Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sesuvy půdy pohřbily 68 lidí včetně chlapce (†3), obyvatele nevarovali. Proč?

Aktualizováno -
31. prosince 2018
07:54
Autor: ČTK - 
30. prosince 2018
11:56

Nejméně 68 obětí si vyžádala bouře, která o víkendu způsobila na Filipínách sesuvy půdy a záplavy. Vyplývá to z nové bilance, kterou dnes oznámily úřady. Bilance může ještě stoupat, protože do řady postižených oblastí se dosud nedostali záchranáři.

68 obětí, mezi nimiž je i tříletý chlapec, bylo ohlášeno dnes ráno místního času.

Bouře se přehnala v sobotu přes východní část ostrova Visayas a oblasti Bicol, která tvoří jihovýchodní cíp hlavního filipínského ostrova Luzon. Vítr provázející bouři nebyl dost silný na to, aby spadala do kategorie tajfunu, ale přinesla s sebou silný déšť, který způsobil povodně a na mnoha místech také sesuvy podmáčené půdy.

Právě to, že bouře nedostala označení tajfun, se podle místních úřadů mohlo paradoxně podepsat na vysokém počtu obětí - lidé nechtěli přerušovat svátky a evakuovat se kvůli „obyčejné bouři“, když nebylo vydáno varování před tajfunem.

Video  Dovolenou na pláži vystřídala smrt. V Indonésii udeřilo ničivé tsunami  - Reuters a Hudební banka - Wasteland
Video se připravuje ...

Filipíny každý rok zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů, které si vyžádají stovky obětí. Zatím nejsmrtelnější byl v listopadu 2013 tajfun Haiyan, který si vyžádal více než 7350 mrtvých nebo pohřešovaných.

Video  Tsunami v Indonésii smetlo kapelu Seventeen přímo z pódia  - Twitter / @IgersBanten
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi