Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

H-System či nošení hidžábu ve škole. Význačná soudní rozhodnutí roku 2018

  11:38
Jaké soudní případy patřily v roce 2018 k nejzajímavějším či dokonce průlomovým? Soudci dostali v uplynulém roce na stůl například pokračování kauzy H-Systém či případ policisty, který ujíždějícímu motorkáři zablokoval cestu svým vozem. Přiznali také homosexuálnímu páru rodičovská práva a oba muži se tak mohli zapsat do rodného listu jako rodiče dítěte, které jim porodila náhradní matka.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

1. Soudy a kauza H-System

V létě letošního roku klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Nejvyšší soud tehdy jim nařídil do měsíce vyklidit osm bytových domů, ve kterých žijí. Soudce rozhodování připodobnil ke hledání nejlepší z nejhorších variant. 

Vyklidit byty v Horoměřicích u Prahy nakonec lidé z družstva Svatopluk nemuseli.Vykonavatelnost červencového rozhodnutí Nejvyššího soudu Ústavní soud odložil v srpnu do doby, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá. 

V listopadu se o kauze H-System mluvilo také v souvislosti s prohlášením ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Ten uvedl, že se dohodl na odškodnění za neúměrně dlouhé trestní řízení přibližně s šedesátkou členů sdružení Maják, v němž je část klientů zkrachovalého H-Systemu. Za neúměrně dlouhé trestní řízení dostane každý z nich v průměru sto tisíc korun, stát zaplatí celkem 6,3 milionu Kč. Členové Majáku po odškodnění vezmou zpět své žaloby.

2. Český pár gayů uznal Nejvyšší soud rodiči dítěte

V květnu letošního roku uspěl u Nejvyššího soudu první český pár gayů. Český soud jim povolil, aby byli oba zapsáni jako právoplatní rodiče v rodném listě jejich dítěte. 

Přestože gayové a lesby mohou od roku 2006 v České republice uzavírat registrované partnerství, tento svazek jim nepřináší stejná práva jako manželství. Partneři tak například spolu nemohou adoptovat děti. Podle legislativy může dítě osvojit pouze heterosexuální pár nebo jedinec. 

Pár nechtěl, aby jednoho z nich úřady nepovažovaly za plnohodnotného rodiče. Od přátel věděli, že existuje jiná možnost, jak si dítě opatřit, protože někteří z nich už měli dítě od náhradní matky, tedy díky takzvanému procesu surogace. Dvojici mužů tedy odnosila dítě náhradní matka v USA v Kalifornii. 

V celé věci jim pomohla advokátka Kateřina Menclová, která se na Nejvyšší soud obrátila. Žádala jej, aby potvrdil rozsudek amerického státu, který oba partnery rodiči prohlásil. V Americe totiž každý případ náhradního mateřství schvaluje soud. Po dvou měsících od podání návrhu, na začátku května 2018, americký rozsudek český soud schválil a uznal oba muže rodiči.

3. Hidžáb ve škole u Nejvyššího soudu

Pražský městský soud pravomocně již v roce 2017 zamítl žalobu somálské dívky na střední zdravotnickou školu, s níž vedla spor o nošení hidžábu ve výuce. Cizinka v žalobě tvrdí, že ji škola nepřímo diskriminovala, protože jí zakázala nosit na hlavě šátek. Požadovala omluvu a odškodnění 60 tisíc korun.

Celá kauza ovšem v lednu 2018 zamířila k Nejvyššímu soudu, kam podal advokátka cizinky podala dovolání. Rozhodnutí soudu by pomohlo vytvořit judikaturu pro podobné případy v budoucnosti. 

Úřad by měl o kauze rozhodnout podle informací serveru iDNES.cz až v příštím roce. 

4. Za komentáře na internetu stanuli před soudem

Za rasově motivované výhrůžky zpěváku Radku Bangovi v souvislosti s jeho postojem ke kapele Ortel potrestal v lednu letošního prostějovský soud dvaatřicetiletého Aleše Rozsívala podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Odsoudil ho za čtyři trestné činy.

Jde o druhého člověka, který za urážky skončil před soudem. V srpnu loňského roku potrestal kladenský okresní soud dvacetiletého studenta Davida Šmída za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací.

Vulgární, xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístili  Rozsíval a Šmíd na zpěvákův profil v prosinci 2016. Reagovali tak na to, že Banga demonstrativně odešel z divadelního sálu při vyhlášení skupiny Ortel během předávání cen Zlatý slavík.

