Marná snaha. Junioři znovu padli, na domácím ledě vládla Kanada

Foto: Martin Voltr

30. prosince 2018, 4:31

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Po porážce s Rusy chtěli zaskočit největšího favorita základní skupiny, čeští mladíci se ovšem před vyprodanou Rogers arénou drželi jen do poloviny úvodní třetiny. Poté se Kanaďané nadechli k trháku, navýšili náskok a zbytek utkání si pohlídal. Snaha juniorů vyzněla marně, ve Vancouveru vyšli podruhé naprázdno. Další utkání čeká dvacítku na Silvestra, od 22 SEČ vyzve Dánsko.

Trenéři české dvacítky před utkáním uzavřeli soupisku pro turnaj, doplnili do ní obránce Radima Šaldu a útočníka Jana Jeníka, naopak Matyáš Zelingr s Petrem Čajkou si mistrovství světa nezahrají. V brance se poprvé na šampionátu představil Jiří Patera. Hokejisté se pustili do boje odvážně, ve čtvrté minutě se tvrdou střelou uvedl Lauko, pak to na DiPietra zkoušel Zadina.

V sedmé minutě šly do vedení javorové listy. Tippett poslal zpoza české brány zadovku do palebné pozice, načež Pateru překonal pohotový Maxime Comtois – 1:0. Češi ovšem záhy vyrovnali, těžili z kvalitního pohybu a aktivity. Do přečíslení nabruslil Jeník, který poté parádní nahrávkou vyzval k přesnému zakončení Ondřeje Machalu – 1:1.

Kanaďané lehce znejistěli, škoda, že toho reprezentanti nevyužili. V 11. minutě fauloval Kaut a obhájci světového zlata přesilovku využili: obránce Smith střílel od modré čáry, před Paterou zůstal nepokrytý Brett Leason, který pohotově tečoval letící kotouč – 2:1. Do konce třetiny Češi inkasovali ještě jednou, v 17. minutě se ke kotouči dostal Alexis Lafreniere a bleskově ho napálil do české sítě – 3:1.

Bylo sympatické, že reprezentanti po přestávce bojovali o snížení, chtěli se vrátit do zápasu. Aktivním pohybem se domácím vyrovnali, efektivitou v koncovce ale nikoli. Velkou příležitost spálil Machala, jenž střílel DiPietrovi mezi nohy, k dorážce se pak bohužel nedostal agilní Jeník. Nepomohly ani dvě přesilovky, v podání elitní české letky byly statické, bez nápadu a momentu překvapení.

Našim talentům chyběla jiskra, Když se v čase 34:41 prosadil po pohotovém výpadu Mackenzie Entwistle – 4:1, hráli domácí v ještě větším klidu. Češi se snažili, to ano, favorita ovšem ničím nevyvedli z míry. Velkou příležitost naštěstí spálil Leason. Do třetího dějství vstoupili Češi s novým brankářem, Jiřího Pateru nahradil Jakub Škarek.

Kanaďané začali tlakem a jihlavský odchovanec hned ukázal parádní zákrok proti střele Frosta. Posléze spálil slibnou možnost Galvas, jemuž nahrával Zadina. Rozhodčí následně netrestali Kanaďany za faul na Kondelíka, Nečase po střetu s Bouchardem naopak vyloučili. A domácí podruhé z přesilovky skórovali, bleskovou kombinaci zakončil Morgan Frost – 5:1.

Junioři už nenašli způsob, jak vzdorovat. Martin Kaut trefil v oslabení tyčku, předtím totéž platilo po trefě Tippetta. Ovšem skóre už se nezměnilo. Češi tedy podruhé na turnaji vyšli bodově naprázdno, ve skupině je čeká poslední utkání. Na Silvestra od 22 hodin našeho času hrají reprezentanti proti Dánsku, k postupu do play off potřebují aspoň bod.

Výsledek třetího utkání dvacítky na MS juniorů

KANADA – ČESKO 5:1 (3:1, 1:0, 1:0) 

Branky a nahrávky: 7. Comtois (Tippett), 12. Leason (Smith, Frost), 17. Lafreniere (Studnicka, Brook), 35. Entwistle (Veleno, Studnicka), 50. Frost (Suzuki, Smith) – 7. Machala (Jeník)
Rozhodčí: Anderson (USA), Heikkonen – Nikulainen (oba Finsko), Golyjak (Bělorusko). 
Vyloučení: 3:5, navíc Kaut a Nečas (oba Česko) na 10 minut.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 30:23 (14:8, 6:6, 10:9).
Nejlepší hráči: Ty Smith – Jan Jeník.
Kanada: DiPietro – Bouchard, Phillips, Brook, Mitchell, Dopson, T. Smith, McIsaac – Glass, Comtois, Tippett – Anderson-Dolan, Bowers, Suzuki – Leason, Frost, Hayton – Entwistle, Lafreniere, Studnicka – Veleno. Trenér: T. Hunter.
Česko: Patera (41. Škarek) – Galvas, Kvasnička, Gaspar, Mikyska, Šalda, Král, Bukač – Hrabík, Nečas, Kaut – Zadina, Kern, Lauko – Pekař, Kondelík, Pour – Jeník, Machala, Plášek – Hladonik. Trenéři: Varaďa, Eliáš a Krátoška.

Výsledky dalších dnešních utkání:

Skupina A:

DÁNSKO – ŠVÝCARSKO 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Kurashev (Müller, Berni), 20. Kurashev (Eggenberger, Moser), 34. Le Coultre (Sigrist, Müller), 42. Kurashev (Gross).

Skupina B:

SLOVENSKO – FINSKO 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 37. Roman (Fehérváry, Ivan) – 13. Jokiharju (Heponiemi, Tolvanen), 17. Virtanen (Vaakanainen, Talvitie), 23. Heinola (Kakko, Jokiharju), 34. Lundell (Heinola), 54. Laaksonen (Tolvanen, Luukkonen).

ŠVÉDSKO – USA 5:4 po prodloužení (1:0, 2:0, 1:4 – 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Westerlund (Fagemo, Elvenes), 30. Hugg (Bemström, Broberg), 33. Bemström (Gustafsson), 43. Brännström (Gustafsson, Westerlund), 64. Boqvist (Olofsson) – 50. M. Anderson (Wahlstrom, Chmelevski), 54. Poehling (Chmelevski, Wahlstrom), 60. Poehling (Wahlstrom, Q. Hughes), 60. Poehling (Farabee).

Další program MS do 20 let 2019:

Pondělí 31. prosince: 
02:00 Švýcarsko – Rusko
04:30 Kazachstán – Slovensko
22:00 Dánsko – Česko (ČT sport)

Úterý 1. ledna:
00:30 Švédsko – Kazachstán
02:00 Rusko – Kanada
04:30 USA – Finsko

Středa 2. ledna:
20:00 1. zápas o udržení (Vancouver)
22:00 1. čtvrtfinále (Victoria)

Čtvrtek 3. ledna:
00:30 2. čtvrtfinále (Vancouver)
02:00 3. čtvrtfinále (Victoria)
04:30 4. čtvrtfinále (Vancouver)

Pátek 4. ledna:
18:00 2. zápas o udržení (Vancouver)
22:00 1. semifinále (Vancouver)

Sobota 5. ledna: 
02:00 2. semifinále (Vancouver)
18:00 případný 3. zápas o udržení (Vancouver)
22:00 zápas o 3. místo (Vancouver)

Neděle 6. ledna:
02:00 finále (Vancouver)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Kanadě je o 9 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz