Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    TOP 09 v roce 2019: Rozpadne se strana Pospíšilovi pod rukama?

    Co se uprchlíků týče, nejsou Miroslav Kalousek a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zajedno. | foto: Profimedia.cz

    Z TOP 09 odcházejí významní členové a strana se ocitá ve víru názorových vášní, které mohou vyústit až v její rozpad nebo zánik. Tím dalším, kdo práskl dveřmi a nenechal na stranických poměrech nit suchou, je bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který v uplynulých dnech opustil řady TOP 09 a poměrně ostře se vyjádřil k současnému směřování strany a osobě předsedy Jiřího Pospíšila. Ačkoliv krok Lomeckého nepředstavuje až takové překvapení a v návaznosti na jeho kauzy i nedávný volební propadák v Praze 1 je i logický, přesto naznačuje, že TOP 09 prochází krizí a nekončícím sporem o další směřování.

    Lomecký není první, kdo za poslední rok svléká stranický dres topkařů, před ním tak učinila například bývalá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, senátorka Jitka Chalánková a kritikou ke stávající situaci ve straně nešetří například europoslanec Jaromír Štětina, jenž oznámil, že za stranu již nebude opětovně kandidovat do Evropského parlamentu. Stávající předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je pod palbou kritiky zejména ze strany konzervativního křídla a přívrženců „otců zakladatelů“ Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

    Po loňském volebním debaklu, kdy strana prolezla do Poslanecké sněmovny doslova s odřenýma ušima, bylo zřejmé a očekávatelné, že nové vedení v čele s Jiřím Pospíšilem bude razit změnu politiky a prosazovat více aktivistický liberální proud. Euforie se ale rychle vyčerpala a politika stávajícího vedení topkařů naráží na nezájem voličů: strana nedávno přišla o padesát procent zastupitelů na komunální úrovni, včetně Prahy.

    Důsledkem vnitrostranického pnutí je, že stranu za poslední rok opustilo několik výrazných členů a její konzervativnější voliče přebírá výraznější ODS. Nejistota, rozhádanost a hlavně klesající volební preference dávají tušit, že v evropských volbách bude strana bojovat doslova o vlastní politické přežití. Rozhodující pak bude výsledek volebního sjezdu TOP 09 na podzim příštího roku.

    Pospíšil: Předsednictví TOP 09 jako „vedlejšák“

    Pozice Jiřího Pospíšila nadále slábne, o čemž svědčí dění v posledním období. Nejdříve europoslanec a Kalouskův stoupenec Jaromír Štětina oznámil, že nebude kandidovat za TOP 09 do Evropského parlamentu a poté to v topce zabalil i dlouholetý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. I když kauzy Lomeckého – a v minulosti i exstarostky Prahy 3 Hujové – nejsou to, co by si strana mohla dávat za rámeček, přesto jejich odchod obnažil prohlubující se spor mezi konzervativci a aktivisty. Liberálně aktivistická platforma kolem stávajícího vedení TOP 09 je do budoucna nakloněna spíše spolupráci se Starosty a Piráty než s pravicovější ODS.

    Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil nedávno „zabetonoval“ vítěze pražských komunálních voleb a pustil se do spolupráce s živelnými Piráty a poněkud nečitelným hnutím Praha sobě Jana Čižinského, čímž si prosti sobě dále poštval konzervativnější topkaře, pro které je ODS – přes všechny výhrady – čitelnější partner než obě nová uskupení.

    Pospíšil svou roli stranického lídra ale nezvládá i proto, že se stále věnuje více dění na unijní než domácí politické půdě. Kumulaci funkcí šéfa TOP 09 a europoslance Pospíšil řeší „útěkem“ do Bruselu, což může řada členů právem vnímat tak, že předsednickou funkci bere jako „vedlejšák“. Lídra, který stranu dostatečně netáhne, vnímá stále více voličů i členů kriticky a poslední vývoj preferencí jim dává za pravdu.

    Spolupráce se STAN: Záchrana, nebo k. o.?

    Pospíšil vidí cestu k záchraně v úzké spolupráci se Starosty na celostátní úrovni a nutno říci, že nic moc jiného mu ani nezbývá. Vhodný okamžik pro případnou spolupráci s ODS již TOP 09 prokaučovala, a tak dvojblok se STAN může znamenat v podstatě poslední možnost odvrácení definitivního k. o.

    Avizovaný odchod Petra Gazdíka z čela STAN možnost těsnějšího spojení zdánlivě usnadňuje, vše ale bude záležet hlavně na tom, zda Pospíšil uhájí svoji vratkou pozici v TOP 09. Při krachu společného projektu je pravděpodobné, že by řada členů TOP 09 přešla již v průběhu příštího roku právě ke Starostům. Zásadní vadou ale je, že jde o manželství z rozumu, jež má obě uskupení zachránit před vymazáním z politické mapy a rýsující se volební blamáží, což voliči nemusí vnímat s přílišným pochopením.

    Stranu potápí spor konzervativců a aktivistů

    To, že po konzervativním proudu je ve společnosti poptávka, potvrdil úspěch Jitky Chalánkové v senátních volbách, kdy celkem suverénně uspěla poté, co ji potopilo nové vedení TOP 09 a politička se sama poroučela ze strany. Konzervativnější voliče topky celkem logicky přebírá ODS a aktivistickou rétoriku i elektorát si naopak umně přisvojují Piráti. Stranu jen obtížně mohou zachránit tváře typu Markéty Pekarové Adamové nebo „instagramového“ Dominika Feriho. Trendy ukazují, že voliči se změnou politické mapy zkrátka již počítají. Rozhodující pro ně i další osud TOP 09 může být jednoduchá úvaha: proč chodit dále ke kováříčkovi, když jsou zde minimálně dva úspěšnější kováři.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:19 úterý 30. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      80
    • Super
      50
    • Trapas
      23
    • Cože
      19
    • Tvl
      15
    • Sladký
      14