Ústí škodí ti, které víc zajímá jejich vlastní prospěch, říká aktivista

  9:32
Dvaadvacetiletý student práv Lukáš Blažej dohlíží již pět let na kroky vedení Ústí nad Labem a nutí jej, aby nepřekračovalo zákony. Stal se totiž nejmladším městským zastupitelem. A za své aktivity nedávno získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci. Ústecký magistrát na něj podal už několik trestních oznámení, policie je však nakonec všechna odložila.

Občanský aktivista a nejmladší ústecký zastupitel Lukáš Blažej | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Co přesně je vaším cílem?
Aby správa věcí veřejných byla lepší. Například že se bude rozhodovat na základě dat a ne na základě toho, kdo je čí kamarád a kdo má jaké finance. Takže třeba pokud je nějaká investice, měla by se udělat studie, jestli je ta investice proveditelná. Je to vidět například na přepážkovém centru, které má vzniknout na ústeckém magistrátu a stát tolik, za kolik by se dala pořídit celá budova. A to jenom proto, že na začátku si nikdo neudělal studii. Je to pro mě i to, že informace budou veřejné a lidé se budou moci zapojit do rozhodování.

Co pro vás znamená získaná Cena za odvahu?
Je to pro mě velká čest, protože jsem mezi lidmi, kteří velmi riskovali, přišli o práci nebo byli jinak perzekvovaní. Zároveň je to pro mě motivace, protože to znamená, že se o Ústí někdo opravdu zajímá, že to není jen o pár novinářích a třech lidech z veřejnosti, kteří chodí na zastupitelstvo. Je to určité zadostiučinění za to, co tu pět let dělám.

Když se na chvíli zastavíme u zastupitelstva, na posledním zasedání jste hodně kritizoval návrh nového jednacího řádu, který nakonec prošel. Co vám vadilo?
Vadí mi v podstatě všechno, co se na něm změnilo. Zákaz vstupu veřejnosti do jednacího sálu, protože na prvním zastupitelstvu došlo k tomu, že vrchní galerie byla plná a už tam nebyl pouštěn nikdo z veřejnosti, i když chtěl promluvit. Bylo jim tedy bráněno vystoupit, což přitom garantuje zákon o obcích. Vadí mi omezení počtu vystoupení, k bodu mohou občané mluvit jen jednou, takže položí otázku, ale už nemůžou reagovat. Vadí mi podobná situace u zastupitelů, kteří mohou mluvit dvakrát po dobu tří minut k jednomu bodu, což nemůže stačit. Vadí mi i relativní technikálie, jako je zrušení věcné poznámky, která sloužila k tomu, aby na sebe zastupitelé mohli reagovat. Teď se každý musí hlásit o slovo, což znamená, že když se přihlásí na začátku pět lidí, každý řekne svoje a ten, kdo chce reagovat na prvního, vystupuje jako šestý, kdo na třetího, tak jako osmý. Je to zmatečné a jednání to zdržuje.

Má jednací řád zastupitelstva nějakou oporu v zákoně, nebo je jen vnitřním předpisem, který si stanovuje každé město?
Je to předpis, který konkretizuje a provádí zákon o obcích. To znamená, že zastupitelstvo má poměrně velký prostor v tom, jak si určit pravidla pro svoje jednání, ale nesmí porušovat zákon o obcích. V tomto případě si myslím, že je to velmi na hraně a možná už ho Ústí porušuje, protože zákon o obcích jak zastupitelům, tak veřejnosti garantuje možnost vystoupit na jednání, a je otázkou, zda nová omezení tomuto odpovídají, jestli to vlastně samotné právo nepopírá, když je to takhle omezené.

Pojďme k dalším věcem. Můžete říci, na co se zaměřujete a kde vidíte nejvíc chyb, které samospráva dělá?
Myslím si, že to nejsou chyby, co dělá. Myslím si, že problém je celkově privatizace veřejné správy. Lidé tam jdou s cílem získat co nejvíc pro sebe a není to ten ideál, kde zastupitelstvo je prostorem k hledání nejlepšího způsobu, jak spravovat Ústí. Nyní je to o tom, co je nejlepší pro vedení města, kdo má kde jaké kamarády. Zájem občanů a města se úplně ztrácí.

