GolfDigest C&S Order of Merit 2018: Další výborná sezona českého profesionálního golfu - část II

GolfDigest C&S Order of Merit 2018: Další výborná sezona českého profesionálního golfu - část II

Český soutěžní golf pokračoval i v letošním roce na své cestě vzhůru. Naši hráči sice zdaleka nezískali tolik peněžních výher jako v loňském roce, nicméně byli úspěšní na nejdůležitějších turnajích v sezoně. V příští sezoně tak budeme mít dva české reprezentanty na druholigové mužské sérii Challenge Tour a Kláru Spilkovou dokonce na nejvýznamnějším světovém ženském okruhu LPGA Tour. Mezi profesionály se na vrchol žebříčku GolfDigest Order of Merit po roční pauze vrátil Filip Mrůzek a vzal si pomyslné žezlo zpět od Stanislava Matuše. Naproti tomu mezi ženskými golfistkami stále naprosto dominantně vládne Klára Spilková.


S DANIELEM TRHONĚM

KATEGORIE PROFESIONÁLEK

Klára Spilková měla letos trochu paradoxní sezonu. Z pohledu získaných peněžních odměn na turnajích skončila podstatně hůře než v loňském roce, protože na většině turnajů se jí příliš nedařilo. Nicméně podařilo se jí výborně zvládnout několik vrcholů sezony, kterou tak celkově můžeme považovat za její nejlepší v kariéře. Spilková totiž jen těsně neobhájila loňské vítězství na turnaji LET v Maroku a skvěle zahrála také na majoru Ricoh Women's British Open. Její výkonostní vrchol však přišel na konci sezony, kdy brilantně zvládla druhou fázi kvalifikace na LPGA Tour a především její závěrečnou fázi ve formě dvou čtyřkolových turnajů sčítaných dohromady pod názvem Q-Series. Výsledkem byl z českého historického pohledu průlomový zisk plné karty Spilkové na tento neprestižnější světový ženský profesionální okruh v příštím roce.

Druhá Karolína Vlčková letos jako nováček velice statečně bojovala na americké druholigové sérii Symetra Tour. Přestože v sezoně dosáhla několika výborných výsledků a překonala několik českých historických rekordů na tomto okruhu, na vytouženou kartu na LPGA Tour bohužel nedosáhla. Nepodařilo se jí to ani přes účast v kvalifikační škole na LPGA Tour, na níž vypadla v druhé fázi. Přístí rok se o to Vlčková bude pokoušet znovu, a to se zvýšeným seběvědomím, že je na této hráčské úrovni naprosto konkurenceschopná.

Česká trojka Šideri Váňová v letošní sezoně střídala dobré výsledky s horšími. Na turnajích LET se jí nedařilo a částečnou kartu z letošního roku tak musela obhajovat až v prosincové kvalifikační škole. Na druhé straně Váňová senzačně postoupila z dvojkolové kvalifikace na ženský major Ricoh Women's British Open. A velice dobře zahrála také za oceánem, kde postoupila z první do druhé faze kvalifikace na LPGA Tour a zajistila si tak v příštím roce částečnou kartu s pár starty na druholigové Symetra Tour.    

  1. KLÁRA SPILKOVÁ

68 (-4)

Na Ricoh Women's British Open zahrála Spilková ve druhém kole nejlepší český historický výsledek na kolo vzhledem k paru hřiště na turnaji kategorie major.

T50

Na tomtéž turnaji dosáhla Spilková svého nejlepšího historického výsledku na majorech, když pod českou vlajkou se umístila lépe jen Jessia Korda v roce 2008 na U.S. Women's Open Championship (T19).

5

Během pěti kol (od druhého do šestého kola) Spilková vedla či spoluvedla startovní pole osmikolového finálového kvalifikačního turnaje LPGA Q-Series.  

4

Na tomtéž turnaji skončila Spilková nakonec na vynikajícím čtvrtém místě a získala plnou kartu na LPGA Tour v příští sezoně jako první česká hráčka v historii.

T2

Na turnaji marockém Lalla Meryem Cup sice Spilková neobhájila své loňské první historické vítězství na LET, avšak prohrála až na druhé jamce tříčlenného play-off.