5. Data o počasí mají být bezplatná a veřejná

Informace o počasí mají být podle červencového rozhodnutí soudu pro veřejnost bezplatně přístupné. Soudci Českému hydrometeorologickému ústavu nařídili, aby zájemcům umožnil zveřejňovat záznamy o srážkách a teplotách.

Žalobu na ČHMÚ podal v roce 2015 novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka. Ústav i ministerstvo životního prostředí totiž odmítly informace o počasí publikovat. Případ proto skončil u pražského soudu, který se za Cibulku postavil a rozhodl, že záznamy o počasí by měly být občanům dostupné zdarma.

6. Zrušení restituční tečky, stát dál rozdává pozemky

V červnu Ústavní soud zrušil takzvanou restituční tečku, která se týkala nároků na vrácení zemědělské půdy, kterou jejím původním vlastníkům zabavili za komunistického režimu po únoru 1948. 

Restituenti nebo jejich potomci, kteří se do konce roku 1992 o svou půdu přihlásili, mohli dosud žádat o vydání zabavených pozemků a pokud jim jejich původní půda nemohla být vrácena, měli právo na vydání náhradního pozemku, nebo finanční vyrovnání. Na základě takzvané druhé restituční tečky, která měla vstoupit v platnost v červenci letošního roku, měli mít restituenti právo pouze na finanční vyrovnání. 

Zrušení novely schválené v roce 2016 navrhla skupina 18 senátorů. Ústavní soud jim dal nakonec zapravdu. Stát tak dál poskytuje restituentům kromě finančního odškodnění i náhradní pozemky. 

7. Policista zatarasil cestu ujíždějícímu motorkáři

Obvodní soud pro Prahu 8 v říjnu zprostil viny policistu Šimona Vaice, kterého inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z toho, že těžce zranil ujíždějícího motorkáře, když mu zatarasil cestu služebním vozidlem. Soud rozhodl, že se Vaic nedopustil trestného činu a že jednal úměrně nebezpečné jízdě motocyklisty. 

Policista před rokem zahradil vozem cestu ujíždějícímu motorkáři Tomáši Berkovi, který měl několik zákazů řízení. Berka do něho vrazil a vážně se zranil. 

Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejíž šetření dostalo případ až k soudu. Podle GIBS totiž Šimon Vaice svým jednáním pochybil a nepostupoval v souladu se zákonem. Inspektoři tvrdili, že Vaice mohl pro zastavení motorky použít jiné prostředky.

Podzimní soudu není pravomocné, podle stránek infoSoud se proti rozhodnutí soudu někdo odvolal. 

8. Milerová prohrála spor o Krtečka

Výtvarnice Kateřina Milerová prohrála v září svůj sport o Krtečka a nemůže dále vydávat svou knihu „Krtek na návštěvě“ a neprodané publikace měla stáhnout z trhu. Podle rozhodnutí pražského vrchního soudu není licenční smlouva uzavřená mezi výtvarnicí a jejím otcem a autorem krtečka Zdeňkem Milerem platná. 

Spory kolem oblíbené kreslené postavičky se táhnou řadu let, zatím není ani zřejmé, kdo všechno má po výtvarníkovi dědit. Miler po sobě totiž zanechal několik různých závětí. 

Správkyní licence je od smrti umělce advokátka Milena Fischerová, která se má o majetek starat až do ukončení dědického řízení. Právě na její stranu se pražský soud v tomto sporu postavil. 

9. Trýznitelku zvířat poslal soud za mříže

Na začátku června letošního roku si Alice Večerková vyslechla u pražského městského soudu trest, který ji vyměřil jeden a půl rok ve vězení

Večerková se „proslavila“ neustálým porušováním zákazů chovu zvířat a zákazů řízení. Úřední zákazy ji však netrápily a stále si pořizovala další štěňata i jiné domácí mazlíčky. V říjnu 2017 na sebe upozornila tím, že v zamčeném autě nechala živořit několik dní dospělého psa a štěně. Jeden ze psů byl nakrátko přivázaný vodítkem k opěrce hlavy, štěně zavřené v přepravce pro kočky plné výkalů. Psy vysvobodili až přivolaní policisté.

Jelikož měla Večerková na kontě více prohřešků u jiných soudů, dostala dva tresty – dvanáct a osm měsíců odnětí svobody. Proti tomu se však odvolala státní zástupkyně, která požadovala, aby Městský soud v Praze vynesl nad dvaatřicetiletou ženou souhrnný trest.

Úřad vyměřil Večerkové trest osmnáct měsíců nepodmíněně a zákaz chovu zvířat na pět let. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  9:49

Aktualizujeme Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...