Lukáš Blažej

  • narodil se v roce 1996 v Ústí nad Labem
  • v současné době studuje právnickou fakultu Univerzity Karlovy
  • je spoluzakladatelem spolku Ústecké šrouby, který se zabývá ochranou přírody a krajiny
  • je nejmladším ústeckým zastupitelem, kandidoval za hnutí PRO! Ústí, u jehož zrodu stál
  • město na něj podalo čtyři trestní oznámení. Všechna byla odložena
  • nedávno získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci
  • ve volném čase se věnuje ochraně životního prostředí, geocachingu nebo prospěšným pracím

Z občanského aktivisty jste se stal politikem, jste zastupitelem za hnutí PRO! Ústí. Změnilo se pro vás něco? Myslíte, že bude váš kritický hlas víc slyšet a bude i víc respektován?
Ani jsem si toho moc nevšiml, že jsem zastupitelem. Přijde mi, že dělám úplně to samé, jediný rozdíl je, že můžu mačkat tlačítka, zda jsem pro, proti, nebo se zdržuji. To ale má bohužel málokdy vliv na výsledek vzhledem k tomu, že koalice je domluvená. Jediný rozdíl je snad v tom, že teď už mi nemohou bránit přihlásit se o slovo a vstoupit do sálu.

V minulosti vaše věci prohledávala policie, provedla u vás domovní prohlídku. Bylo to kvůli vašim aktivitám v Ústí, kvůli nimž na vás vedení města podalo už čtyři trestní oznámení? Co se stalo?
To je věc, která mě na tom mrzí nejvíc, že se to asi nikdy nedozvím. Policie si mé stížnosti na tu domovní prohlídku přehazovala jako horký brambor mezi jednotlivými pracovišti, pak to bylo u státního zástupce, který řekl, že to není v jeho kompetenci, a nakonec se to promlčelo. Policisté, kteří u mě zasahovali, nikdy nebyli ani vyslechnuti. Myslím si, že to pravděpodobně souviselo s mými aktivitami v Ústí, protože mi zabavili počítač, flash disky, klíčenku, na které k nim byl šifrovací kód, a drželi to pak dva měsíce.

A jaký to tedy podle vás mělo důvod?
Důvodem údajně bylo, že jsem měl sdílet hudbu přes torrenty. Následně řekli, že se spletli a měli špatnou IP adresu. Je to velmi nepřesvědčivé. Ten případ reálně existuje, ale já v něm nefiguroval. Byl tam člověk, který podle obvinění sdílel hudbu pod určitou přezdívkou, která se jen mírně lišila od jeho příjmení. Ve spisu bylo sedm záznamů s jeho IP adresou a najednou se tam objevila jednou ta moje. Na základě toho byla provedena ona prohlídka u mě. Je dost možné, že se to do spisu dostalo tak, že to někdo prostě dopsal. Jenže už v den zásahu prokazatelně ve spisu bylo, že jsem s tím neměl nic společného. Navíc nevím, co se s mými věcmi dělo. Měl jsem sice zabezpečený počítač pomocí šifrování, ale sebrali mi i klíčenku, na které šifrovací kód byl. Nikdy mě nenapadlo, že mi to zároveň vezmou, takže bylo možné rozšifrovat, co na počítači mám. A to včetně informací o tom, kdo mi z magistrátu poskytoval informace. Dodneška se bojím, že jsem prozradil člověka, který do mě vložil svou důvěru.

Mělo to nějakou dohru?
Proběhl soudní spor s ministerstvem vnitra o náhradu škody. Musel jsem vynaložit peníze na advokáta a další záležitosti. Prvoinstanční soud vydal rozsudek, který mi dal v plném rozsahu za pravdu, a přiznal mi odškodnění 90 tisíc korun, které jsou většinou pro advokáta a na notářský zápis. Nicméně ministerstvo už na místě řeklo, že se odvolá, takže předpokládám, že se to potáhne ještě další dva tři roky.