64 (-7)

Brilantní čisté druhé kolo Spilkové se sedmi birdie na španělském turnaji Estrella Damm Mediterrenean Ladies Open v rámci LET je nejlepším historickým výsledkem na kolo české hráčky na významném profesionálním turnaji.

 

  1. KAROLÍNA VLČKOVÁ

65 (-7)

Nejnižší kola v české historii na Symetra Tour zahrála Vlčková letos dokonce na dvou turnajích - The Forsyth Classic a PHC Classic, v obou případech v prvním kole.

1

Na prvním z těchto turnajů byla Vlčková po prvním kole poprvé v české historii spoluvedoucí hráčkou na turnaji Symetra Tour.

208 (-8)

Nejlepšího českého výsledku na turnajích Symetra Tour vůči paru hřiště dosáhla Vlčková také dvakrát – na tříkolových turnajích PHC Classic a FireKeepers Casino Hotel Championship.

T4

Na druhém z těchto turnajů překonala Vlčková další český historický rekord, když skončila v celkovém pořadí o jedno místo lépe než Jana Peterková v roce 2006.

3

Tři umístění Vlčové v první desítce na turnajích Symetra Tour znamenají české historické maximum.

5

Letos Vlčková pětkrát obsadila na tomtéž okruhu místo v TOP 25, což je opět český rekord.

15

Z 20 turnajů na Symetra Tour prošla Vlčková 15x cutem do finálového kola, a to je další český historický zápis.

48

Svým celkovým 48. místem v konečném sezonním žebříčku Symetra Tour vymazala Vlčková dosavadní rekordní 77. místo Jany Peterkové z roku 2006.

 

  1. ŠIDERI VÁŇOVÁ

4

Jako čtvrtá Česka v historii (po Janě Peterkové, Jessice Korda a Kláře Spilkové) si zahrála turnaj kategorie major, když se přes  předkvalifikační a kvalifikační turnaj probojovala na Ricoh Women's British Open.

T71

Jako pátá česká hráčka v historii se zúčastnila alespoň druhé fáze

LPGA and Symetra Tour Qualifying School, když v první fázi obsadila dělené 71. místo a ve druhé fázi pak dokonce dělené 51. místo, které však na postup do poslední fáze - LPGA Q-Series – nestačilo.

 

TABULKA:
ORDER OF MERIT 2018 PROFESIONÁLOVÉ – ŽENY

POŘADÍ

HRÁČKA

ODMĚNY CELKEM (Kč)

TURNAJE CELKEM

1

SPILKOVÁ Klára 

1 615 563

19

2

VLČKOVÁ Karolína 

533 786

23

3

VÁŇOVÁ Šideri 

94 737

19

4

KRÁSOVÁ Kateřina 

19 100

8

5

HINNEROVÁ Lucie 

18 405

11

6

KOŽELUHOVÁ Eva 

12 533

6

7

SOBOTKOVÁ Denisa 

7 000

3

T8

VALÁŠKOVÁ Michaela 

0

6

T8

LANČOVÁ Martina 

0

2

T8

BARCALOVÁ Barbora 

0

1

T8

BRUNER Kateřina 

0

1

T8

URBANOVÁ Edita 

0

1

 

Poznámka – seznam započítávaných tour:

     

 

           

 

·       tour (turnaje) zařazené do WWGR:

     

 

o   LPGA Tour

       

 

o   Ladies European Tour (LET)

     

 

o   Australian Ladies Professional Golf (ALPG) Tour

   

 

o   Symetra Tour

       

 

o   LET Access Series

       

 

           

 

·        další zahraniční tour (turnaje):

     

 

o   LPGA and Symetra Tour Q-School vč. LPGA Q-Series

   

 

o   LET Q-School

       

 

o   Sunshine Ladies Tour

       

 

o   National Women's Golf Association (NWGA) Tour

   

 

o   Kvalifikace na turnaj U.S. Women’s Open

   

 

o   Kvalifikace na turnaj Thornberry Creek LPGA Classic

   

 

o   Předkvalifikace na turnaj Ricoh Women's British Open

 

o   Kvalifikace na turnaj Ricoh Women's British Open

     

o   Kvalifikace na turnaj Estrella Damm Mediterrenean Ladies Open