Hlavní obsah

Rusko - Švýcarsko 7:4To bylo branek! Rusové předvedli perfektní obrat, Slováci nadělovali Kazachům

Vancouver

Velké zmrtvýchvstání předvedli ruští mladíci na MS hráčů do 20 let v hokeji. V duelu se Švýcarskem už prohrávali 1:3, přesto po skvostné druhé polovině zápasu dokázali ještě vysoko zvítězit poměrem 7:4. Dokonce o dva góly více padly v souboji Slováků se slabým Kazachstánem, který odešel z ledu s debaklem 2:11

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Ostrý souboj slovenského hráče Patrik Hrehorčáka(18) s Kazachem Arťomem Koroljovem o puk při utkání skupinové fáze MS do 20 let v Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Slováci byli stejně jako nováček Kazachstán bez bodu, ale o vítězi bylo brzy jasno. Už po 32 vteřinách vedli díky trefám Adama Lišky a Adama Ružičky o dvě branky a v 15. minutě svítil na ukazateli skóre stav 6:0. Hattrickem se na kanonádě podílel útočník Andrej Kollár a tři body za dvě trefy a jednu asistenci nasbíral také Ružička.

Rusko sice se Švýcarskem prohrávalo 0:2 a 1:3, ale zápas otočilo a stejně jako Kanada zůstává na turnaji bez ztráty bodu. "Byl to zajímavý zápas. Nepovedl se nám začátek, ale o přestávce jsme si řekli, že musíme hrát jako tým a zjednodušit hru. Nakonec jsme byli šťastní my," řekl ruský útočník Dmitrij Samorukov webu iihf.com.

Právě Samorukov byl v závěru druhé třetiny u málo vídané situace. Během samostatného úniku Marca Lehmanna švýcarského hráče dvakrát fauloval hokejkou a rozhodčí nařídil dvě trestná střílení. Lehmann, který předtím dal už dva góly, ale neuspěl a šanci změnit nerozhodný stav 3:3 následně nevyužil ani Phillip Kurashev při druhé penaltě.

"Už jsem byl na ledě hrozně dlouho, bylo to náročné střídání a nohy mi nejely," komentoval Samorukov své dva fauly na Lehmanna.

Díky porážce Švýcarska má česká reprezentace šanci na posun ze čtvrtého na třetí místo ve skupině A. Potřebuje k tomu dnes porazit Dánsko. K obsazení posledního volného místa ve čtvrtfinále stačí svěřencům trenéra Václava Varadi i bod.

McIsaac dostal distanc za faul na Kondelíka

Kanadský obránce Jared McIsaac byl za faul na českého útočníka Jáchyma Kondelíka na domácím mistrovství světa hokejistů do 20 let potrestán zákazem startu v jednom utkání. Vynechá tak závěrečný zápas v základní skupině A, v němž bude domácí výběr v noci na úterý od 2:00 SEČ bojovat s Ruskem o první místo.

McIsaac ve 49. minutě atakoval Kondelíka u mantinelu, povyskočil a zasáhl jej levým ramenem do hlavy. Disciplinární komise vyhodnotila jeho zákrok jako nebezpečný a mohl pod ní způsobit českému hráči i vážné zranění.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě:
Skupina A (Vancouver):
Švýcarsko - Rusko 4:7 (2:1, 1:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 1. Lehmann (Tanner, Leuenberger), 10. Nussbaumer (Brüschweiler, Moser), 26. Lehmann (Leuenberger), 48. Brüschweiler (Nussbaumer, Aebischer) - 15. Marčenko (Podkolzin, Alexejev), 27. Samorukov, 32. Denisenko (Kravcov, Samorukov), 43. Slepec, 47. Alexejev (Romanov, Šaškov), 52. Šen (Šaškov, Olšanskij), 53. Kravcov (Denisenko, K. Kostin). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Šefčík (SR), Yletyinen (Švéd.) Vyloučení: 3:2, navíc Muranov (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 13.724
Skupina B (Victoria):
Kazachstán - Slovensko 2:11 (0:6, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 31. Gatijatov (Samat Danijar, Orechov), 47. Gatijatov (Muratov, Samat Danijar) - 1. Liška (Hrehorčák, Miloš Roman), 1. A. Ružička (Pospíšil, Korenčík), 6. A. Ružička (Korenčík, Krivošík), 9. Kollár (Kelemen), 12. Krivošík (A. Ružička), 15. Dlugoš (Baláž, Regenda), 23. Kollár, 28. Miloš Roman (Hrehorčák, Liška), 34. Regenda (Demo), 55. Dlugoš (Baláž, Regenda), 60. Kollár (Kelemen, Demo). Rozhodčí: Pražák (ČR), Romasko (Rus.)- Harrington (Kan.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 5:7. Využití: 2:2. Diváci: 5685

Reklama