minutě prvního dějství se před brankou opřel do puku Jakub Červenka, a vrátil tak svému týmu dvoubrankové vedení.


Ve stejném stylu odšpuntovali sparťanští borci i druhou dvacetiminutovku. Hned po dvou odehraných minutách vyrazili domácí znovu na zteč do útočného pásma a Krupička mířil sám vstříc Tučkovi, na kterého ovšem svou střelou nevyzrál. Zde domácí nakopli svoje motory a tlačili svého soka v jeho obranném pásmu. Ještě před půlkou zápasu musel brankový rozhodčí znovu rozsvítit zelené světlo, jelikož Michal Vitouch si skvěle počínal v souboji u hrazení a s pukem na holi pokračoval v cestě až do brankoviště, kde si potáhl puk a pak ho bez větších problémů uklidil už do prázdné branky.

Hosté se mohli dostat do hry v početní převaze, která jim byla nabídnuta hned po inkasovaném gólu, ale ani v té nedokázali výrazněji provětrat sparťanského brankáře Krbečka. Naopak na druhé straně hřiště bylo pořádně rušno. Jeden ze sparťanů totiž přihrával na brankoviště úplně osamocenému Strakovi, který sice neposedný kotouč před prázdnou brankou trefil, ale mimo branku.

Hra se následně ihned obrátila do obranného pásma domácích a po delší době se musel ve svém pracovišti ohánět také Krbeček. Sparťané propadli u mantinelu a nechali před svým brankářem dostatek místa pro Valentu, jenž přiťukl puk Nápravníkovi, ale Krbeček zázračně dokázal letící kotouč do branky zastavit a zkazit hostujícímu útočníkovi druhou radost z gólu. Na konci druhé třetiny se zápas lámal nejvíce a definitivně se přiklonil ke Spartě. Domácí přečkali krušné chvilky před Krbečkem a sami se poté vydali do protiútoku, který vyřešil střelou na vzdálenější tyč obránce Nino Tomov, pro kterého se jednalo o čtvrtý zásah v této sezoně.


Začátek třetího dějství byl už z obou stran velice opatrný a oba týmy si pečlivě střežily své obranné modré čáry. Útočníci tak měli větší práci s přechodem do útočného pásma. Tento obrázek hry spíše vyhovoval domácím borcům, kteří měli v zádech už čtyřgólový náskok. Hráči měli možnost vyzkoušet si také hru čtyři na čtyři, v níž však nikdo neměl navrch, naopak v ní kralovaly především dobře fungující obrany.

Dalšího přesného zásahu na jedné či druhé straně si museli diváci v mrazivé hale počkat až do šestapadesáté minuty, kdy se po samostatné individuální akci prosadil Josef Broš. Sparťanský rychlík si vzal kotouč a z mezikruží propálil střídajícího Liemanna v hostující brance.

Pro sparťanskou družinu následně mohlo být ještě lépe, protože při přesilové hře nastřelil zblízka pravou tyčku útočník Němec. Alespoň malou náplastí pro Kobru byla vstřelená a zároveň povzbuzují branka do nadstavby v podání Jana Lederera, který si našel odražený kotouč a přesnou střelou pokořil Krbečka.


V prodloužení měli zcela zřetelně navrch domácí hokejisté, kteří se tlačili za dalším gólem. První tutovku měl na holi Krupička, jenž z pravého kruhu pro vhazování v rychlosti nastřelil jen tyčku, krátce poté si Němec skvěle obhodil posledního hostujícího obránce, sám před brankou však reflexivního Liemanna nepřekonal. O držiteli bonusového bodu tedy musely rozhodnout až samostatné nájezdy.


V nájezdech se podobně jako v prodloužení dařilo domácím, kteří po zásluze brali i čtvrtý bod z tohoto utkání. Za Spartu se postupně prosadili Broš, Vitouch a poslední exekutor Krupička. Na hostující straně se naopak neprosadil nikdo v modrém, a tak do statistik se bude počítat první a zároveň vítězná trefa Josefa Broše. Pražané tedy po bojovném výkonu brali všechny čtyři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Šrek (HC Sparta Praha): "Začátek byl z obou stran trochu vlažný a neukázněný. Neviděl jsem od našich kluků to nasazení, které jsme před zápasem vyžadovali. Mezi třetinami jsme promluvili v kabině a myslím si, že druhá třetina byla o hodně lepší než ta předchozí. Ve třetí třetině jsme soupeře už přehrávali, výsledek je perfektní. Chtěli jsme vyhrát v prodloužení bez nájezdů, které jsou pokaždé velmi dramatické. Ale nakonec se nám v nich podařilo vyhrát. Náš cíl byl před zápasem získat čtyři body, což se nám povedlo. V současné chvíli pracujeme na herním systému, který se snažíme mít stejný a jen ho pilovat. Snažíme se řešit kompletní hru."

Milan Vrzal (HC Kobra Praha): "V zápase se jednoznačně projevila herní kvalita Sparty, která ukázala svoji sílu. Soupeř nás předčil hlavně v individuálních dovednostech a také v koncovce. Sparta zaslouženě vstřelila šest gólů, což pak bylo vidět i v samostatných nájezdech. Podařilo se jim v nich proměnit všechny své pokusy, to se vidí málokdy. Našim klukům nejde upřít bojovnost, avšak někdy to prostě nejde. Myslím si, že jsme dneska tempo celého utkání zvládali, ale po individuální stránce byla Sparta lepší."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!