Hlavní obsah

Dluhopisový trh v Česku roste. Peníze na rozvoj tak shánějí i malé firmy

Novinky, tov

Miliony na investice stále více malých firem získává prodejem dluhopisů než půjčkami od bank. Lidé tak pomohli rozvíjet třeba byznys výrobce zdravých snídaní z Moravy nebo „hmyzí farmu“. Firemní dluhopisy nabízejí oproti těm státním vyšší výnosy, ovšem také větší riziko.

Foto: KR Real

Výroba zdravých snídaní ve firmě KR Real v Domaželicích na Přerovsku

Článek

„Malé firmy stále ve větší míře využívají možnosti emitovat dluhopisy. Tento fenomén souvisí zejména s konzervativním přístupem tuzemských bank a prostředím nízkých úrokových sazeb,“ řekl Novinkám Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Naprostá většina společností, která se rozhodne dluhopisy emitovat, podle něj bude cílit na ekvivalent milionu EUR, což představuje limit pro tzv. podlimitní emisi – společnost v takovém případě nemá povinnost vytvářet prospekt.

„Trh s těmito cennými papíry v posledních letech nepochybně nabobtnal, nicméně určit jeho přesnou velikost je velmi obtížné. Neexistuje žádný oficiální seznam emitovaných dluhopisů, emitovat teoreticky může i fyzická osoba,“ dodal analytik.

V případě malých společností čelí investoři značnému kreditnímu riziku
analytik Tomáš Pfeiler

Díky penězům z prodeje dluhopisů se povedlo rychle rozšířit svůj byznys například firmě KR Real z Domaželic u Přerova. Té se podařilo uspět s nápadem vyrábět malá balení obilných vloček a sušeného ovoce. Jsou určeny pro jednu osobu. Po šesti letech od vzniku firma vyváží do mnoha zemí Evropy, Ruska, do Číny i na Filipíny.

„Společnost prozatím získala díky dluhopisům na investice 24 milionů korun. Šlo o dvě emise po 12 milionech. Nyní je v nabídce třetí emise v objemu 300 milionů. To jen dokresluje dynamiku, se kterou chceme rozvíjet náš byznys,” řekl Novinkám šéf KR Real Miroslav Borkovec. Dodal, že prospekt k této emisi schválila ČNB a peníze chce firma využít na rozšíření výroby a nákup nových technologií.

„Z nové emise KR Real se za dva měsíce prodalo již 50 milionů korun,“ upřesňuje Ondřej Marek ze serveru Dluhopisy.cz, přes který malé a střední firmy prodaly za poslední tři roky své cenné papíry v hodnotě jedné miliardy korun.

Šperky s DNA nebo mobilní čističky vody

Dluhopisy za 10 milionů korun letos prodala také firma Papek z Třebíčska, která za ně staví novou halu pro svou hmyzí farmu. Firma i investoři věří, že levný protein z hmyzu je potravinou budoucnosti. Zatím hmyzí produkty dodává do zahraničí, kde už legislativa umožňuje využívat hmyz v potravinářství, nebo v ČR jako krmivo pro zvířata, například pro zoo nebo pro akvaristy.

Na dluhopisy lákají i další podnikatelské projekty, třeba výrobce šperků se stopou DNA pro zamilované nebo výrobce mobilních čistíren vody. Firmy nabízejí tyto dluhopisy s úrokem nejčastěji mezi pěti až devíti procenty ročně. Pro srovnání u nových státních dluhopisů, které tento měsíc začalo prodávat ministerstvo financí, je průměrný roční úrok jen mírně přes dvě procenta.

Pokud podnikatelský záměr uspěje, má tak investor šanci na nadprůměrné zhodnocení vložených peněz. Když se firmě nedaří a zkrachuje, nemusí dostat nic.

„V případě malých společností, u kterých prakticky neexistuje možnost vyhodnotit historickou úspěšnost podnikání, čelí investoři značnému kreditnímu riziku. Potenciálním investorům doporučujeme zaměřit se pouze na dluhopisy firem, které mohou nabídnout ručení kvalitními aktivy, například nemovitostmi,“ dodal Pfeiler z Cyrrusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám