Zlato (oz) / USD
1 919,38
0,55 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Zlato zdraží ještě o sto dolarů, tvrdí experti

Zlato po Vánocích v důsledku krátkého omlazování amerických akcií nejprve zlevnilo, protože bezpečná aktiva byla pro investory méně lukrativní. A svou roli sehrál i silnější dolar. Ale v noci došlo k obratu. Cena zlata vystoupala na od června neviděných 1280 dolarů za troyskou unci.

„Jsme v době příznivé pro zlato,“ řekl Reuters analytik společnosti DailyFX David Song. Foto: iStock

A to ještě ráno agentura Reuters psala jak se akcie technologických společností ve Spojených státech odrazily od 20měsíčního minima, což posilovalo dolar, který většinou jde proti zlatu.

Nicméně neklid po částečném odstavení vlády a nespokojenost prezidenta Donalda Trumpa s Federální rezervní bankou zapůsobily na dolar opačně.

„Jsme v době příznivé pro zlato,“ řekl Reuters analytik společnosti DailyFX David Song. „Pokračují obavy ohledně globálního růstu v roce 2019, geopolitických nejistot, neví se jak dlouho bude v USA pokračovat odstavení vlády a pokračovat útoky prezidenta Trumpa na Federální rezervní banku.“

Mezi další obavy patřil odchod amerického ministra obrany Jamesa Mattisa a obchodní napětí mezi USA a Čínou, dodává Reuters a konstatuje, že zlato za tento měsíc zdražilo o 3,6 procenta a je na cestě k největšímu prosincovému zisku za deset let.

„Zdá se, že zlato vypadá dobře s krátkodobým cílem ve výši 1300 dolarů a střednědobým cílem 1360 až 1370 dolarů za unci,“ konstatoval analytik Reuters Tai Wong.

Příliv peněz do papírového zlata

Podíly zlatých fondů obchodovaných na americké burze s deriváty zlata po propadu akcií opět nabobtnaly, když si k tomu investoři přidali, že v roce 2019 se sníží nárůst úrokových sazeb v USA. Aktiva těchto fondů stoupají již 13 dní v řadě. K 25. prosinci se podíly zvýšily na 2187,2 tuny zlata, informuje agentura Bloomberg.

„Devět z 15 amerických ministerstev a tucty dalších (vládních) agentur bylo uzavřeno v sobotu poté, co prezident Donald Trump odmítl podepsat zákon o výdajích, který neobsahuje peníze na hraniční zeď s Mexikem,“ uvedl Bloomberg.

Růst ceny zlata pohání turbulentní trhy

„Růst ceny vzácných kovů by měl investorům jasně připomnout, že zlato v jakékoli formě by mělo být nezbytnou součástí každé dlouhodobé investiční strategie, neboť žlutý kov opět prokazuje svou váhu, když jsou trhy turbulentní,“ řekl Bloombergu šéf pro Asii a Tichomoří makléřské společnosti Oanda Corp. Stephen Innes.

„Nové peníze přicházejí na zlatý trh jako výsledek zastavení činnosti vlády a jsou hnací silou ceny zlata,“ doplnil Phil Streible, senior stratég makléřské společnosti RJO Futures.

(rek)

Další z kategorie Zlato