Od té doby, co se o situaci v Ústí zajímáte, zlepšuje se zdejší samospráva?
Přijde mi, že veškerá předchozí vedení města v tom dost tápala, a důsledkem pak bylo, že někdejší primátor Mandík a jeho náměstci jsou obžalovaní za takovou marginálii, jako je vítání občánků. Dost podobně probíhala i nestandardní jednání při výběrových řízeních nebo hospodaření městských příspěvkových organizací a tak dále. Teď ale máme primátora, který na zastupitelstvu sám řekl, že mu nezáleží na liberální demokracii, a který už má zkušenosti se zneužíváním informací nebo sebeobohacováním na úkor města (míněna kauza s pozemky v Krupce z roku 2009, pozn. red.). Mám obavu, že s tím může pokračovat i tady. Ukazují to i první jednání zastupitelstva, kdy se omezuje přístup občanů, myslím si, že velmi brzy bude zrušen i přímý přenos z jednání nebo média budou brána jako veřejnost a také už nebudou mít přístup do sálu.

Je v tomto Ústí fenoménem, nebo se s tím lze setkat i ve zbytku republiky?
Mám pocit, že Ústí je v tomto taková laboratoř korupce. Že co se tady vyzkouší a osvědčí, tak se exportuje jinam. A jsme v tom určitě napřed, protože taková kauza jako ROP Severozápad by se jinde odehrát zatím nemohla.

Co vidíte jako největší průšvih v Ústí nad Labem?
Mám dojem, že je to mentalita běžných lidí i zaměstnanců města. Protože jsou stále zaseknutí v tom, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu, a že je normální se obohacovat na úkor města a není to nic špatného. Podle mě to, co by na menších obcích bylo naprosto skandální a starostu by za to vynesli v zubech, je tady něco vzdáleného, neboť magistrát je pro mnohé jako něco, do čeho jim nic není.

Nedávno jste byl na šestitýdenní stáži v Bruselu, v centru Evropské unie. Když jste pak svou zkušenost popsal na Facebooku, vyvolal jste tím docela rozruch, sdílely to a komentovaly tisíce lidí. Přibližte těm, kteří to nečetli, co v textu bylo a jak ten rozruch kolem něj vnímáte?
Byla tam moje zkušenost z EU a takový povzdech nad tím, že lidi u nás vůbec nevědí, co dělá. Je to místo, kde se rozhoduje na základě dat a hledá se nejlepší řešení. I když samozřejmě má své vady, tak je to ta nejlepší věc, které jsme schopni v současné době dosáhnout. U nás se řeší, jestli nám EU chce zakázat kebab, zakřivené okurky nebo hranolky, ale tím přicházíme o možnost zapojit se do společného projektu. Reakce na Facebooku tak potvrdily, co jsem napsal. Okamžitě se objevily příspěvky, že EU chce zničit českou kulturu, organizovaně sem přitáhnout muslimy a tak dále. Bylo to v takovém množství, že jsem neměl sílu vysvětlovat, že EU má agenturu Frontex, která stráží hranice a věnuje se bránění neřízené migraci. Málokdy tam byla konstruktivní diskuse, nadávali si tam euroskeptici a podporovatelé EU. Jsem ale rád, že se ten příspěvek šířil, protože to ukazuje zájem o evropskou politiku, a doufám, že jsem přispěl k tomu, že alespoň pár lidí svůj názor změnilo. Jinak je velmi zajímavé srovnání EU a ústeckého magistrátu. Na té stáži jsem měl celou dobu pocit, že práce, kterou tam dělám, má smysl, vidím výsledky a přispívám k pozitivní změně. Tady v Ústí po pěti letech vidím drobné krůčky, ale nejsem si jistý, zda město spěje k nějakým lepším zítřkům.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Dvě stě tisíc? Tak nízkou sumu si nechte, odmítla univerzita dar města

22. března 2024  9:54

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) odmítla přijmout příspěvek 200 tisíc korun na podporu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Jak bude vypadat hokejový stadion v Litvínově po přestavbě?

26. března 2024  15:22

Město Litvínov navnadilo hokejové fanoušky vizualizací přestavěného Zimního stadionu Ivana Hlinky....

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Advantage Consulting, s.r.o.
INŽENÝR KVALITY S AJ nebo NJ (50-60.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...