Prezident je pyj-an a agent Ruska, Češi blbý stádo. Hovoří umělec David Černý

31.12.2018 8:59

Výtvarník a sochař David Černý se nijak netají tím, že nesouhlasí s názory, které vyslovuje český prezident Miloš Zeman. V roce 2013 vytvořil dílo obřích rozměrů, které namířil k Hradu – Vztyčený prostředníček. Umělec tak chtěl dát jasně najevo, co si o prezidentovi myslí. Změnilo se něco po pěti letech? Dívá se na Zemana shovívavěji? Ani trochu. Raději se přesvědčte sami.

Prezident je pyj-an a agent Ruska, Češi blbý stádo. Hovoří umělec David Černý
Foto: Repro ČT24
Popisek: Umělec David Černý

Moderátorka Markéta Ševčíková přivítala na vlnách Českého rozhlasu výtvarníka Davida Černého. Dozvěděla se od něj, že jedinec nemá sílu změnit všechno, může být však součástí nějakého proudu, který mění věci. Černý se pokusil věci alespoň nějak ovlivnit např. tím, že stvořil plastiku nazvanou Entropa, na které se pokusil zachytit stereotypy Evropy. Stereotypy, které je podle jeho názoru třeba odstraňovat, aby byla Evropská unie jako celek silnější a lepší. Plastika vznikla u příležitosti českého předsednictví EU v roce 2009.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Dnes má Černý pocit, že Evropa není příliš jednotná, a přičítá to na vrub „sovětského bratra“. „Zásluhou našeho velkého sovětského bratra je samozřejmě daleko víc entropická. Je děsivý, jak se ten náš ruskej bratr intenzivně snaží a jak mu to všichni žerou, jak neexistuje žádná obrana proti tomu,“ kroutil hlavou zklamaně Černý. „Když se podíváte, kdo sponzoroval brexit, tak kupodivu to sponzorovali majitelé ruských dolů někde na Sibiři. Rusko se strašně intenzivně snaží, aby v Evropě udělalo chaos. A nějakým způsobem se mu to daří,“ dodal umělec, který má strach.

Dneska holt je svoboda slova taková, že podle Černého je možné ji zneužívat. A nedemokratické státy naší svobody slova zneužívají. Stačí se prý podívat, co provádí Rusko a Čína.

Češi však dělají tu chybu, že se nechají zblbnout. Prezident je pijan,“ prohlásil při pokusu o slovní hříčku, protože při vyslovení této věty udělal pomlčku v takovém místě, že se informace dala pochopit také jako „prezident je pyj - an“ a Češi jsou podle umělce „blbý stádo, které ho bylo schopné zvolit. „Z-volit“ pokusil se o další slovní hříčku host.  

Zašel však ještě dál. „Ten stát je regulérně okupovanej Ruskem. Mají tady svýho agenta jako prezidenta a mají tady v administrativě spoustu pracovníků ve státní službě. Ten stát jim prostě slouží a to mě děsí,“ nebral si servítky Černý.

Současný nelichotivý stav společnosti přičítá tomu, že lidé se vlastně mají velmi dobře, nejlépe za pár stovek let. Otázkou však je, jak dlouho se ještě budeme mít dobře. Letos naši krajinu trápilo sucho, a kdyby se to opakovalo například pět let po sobě, dopadlo by to s námi špatně. „Nebylo by co pít. Zemědělci by už nebyli zemědělci, ale jen by seděli s rukama v klíně a koukali na suchá pole.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…